Nieuwsbericht | | 16-12-2020 | ±4 minuten leestijd

Australië is met meer dan 500 nationale parken het land met de meeste nationale parken ter wereld. Het is dan ook niet zo gek dat sommige reizigers bij het plannen van hun reis naar Australië door de bomen het bos niet meer zien en niet weten welke nationale parken zij willen bezoeken. In dit artikel worden de mooiste nationale parken van het land op een rij gezet. Daarnaast worden enkele tips gegeven voor een reis naar Australië, bijvoorbeeld over het aanvragen van een visum Australië.

Bekendste nationale park in de outback van Australië

De meeste nationale parken in Australië liggen aan de rand van het land, richting de kust. Het binnenland van Australië - de outback - wordt namelijk gekenmerkt door uitgestrekte woestijnen, die droog en schaars begroeid zijn. Toch ligt één van de bekendste nationale parken van Australië - Uluru Kata Tjuta - in een gebied in het centrum van het land dat ook wel het Rode Centrum wordt genoemd. Uluru Kata Tjuta ligt in het midden van de outback, op zon 460 kilometer van Alice Springs. Het nationale park staat bekend om de grote rotsformaties uit rode zandsteen waarvan “Ayers Rock” de meest gefotografeerde is, die dan ook op vele fotos en posters te zien is.

De reusachtige rots Uluru, ook bekend als Ayers Rock, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Australië en trekt jaarlijks veel bezoekers. De rots is maar liefst 348 meter hoog en heeft een omtrek van 3,6 kilometer. Sinds 2019 is het vanwege de voor de Aboriginals heilige status van de rots verboden deze te beklimmen. Het hele gebied Uluru - Kata Tjuta werd in 1985 door de Australische overheid in eigendom teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners, de Anangu Aboriginals. Op zon 27 kilometer van Uluru vindt men de rotskoepels Kata Tjuta, ook bekend als de Olgas.

Tropische wetlands en regenwoud in het noorden van Australië

Het noorden van Australië staat bekend om zijn ongerepte natuur, bijvoorbeeld in het uiterste noorden bij Darwin in het nationaal park Kakadu, dat door de oorspronkelijke bevolking samen met de Australische autoriteiten beheerd wordt. Het nationaal park Kakadu is met een oppervlakte van bijna 20.000 km² het grootste nationaal park van het land. Mede door zijn enorme omvang heeft het park gevarieerde landschappen: van ruige rotspartijen tot meren, moerasgebied en savannes. Omdat een deel van het park waarschijnlijk al 50.000 jaar door Aboriginals wordt bewoond, kan men er ook duizenden jaren oude rotsschilderingen van de Aboriginals bekijken.

Een ander nationaal park in het noorden van het land (in de buurt van Cairns) is Daintree, een van de oudste regenwouden ter wereld. In dit nationale park kan men onder andere krokodillen spotten. Voor de kust van Daintree ligt het Great Barrier Reef. Het nationale park wordt daarom ook door liefhebbers van de onderwaterwereld veel bezocht.

Bergen in het zuidoosten van het land

Bergliefhebbers kunnen in een van de vele nationale parken in het zuidoosten van Australië terecht, bijvoorbeeld in de Blue Mountains in New South Wales. Deze bergketen ligt op minder dan 100 kilometer afstand van Sydney en kan daarom goed gecombineerd worden met een bezoek aan de grootste stad van Australië. Het nationale park staat bekend om de 92 verschillende soorten eucalyptusbomen die er groeien en de prachtige watervallen en valleien die diep in de zandsteen zijn uitgehouwen. Er lopen verschillende wandelroutes door het nationale park, zowel voor tochten van enkele uren of meerdere dagen. Een tweede nationaal park in New South Wales in de buurt van Canberra is Kosciuszko. In dit nationale park ligt de hoogste berg van Australië, Mount Kosciuszko. Hoewel men er ook mooi kan wandelen, is het park vanwege de vele skigebieden vooral populair bij wintersporters.

West-Australië: kloven en rotsformaties

Enkele van de mooiste nationale parken bevinden zich in het westen van Australië, waaronder Karijini, het op één na grootste nationale park van Australië. Het park ligt op zon 1.000 kilometer van Perth en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende kloven en kronkelende rivieren die in tot honderd meter diepe kloven storten. Dichter in de buurt van Perth ligt het nationaal park Nambung. Midden in dit park ligt de Pinnacles Desert, een veld waar duizenden zuilen van kalksteen uit de grond oprijzen.

Visum Australië

Voor een bezoek aan de prachtige nationale parken van Australië is een visum nodig. Het eVisitor visum Australië kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt gemiddeld al binnen 5 werkdagen toegekend. Dit visum is een jaar geldig en kan worden gebruikt voor meerdere verblijven van telkens maximaal 3 maanden. Met dit visum mag men binnen een jaar dus meerdere keren in Australië aankomen.

Dit is aantrekkelijk voor reizigers die nationale parken in verschillende delen van het land willen bezoeken. Omdat Australië zon groot land is, zijn de afstanden tussen veel nationale parken enorm. Van het nationaal park Blue Mountains bij Sydney naar Karijini in het westen is men bijvoorbeeld al gauw 47 uur onderweg. Omdat reizigers met een eVisitor visum Australië maar liefst 3 aaneengesloten maanden in het land mogen blijven, hebben ze voldoende tijd om nationale parken te bezoeken die verder uit elkaar liggen zonder zich zorgen te hoeven maken over de geldigheidsduur van hun visum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.