Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±3 minuten leestijd

De Australische overheid heeft een nieuw systeem aangekondigd om internationaal reizen tijdens corona mogelijk te maken: het VDS (Visible Digital Seal) systeem. Australiërs die in de toekomst naar het buitenland reizen moeten zich registeren via dit systeem. Voor buitenlandse reizigers naar Australië geldt bovendien de verplichting een visum Australië aan te vragen.

Het VDS-systeem: wat is het?

Het Visible Digital Seal systeem is Australië’s manier om internationaal reizen weer mogelijk te maken. Het systeem moet het makkelijker maken voor reizigers om aan te tonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, een van de vereisten voor Australiërs om naar het buitenland te mogen reizen. Het VDS is verkrijgbaar via de Australische Express Plus Medicare app. In de app kan men alle informatie over vaccinaties delen met de Australische autoriteiten. Deze informatie wordt dan verwerkt, waarna vervolgens een speciaal certificaat wordt toegekend, het Visible Digital Seal. Alleen personen met een geldig VDS mogen naar het buitenland reizen.

VDS voor reizen naar Australië

De verwachting is dat het systeem ook zal worden toegepast voor personen uit het buitenland die naar Australië willen reizen. Dan Tehan, de Australische Minister van Handel, had eerder bekend gemaakt dat het VDS-systeem al met alle Australische ambassades in het buitenland is gedeeld. Door het systeem met de ambassades en luchtvaartmaatschappijen te delen is het eenvoudig om de vaccinatiestatus van reizigers te achterhalen. Ook andere landen gebruiken hun eigen systemen om vaccinatiebewijzen te registeren. Zo gebruikt Canada de ArriveCAN app om vaccinaties en testbewijzen van binnenkomende reizigers te registeren, en gebruikt men in India de Aarogya Setu app op luchthavens en in het openbaar vervoer. Als Australië de grenzen opent zullen reizigers zich waarschijnlijk moeten registeren via de MedicareExpress app.

Het systeem zal naar verwachting eind oktober klaar zijn voor gebruik.

Datum voor openen grenzen Australië nog onbekend

Minister Tehan had op 22 september gezegd dat reizen naar het buitenland voor Australiërs waarschijnlijk weer mogelijk zal zijn vanaf december. Op basis van de huidige trend van vaccinaties in het land, zal het vaccinatiepercentage tegen december rond de 80% zitten. Dit is volgens de Australische overheid hoog genoeg om de grenzen weer te openen. Tehan liet ook weten dat de overheid in gesprek is met andere landen over zogeheten “reisbubbels”, om het vliegverkeer tussen deze landen en Australië eenvoudiger te maken.

Het is ook nog onduidelijk welke vaccins door de Australische overheid worden geaccepteerd. Pfizer, AstraZeneca, Moderna en Johnson/Janssen worden in ieder geval wel geaccepteerd. De Chinese Sinovac en Sinopharm vaccins, en de Russische Spoetnik V, worden momenteel echter niet geaccepteerd als geldige vaccinaties voor binnenkomende reizigers.

Visum ook verplicht voor Australië

Reizigers die naar Australië reizen moeten naast het VDS-systeem ook rekening houden met de visumplicht van Australië. Dit houdt in dat personen uit landen zoals Nederland en België verplicht een visum moeten aanvragen om naar Australië te reizen. Het visum zal niet via het VDS-systeem geregistreerd hoeven te worden, omdat Australië al een online visumsysteem heeft waar alle visumaanvragen in verwerkt worden.

Reizigers uit Nederland en België hebben de keuze uit twee visumtypes: het eVisitor visum en het ETA Australië. De visums zijn grotendeels hetzelfde. Met zowel een eVisitor als een ETA mag men naar Australië reizen. Een ETA is echter een stuk duurder dan een eVisitor. Daartegenover staat dat het ETA beschikbaar is voor meer nationaliteiten. Als men in aanmerking komt voor het eVisitor visum, dan is dit vrijwel altijd de betere keuze.