Nieuwsbericht | | 14-06-2019 | ±4 minuten leestijd

De Australische overheid heeft strenge regels op het gebied van bioveiligheid. Zo mogen reizigers slechts beperkte soorten voedsel het land mee innemen. Daarnaast moeten reizigers al op het vliegveld op hun Declaration Card aangeven wat ze precies bij zich hebben.

Reizigers die verzuimen voedsel aan te geven, kunnen behoorlijk in de problemen komen. Zo is het mogelijk dat zij een boete krijgen vanwege het doen van een valse aangifte. Nieuw is een maatregel van de overheid waarbij reizigers die het te bont maken zelfs hun visum Australië kwijt kunnen raken. Het visum is voor Nederlandse en Belgische reizigers verplicht.

Eten meenemen naar Australië

Op zich is eten meenemen naar Australië niet verboden, maar het moet wel worden aangegeven. Belangrijk is dat wanneer men besluit eten mee te nemen dat werd aangeboden tijdens de vlucht, ook dit voedsel moet worden aangegeven. Alles wat met eten te maken heeft, dient op de kaart aangegeven te worden. Reizigers die dat niet doen, kunnen voor vervelende verrassingen komen te staan.

Zoals bijvoorbeeld reizigster Nika. Ze kwam in Australië aan en had een gerecht uit India, chicken pickle, niet aangegeven op haar passagierskaart. Ze werd staande gehouden door de quarantaine beambte op het vliegveld in Melbourne.

Nika had wel een visum aangevraagd, een studentenvisum. Alle passagiers moeten bij landing een verklaring doen waarin zij aangeven wat zij bij zich hebben. Een andere vraag is of er bijvoorbeeld een eerdere veroordeling in het spel was. Nika besloot haar eten niet aan te geven, omdat ze niet doorhad dat ze eten in haar bagage had.

De student had haar bagage laten inpakken door haar moeder en wist dus niet wat er in haar bagage zat. Op de luchthaven werd ze gecontroleerd en werd het eten gevonden. Volgens de beambte was dat een risico voor de bioveiligheid. Daarna mocht ze het land in.

Extra maatregelen

De student uit India had geluk, want sinds 17 april 2019 gelden er strengere regels op het invoeren van verboden spullen in Australië. Onder verboden spullen worden niet alleen zaken als wapens en drugs verstaan, maar ook etenswaren die een gevaar kunnen opleveren voor de bioveiligheid van Australië. Er zijn strenge regels rondom wat de passagier mee mag nemen en wat niet. Op die manier moet de landbouw in Australië beschermd blijven.

Daarom heeft de Australische overheid een nieuwe regel ingevoerd. Reizigers die veel of gevaarlijk voedsel meenemen en dit niet aangeven op hun aangifteformulier, kunnen voortaan uit het land geweerd worden. Het is namelijk een nieuwe grond om een visum Australië volledig te annuleren. Dat betekent dat de quarantaine medewerker in samenspraak met de Australische immigratiedienst kan besluiten om het visum volledig in te trekken. Dat gebeurt vooral wanneer er opzet in het spel is, wanneer meerdere zaken niet naar waarheid zijn ingevuld, of wanneer men een groot gevaar voor de bioveiligheid heeft gevormd.

De nieuwe regels houden in dat bezoekers die valse aangifte doen aanzienlijke straffen kunnen krijgen. De Australische grenspolitie gaf aan dat er al eerder personen zijn geweest die het land niet in mogen, omdat ze bewust of onbewust een valse aangifte hadden gedaan. Reizigers die het land niet in mogen moeten niet alleen op eigen kosten terug naar huis vliegen, maar mogen ook drie jaar lang Australië niet meer in. Het correct doen van aangifte is dus erg belangrijk.

Visum Australië aanvragen

Om naar Australië te mogen reizen, dienen Nederlandse en Belgische reizigers in het bezit te zijn van een eigen visum Australië. Deze regel geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor minderjarigen. Het is daarom niet mogelijk een kind bij te schrijven in het visum van de ouders. Een meereizend kind moet een eigen paspoort en visum Australië bezitten.

Het visum Australië is bedoeld voor vakanties en zakenreizen en kan binnen vijf minuten worden aangevraagd. Een visum Australië kost € 14,95 per persoon.

Belangrijk om te weten: de visumcontrole vindt al plaats bij het inchecken of boarden in Nederland. Dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Daarom is het belangrijk een visum op tijd aan te vragen. Meestal wordt een visum Australië al binnen enkele dagen toegekend. Dit gaat om het zogenaamde eVisitor visum. Deze is zeer goedkoop en voldoet voor zakenreizen of toeristische reizen. De Australische immigratiedienst adviseert enkele weken voor vertrek al een aanvraag in te dienen.

Met spoed een visum Australië nodig? Dien dan een spoedaanvraag in. Normaal gesproken krijgt men dan binnen enkele dagen het eVisitor visum per e-mail toegestuurd. In 90 procent van de gevallen wordt het visum binnen 3 dagen toegekend. Zorg er dus voor dat alle reizigers op tijd het visum aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.