Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±3 minuten leestijd

De Economist Intelligence Unit (EIU) publiceert elk jaar een ranglijst met de meest leefbare steden ter wereld. De twee grootste steden van Australië – Sydney en Melbourne – stonden in 2019 beide in de top 3 en Adelaide eindigde op de 10e plaats in de index. Hiermee domineert Australië de top van de lijst. Reizigers die een bezoek willen brengen aan deze steden dienen voor vertrek een visum Australië aan te vragen. Dat kan eenvoudig online met het digitale aanvraagformulier op deze website.

Global Liveability Index

Volgens de Global Liveablility Index, een ranglijst die jaarlijks door de Economist Intelligence Unit opgesteld wordt, is Wenen de meest leefbare stad ter wereld. Voor het opstellen van de lijst worden de leefomstandigheden in 140 steden wereldwijd met elkaar vergeleken en beoordeeld. Iedere stad krijgt een bepaalde score toegewezen, aan de hand waarvan de plek in de ranglijst wordt bepaald. Voor de index worden meer dan 30 kwalitatieve en kwantitatieve factoren meegewogen, uit de volgende categorieën: stabiliteit, gezondheidszorg, cultuur en milieu, onderwijs en infrastructuur. Onder de categorie stabiliteit valt bijvoorbeeld het aantal geweldsdelicten, de mate van terreurdreiging en de mate van maatschappelijke onrust. Met cultuur en milieu wordt onder andere de mate van corruptie, het aanbod wat betreft sport en culturele activiteiten, de temperatuur en de luchtvochtigheid gemeten. Onder de categorie infrastructuur valt de kwaliteit van het openbaar vervoer, het wegennet, de water- en energievoorziening en de telecommunicatie.

Voor alle afzonderlijke factoren wordt een aantal punten toegewezen, met een maximale totaalscore van 100 punten. Steden die op alle factoren hoog scoren eindigen in de top van de lijst, terwijl steden die slechts op enkele factoren goed beoordeeld worden lager in de ranking eindigen.

Australische steden scoren hoog

Australië is het land met de beste scores in de Global Liveability Index. In 2019 eindigden maar liefst 3 Australische steden in de top 10 van de ranglijst, waarvan twee zelfs in de top 3. Na Wenen werd Melbourne tot meest leefbare stad benoemd, gevolgd door Sydney op de derde plaats. Adelaide eindigde op de tiende plaats in de ranglijst. In 2015, 2016 en 2017 stond ook de Australische stad Perth in de top 10 en Melbourne eindigde tussen 2015 en 2018 nog op de eerste plaats. In 2019 scoorde Melbourne in totaal maar liefst 98,4 van de 100 punten, terwijl Sydney er 98,1 behaalde en Adelaide 96,6. Melbourne en Sydney scoorden beiden de volledige 100 punten in de categorieën gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur.

Dit betekent dat de Australische steden goede leefomstandigheden bieden voor haar inwoners, maar ook voor reizigers die de steden bezoeken. Toeristen en zakenreizigers die naar Australië gaan kunnen vertrouwen op een kwalitatieve gezondheidszorg, een goed wegennet, voldoende openbare vervoersmiddelen en woningen van goede kwaliteit. Ook personen die voor hun studie naar Australië reizen kunnen rekenen op onderwijsinstellingen van hoge kwaliteit.

Visum Australië aanvragen

Wie zelf een bezoek wil brengen aan een van de zeer leefbare steden van Australië moet voor vertrek een visum aanvragen. Voor een vakantie, een bezoek aan vrienden of familie, vrijwilligerswerk, een zakenreis of een studie in Australië is het eVisitor visum in de meeste gevallen voldoende. Een van de voorwaarden voor het aanvragen van een eVisitor visum Australië is dat de reiziger niet in dienst treedt bij een bedrijf in Australië en dat hij of zij geen salaris of andere vergoeding van een organisatie in Australië ontvangt. Met een e-visum is het wel mogelijk een zakenreis te maken waarbij een beurs of conferentie wordt bezocht of waarbij kennis wordt gemaakt of onderhandeld wordt met (potentiële) zakelijke partners. Een andere voorwaarde is dat het paspoort waarmee het visum wordt aangevraagd bij aankomst in Australië nog minstens zes maanden geldig is.

Het visum Australië is een jaar lang geldig en kan voor meerdere reizen worden gebruikt. Met dit visum mag men maximaal 3 maanden achter elkaar in Australië blijven. Dit biedt reizigers dus voldoende tijd om zowel Melbourne als Sydney en Adelaide te bezichtigen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.