Nieuwsbericht | | 08-04-2022 | ±3 minuten leestijd

Toeristen kijken in Australië hun ogen uit met de enormiteit en diversiteit van de bezienswaardigheden. Van grote steden, naar uitgestrekte woestijnen, tot aan de koraalriffen aan de kust. De beste manier om alles in zo min mogelijk tijd te bekijken, is met een (huur)auto. Lees hier meer over waar u rekening mee moet houden bij een rondreis door Australië, zoals het aanvragen van een visum Australië.

Toegankelijkheid Australië met een auto

Australië is ondanks de enorme afstanden een ideaal land om met een huurauto te bezoeken. Tussen alle hoofdsteden liggen snelwegen en in het binnenland zijn de meeste wegen ook verhard. Het kan voorkomen dat u in geïsoleerde gebieden meer slecht onderhouden, onverharde wegen tegenkomt. Mocht u van plan zijn veel van deze gebieden te bezoeken, dan is het aan te raden om een auto met vierwielaandrijving te huren. Verder zijn er langs de Australische routes veel campings te vinden. In geval van nood zijn er speciaal aangewezen parkeerplaatsen waar reizigers met de auto mogen kamperen. Met het e-visitor visum kunt u tot 12 maanden in Australië verblijven . Dit is voldoende tijd om veel van Australië te bezichtigen.

Verkeersregels en bijzonderheden

In Australië wordt aan de linkerkant van de weg gereden en rechts ingehaald. Een uitzondering hierop is het inhalen van trams, wat, indien mogelijk, via links moet. Veel verkeersregels komen overeen met de Nederlandse regels, maar er zijn een paar verschillen. Zoek voor de zekerheid op, bijvoorbeeld op de ANWB-website, wat de exacte regels in het verkeer zijn.

Australië is over het algemeen een veilig land om auto te rijden. Het is er, in tegenstelling tot gebieden in Azië, niet chaotisch en verkeerssignalen zijn duidelijk zichtbaar en volgbaar. Indien u voor het donker nog niet op uw bestemming bent aangekomen, pas dan op voor kangoeroes. De dieren worden vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief en de kans dat een kangoeroe de weg oversteekt is aanwezig. In de Outback kunt u een road train tegenkomen. Dit zijn vrachtwagens met meerdere aanhangers van minimaal 36,5 m lang. Een automobilist dient road trains zoveel mogelijk ruimte te geven.

Het huren van een auto

Het is toegestaan om een personenauto te besturen vanaf 18 jaar, met een geldig Nederlands rijbewijs en een internationaal rijbewijs (IDP). De meeste autoverhuurders eisen echter een minimale leeftijd van 21 jaar. Meestal betalen huurders onder de 25 jaar ook een hogere verzekering. Het is aan te raden om altijd met twee mogelijke bestuurders een auto te huren. De afstanden die in Australië worden afgelegd zijn erg groot, waardoor de kans op vermoeidheid tijdens het rijden toeneemt. Met zijn tweeën heeft u de mogelijkheid om het rijden af te wisselen en meer kilometers af te leggen.

Er zijn veel verschillende organisaties die huurauto’s aanbieden. Deze zijn zowel te vinden op de vliegvelden van Australië, als online. Het voordeel van online boeken is niet alleen dat het tijd bespaart bij aankomst, maar u kunt u ook goed inlezen over de organisaties. Zo zijn onverwachte situaties, zoals bijkomende kosten, grotendeels te voorkomen. Regel voor vertrek naast het internationaal rijbewijs en huurauto, ook uw visum Australië. Kijk ook goed naar de voorwaarden van het visum Australië.

De ideale rondreis Australië

Doordat Australië zo groot is, is het een uitdaging om alles te bezoeken tijdens de vakantie. Er zijn een aantal uitgestippelde routes die langs iconische plekken gaan. Zo is er The Great Ocean road, een van de kortere routes, en de Stuart Highway, die u van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden leidt. De Heritage Drive brengt u van Sydney naar Melbourne door de geschiedenis van Australië, en de 75 Mile Highway langs grote en kleine stranden.

Vraag tijdig uw visum Australië aan voor u aan de reis begint. Een visum Australië regelt u makkelijk en snel online.