Nieuwsbericht | | 06-08-2021 | ±4 minuten leestijd

De Australische dollar (AUD) is de officiële munteenheid van Australië. In dit artikel vindt u meer informatie over deze munteenheid en de betaalmethoden van het land. Op die manier kunt u uw reis goed voorbereiden en ervoor zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan. Een andere stap die u voor vertrek moet ondernemen, is het aanvragen van een visum. Het visum Australië kan eenvoudig in euro’s worden betaald.

De Australische dollar (AUD)

De Australische dollar is de officiële munteenheid van het Gemenebest Australië, dat Christmas Island, de Cocoseilanden de Heard-en McDonaldeilanden, de Norfolk-eilanden en het Australisch Antarctisch gebied omvat, evenals de onafhankelijke staten in de Stille Oceaan Nauru, Kiribati en Tuvalu. Er zijn momenteel munten van 5, 10, 20 en 50 cent, en van 1 en 2 Australische dollar in omloop. Er zijn ook biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 Australische dollar in gebruik. De wisselkoers ten opzichte van onze munteenheid is tamelijk stabiel. Over het algemeen is 1,50 AUD ongeveer 1 EUR waard.

Het eVisitor visum Australië kan in euro’s worden betaald

Voor een vakantie, zakenreis of een overstap van langer dan 8 uur in Australië hebben reizigers uit de Europese Unie een visum nodig zoals het eVisitor visum. Het eVisitor visum is een elektronische reistoestemming voor Australië die voor vertrek moet worden aangevraagd. Op deze website kunt u een eVisitor visum aanvragen voor € 14,95 per persoon. Deze kosten kunnen eenvoudig voldaan worden in euro’s en zonder transactiekosten. Na het invullen van het aanvraagformulier en het voldoen van de kosten wordt de aanvraag binnen 5 dagen verwerkt en wordt het visum naar u gemaild. Vanaf het moment van toekenning is het eVisitor visum voor Australië één jaar geldig. Gedurende deze geldigheidstermijn mag u een onbeperkt aantal reizen (van ieder maximaal 3 maanden) naar Australië maken.

Euro’s omwisselen voor Australische dollars

Als u geld wilt wisselen, is het raadzaam om een bedrag te wisselen dat groot genoeg is voor dagelijkse uitgaven. Zorg er echter voor dat u niet te veel geld op zak heeft. Geld wisselen kan zowel op de luchthaven als bij banken of erkende wisselkantoren in grote steden en gemeenten in heel Australië. U kunt ook alvast in Nederland euro’s wisselen voor Australische dollars, maar meestal zult u hier dan wel commissie over moeten betalen. Het is verstandig om van tevoren de wisselkoers te controleren om te vergelijken waar u het beste geld kunt wisselen.

Geld opnemen in Australië

Om geld op te nemen in Australië, moet u eerst nagaan of uw bankpas niet om veiligheidsredenen geblokkeerd is voor gebruik buiten Europa. Zodra deze optie is geactiveerd en u op de hoogte bent van commissies, kunt u beslissen of het handiger is om met uw bankpas te betalen of om contact geld op te nemen in Australië. De grote Australische banken hebben filialen en geldautomaten in alle steden. Zij aanvaarden bankpassen van andere banken en zijn aangesloten op internationale netwerken. Soms is het ook mogelijk om geld op te nemen bij supermarkten, benzinestations, cafés, restaurants en winkels.

Voor een lang verblijf, vooral als u naar Australië reist met een Working Holiday visum, is het raadzaam om een rekening te openen bij een lokale bank. Dit is een gemakkelijke procedure voor buitenlandse bezoekers. Om een rekening te kunnen openen en een bankpas te kunnen ontvangen heeft u een geldig paspoort en, in sommige gevallen, een postadres.

Betaalmethoden en fooien in Australië

Australië is een prijzig land vergelijken met andere bestemmingen en accommodaties zijn niet goedkoop. Het budget voor een overnachting in een hostel bedraagt ongeveer 30 AUD per persoon, terwijl een overnachting in een luxe hotel begint bij 200 AUD per nacht per persoon. Een eenvoudige maaltijd kost ongeveer 15 AUD en een menu in een restaurant kost rond de 40 AUD per persoon.

Naast contant geld om vervoer en kleine dagelijkse aankopen te betalen, is het sterk aan te bevelen meerdere betaalpassen bij u te hebben. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen, maar de kosten voor het gebruik van een bankpas zijn over het algemeen veel lager. De meeste creditcards, zoals Visa of Mastercard, worden in alle eet- en drinkgelegenheden en winkels geaccepteerd.

Het geven van fooi in restaurants, cafés, taxi’s of hotels is niet verplicht. Als u echter tevreden bent over de service, wordt aanbevolen om in restaurants en taxi’s een fooi te geven van 10% van het totale bedrag, ongeveer 2 AUD voor bell boys en ongeveer 5 AUD per persoon voor reisleiders.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.