Nieuwsbericht | | 23-12-2021 | ±4 minuten leestijd

De hoogtepunten van Australië vindt men niet alleen in de steden, maar ook erbuiten. Met het visum Australië mag men drie maanden in Australië verblijven. Meer dan genoeg tijd om de wildernis van de Australische Outback te verkennen!

Wat is de Outback?

De Outback is de naam die is gegeven aan de uitgestrekte wildernis van Australië. Meer dan 70 procent van Australië behoort tot de Outback, of zo’n 5.6 miljoen km² (een gebied zo groot als half Europa). De Outback is dan ook bijzonder gevarieerd. Tijdens een rit door de Outback komt u zowel weelderige landschappen als droge woestijnen tegen. Het gebied is grotendeels onbewoond. Van de bijna 26 miljoen inwoners van Australië leven er slechts 800.000 in de Outback. Ongeveer een kwart hiervan zijn inheemse Australiërs, de Aborigines. De Outback kent slechts een paar steden en dorpen. De grootste is Kalgoorlie-Boulder, maar de bekendste steden zijn Darwin en Alice Springs.

Voorbereidingen op een reis door de Outback

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op een reis door de Outback. Het is één ding om over de grootte van de Outback te lezen, maar iets heel anders om het zelf te ervaren. U kunt uren onderweg zijn in de auto zonder dat het landschap verandert. Door de lange, rechte wegen kan het voorkomen dat reizigers afgeleid raken en ongelukken zijn dan ook niet ongewoon op deze wegen. Het is dan ook aan te raden om voldoende pauzes te nemen tijdens het autorijden om zowel lichamelijk als mentaal te herstellen.

Om door de Outback te rijden wordt doorgaans een auto met vierwielaandrijving aanbevolen. Niet alleen zijn sommige wegen in de Outback moeilijk begaanbaar, ook mogen internationale reizigers niet op onverharde wegen in de Outback rijden zonder vierwielaandrijving. Het is mogelijk een auto te huren in steden als Alice Springs en Darwin, maar ook in bijvoorbeeld Adelaide.

Let op uw snelheid als u door de Outback rijdt. De (vaak verlaten) wegen van de Outback nodigen bestuurders uit hoge snelheden aan te houden, maar dit wordt niet aangeraden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er een kangoeroe de weg opspringt. U moet dan voldoende tijd hebben om veilig te kunnen remmen.

Visum Australië ook te gebruiken in de Outback

Er is geen speciaal visum nodig om door de wildernis van de Outback te reizen. Met het normale visum Australië mag u ook de Outback verkennen. Het visum is een jaar geldig en u mag per bezoek drie maanden in Australië verblijven. De Outback is echter zo gigantisch dat u waarschijnlijk meerdere reizen nodig heeft als u alle gebieden wilt bezoeken. Met het eVisitor visum mag u een onbeperkt aantal reizen naar Australië maken tijdens de geldigheidsduur van een jaar. U hoeft dus niet steeds een nieuw visum aan te vragen als u het land verlaat en later in het jaar terugkeert.

Let op: om door de Aboriginesgebieden te reizen, zoals de Great Central Road en Tjukaruru Road, heeft u een speciale vergunning nodig. Deze vergunning is gratis en kan online worden aangevraagd. Ga dus op voorhand na of uw route door Aboriginesgebieden loopt.

Hoogtepunten van de Outback

Uluru

Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, is een van de populairste toeristentrekpleisters in de Australische Outback. Deze gigantische rotsformatie is 348 meter hoog. Het merendeel ervan ligt onder de grond. Uluru is van grote culturele waarde voor de lokale Anangu Aborigines. Zij organiseren tours waarbij ze uitleg geven over de omgeving en de culturele en historische aspecten van Uluru. Uluru staat vooral bekend om zijn prachtige kleuren, die gedurende de dag lijken te veranderen. Tijdens zonsopgang en zonsondergang heeft de rots een indrukwekkend rode kleur.

Nationaal park Kakadu

In het noorden van Australië, bij Darwin, ligt het nationaal park Kakadu. Met een oppervlakte van bijna 20.000 km² is Kakadu verreweg het grootste nationale park in Australië. Kakadu is vooral bekend om de zeekrokodillen (het grootste nog levende reptiel ter wereld) die er in grote aantallen te vinden zijn, maar er zijn ook meer dan 270 vogelsoorten te vinden in het park. Het gebied waarin het nationaal park ligt, is al meer dan 40.000 jaar bewoond. Hierdoor zijn in verschillende delen van het park eeuwenoude grotschilderingen en andere archeologische hoogtepunten te bewonderen.

Kings Canyon

Kings Canyon is een indrukwekkende kloof met wanden van meer dan 300 meter hoog. De kloof ligt in het Nationaal Park Watarrka, in het noorden van de Australische Outback. Kings Canyon heeft verschillende wandelroutes die bezoekers door de kloof leiden. De kortste van deze routes is twee kilometer lang. De langste wandelroute, de Kings Canyon Rim Walk, is zes kilometer lang en kan al snel vier uur duren. Maar voor velen is dit het waard, want de route gaat tot de top van de kloof, wat een spectaculair uitzicht geeft.

The Devils Marbles

In het Devils Marbles Conservation Reserve vindt men The Devils Marbles, oftewel de“knikkers van de duivel”. Het gaat om natuurlijk geronde stenen die sterk in afmetingen kunnen verschillen: sommigen hebben een doorsnee van zes of zeven meter, terwijl anderen slechts een doorsnee van enkele decimeters hebben. Het zien van de soms perfect geronde keien op de platte vlakten van de Australische Outback is een unieke ervaring die niet gemist mag worden.