Nieuwsbericht | | 10-08-2021 | ±5 minuten leestijd

Australië is het op vijf na grootste land ter wereld, dubbel zo groot als India en twaalf keer de omvang van Frankrijk (het grootste land van de Europese Unie). Er zijn echter ruim twee keer zo veel Fransen als Australiërs. U kunt zich dus voorstellen dat een groot gedeelte van Australië onbewoond is. Omdat er in deze afgelegen gebieden dan ook geen openbaar vervoer is, is het hebben van een auto essentieel voor mensen die meer van het land willen zien dan alleen de steden. In dit artikel leest u hoe u er een huurt en waar u dan op moet letten.

Benodigde documenten

In bijna alle Australische staten, met uitzondering van Queensland, heeft u een internationaal rijbewijs nodig om de weg op te mogen. In Queensland is het internationale rijbewijs niet wettelijk verplicht, maar volgens de ANWB wordt dit document toch aanbevolen omdat reizigers op die manier over een Engelse vertaling van hun rijbewijs beschikken. Een internationaal rijbewijs is een aanvulling op uw eigen rijbewijs en kan het beste voor vertrek geregeld worden.

Houdt u er ook rekening mee dat u voor het besturen van campers met een toegestane maximum massa van boven de 3500 kilo in Australië, net zoals in Europa, officieel minimaal een rijbewijs C1 nodig heeft en een rijbewijs B eigenlijk dus niet voldoet. Aangezien een Australisch rijbewijs voor personenauto’s echter voor het besturen van voertuigen met een maximaal totaal gewicht van 4,5 ton geldig is, verhuren de Australische verhuurbedrijven vaak campers met een gewicht tussen de 3,5 en de 4,5 ton aan Europese rijders met een B-rijbewijs. Normaliter biedt de verzekering in dat geval ook dekking, maar vraag dat bij het huren van de camper in dit geval expliciet na.

Daarnaast heeft u een visum Australië nodig. Reizigers uit de meeste Europese landen, waaronder Nederland en België, kunnen een eVisitor visum aanvragen waarmee u drie maanden in het land mag verblijven. Alle reizigers, ook kinderen en baby’s, hebben een eigen visum nodig. Het is ook belangrijk om een paspoort te hebben dat bij aankomst in Australië nog minimaal 6 maanden geldig is. Dit is een van de voorwaarden om het land in te komen.

Tenslotte heeft u om een auto te huren in vrijwel alle gevallen een creditcard nodig. Deze wordt door de verhuurbedrijven vereist als borg voor de huur zodat ze eventuele schade altijd in rekening kunnen brengen. Deze kaart is aan te vragen bij uw bank.

Om rekening mee te houden

Veel verhuurbedrijven hanteren extra voorwaarden voor jonge bestuurders, omdat deze statistisch een groter risico op ongevallen hebben. Volgens de wet mag iedereen vanaf 18 jaar met een rijbewijs B een auto besturen, maar autoverhuurbedrijven leggen de lat vaak iets hoger. Denk hierbij aan een hogere leeftijdsgrens of een verhoogde huurprijs. Als de bestuurder van de huurauto 25 jaar of jonger is, of nog maar kort (tussen de 2 en 4 jaar, afhankelijk van in welke Australische staat u de auto huurt) het rijbewijs heeft, is het raadzaam om deze voorwaarden te controleren bij het verhuurbedrijf.

Australië is een voormalige Britse kolonie en om die reden rijdt men er aan de linkerkant van de weg. Het stuur zit dan ook aan de rechterkant van de auto en rotondes worden linksom genomen.

Het is wel zo dat bestuurders van rechts voorrang krijgen. Op een T-splitsing heeft de auto die op het pootje van de T rijdt nooit voorrang, ook al komt deze van rechts.Net als in bijna alle Europese landen is het in Australië verboden om op de weg een mobiele telefoon in de hand te hebben. Een andere regel is dat een auto alleen geparkeerd mag worden in de rijrichting van de weg, dus niet met de neus tegen het verkeer in. U mag dus niet een tweebaansweg oversteken omdat er op de andere weghelft een parkeerplaats vrij is.

De natuur heeft haar eigen verkeerswetten

Rijden in een Australische stad is waarschijnlijk niet veel anders dan wat u gewend bent, maar wie zich waagt aan de lange afstanden door de lege natuur moet rekening houden met omstandigheden die we in Nederland en België niet echt kennen. Zo zijn de wegen lang, recht en vrij monotoon. U kunt urenlang rechtdoor rijden zonder dat het landschap verandert. Het kan in die omstandigheden moeilijk zijn om geconcentreerd te blijven en niet na een lange rit achter het stuur in slaap te vallen.

In het regenseizoen overstromen sommige wegen waardoor in uiterste gevallen hele dorpen onbereikbaar worden. In het droge seizoen komen vaker bosbranden voor die ook de weg kunnen versperren. Het wegdek kan ineens slecht worden, gaten hebben of overgaan in een onverhard deel. De berm is ook op sommige plekken zacht. Verder zijn de wegen onverlicht en zijn er ‘s nachts allerlei dieren actief waardoor de kans op een aanrijding aanwezig is. Het is daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat u voor zonsondergang een stopplaats vindt.

Een volle tank is geen overbodige luxe, want het kan soms uren duren voordat u langs een tankstation komt. U kunt voor de zekerheid een jerrycan met brandstof vullen en die meenemen. Neem ook voldoende flessen drinkwater mee. Het kan in de binnenlanden van Australië heel erg warm worden, dus controleer ook zeker het peil van de koelvloeistof.

In een ‘Rest Area’ (aangegeven met een verkeersbord) langs de wegen mag iedereen vrij kamperen. Deze stopplaatsen zijn echter zeer primitief. Een camping is comfortabeler omdat daar meer voorzieningen zijn. Sommige campings zijn zelfs gratis. In het hoogseizoen is het wel aan te raden om een camping te reserveren.

Als u voor een langere periode in Australië bent, is het overigens soms zinvoller om, in plaats van het huren van een auto, bij aankomst een auto te kopen en deze weer te verkopen als u Australië weer verlaat. Op die manier bent u vaak veel goedkoper uit dan wanneer u een auto voor langere tijd huurt.

Het kan een goede optie zijn om een busje of grote stationcar te huren of te kopen. Zo heeft u ook in de Outback van Australië een dak boven uw hoofd.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.