Nieuwsbericht | | 30-12-2020 | ±3 minuten leestijd

Australië is omringd door koraalriffen met duizenden soorten vissen en andere zeedieren en is daarmee de perfecte bestemming voor duikliefhebbers. Iedereen kent natuurlijk het wereldberoemde Great Barrier Reef, maar er zijn nog vele andere, minder bekende, maar net zo goed prachtige duiklocaties in Australië te vinden. Voor een duikvakantie moeten wel enkele zaken voorbereid worden, zoals het aanvragen van een visum Australië en eventueel het nemen van duiklessen om een duikbrevet te halen.

Voorbereidingen voor een duikreis in Australië

Wie nog geen duikbrevet heeft kan voor vertrek in Nederland of België een brevet halen, maar ook in Australië zelf zijn vele duikscholen waar dit mogelijk is. Om in Australië te mogen duiken heeft men een internationaal erkend “Open-water”-duikbrevet nodig, bijvoorbeeld het PADI-brevet. PADI is de afkorting van Professional Association of Diving Instructors, een duiktrainingsorganisatie die verschillende cursussen aanbiedt, bijvoorbeeld voor duiken op open water, scubaduiken of specifieke cursussen voor gevorderden. Een cursus duurt meestal zo’n vier tot vijf dagen en bestaat uit een medische keuring, theorielessen, oefenlessen in een zwembad en op een duiksite.

Naast een duikbrevet heeft men voor een duikreis in Australië een visum nodig. Het eVisitor visum Australië is geschikt voor toeristen en kan dus ook gebruikt worden om te gaan duiken. Dit visum kan eenvoudig en snel online worden aangevraagd en wordt over het algemeen al binnen vijf werkdagen toegekend.

Het Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is misschien wel de bekendste duikplek ter wereld. Het is met zijn lengte van meer dan 2.000 kilometer in ieder geval het grootste koraalrif ter wereld. Het rif is gelegen in de Koraalzee voor de kust van Queensland in het noordoosten van Australië. Sinds 1981 staat het rif op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het wordt ook wel een van de zeven natuurwereldwonderen genoemd. In het rif komen onder andere roggen, zeeschildpadden, haaien en dolfijnen voor.

In de laatste jaren is het Great Barrier Reef door de aanwezigheid van de mens sterk aangetast. De toenemende visserij, klimaatverandering en de vele toeristen die het gebied jaarlijks bezoeken vormen een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van het rif. In de afgelopen 25 jaar is het rijf bijna in omvang gehalveerd. De Australische overheid heeft daarom projecten gestart om de waterkwaliteit te verbeteren. Duikers wordt dan ook verzocht om voorzichtig met het rif om te gaan en geen koraal aan te raken of mee te nemen.

Het Ningaloo Reef

Het Ningaloo Reef is een stuk minder bekend dan het Great Barrier Reef, maar veel duikers vinden dit rif net zo indrukwekkend of zelfs indrukwekkender. Het Ningaloo Reef ligt aan de westkust van Australië. Het rif staat sinds 2011 net als het Great Barrier Reef op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het rif leven meer dan 500 vissensoorten en in juni en juli kan men er zelfs walvishaaien en bultruggen spotten.

De ingang van het Ningaloo Reef is Coral Bay, een kleine afgelegen plaats op zo’n 1.150 kilometer ten noorden van Perth. Het rif ligt in de baai van Coral Bay, waardoor men niet eerst met een boot ver de zee op moet. Een andere kustplaats aan het Ningaloo Reef is Exmouth, op ongeveer 150 kilometer afstand van Coral Bay.

Visum Australië aanvragen

Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen voor een duikreis in Australië is het aanvragen van een visum. Nederlandse en Belgische toeristen komen over het algemeen in aanmerking voor een eVisitor visum Australië. Met dit visum mag u per reis drie maanden lang in Australië blijven. Hierdoor heeft u voldoende tijd om zowel in het Great Barrier Reef als in het Ningaloo Reef te gaan duiken en om eventueel in Australië nog duiklessen te nemen om een duikbrevet te halen.

Vraag uw visum Australië direct aan met het online-aanvraagformulier. Na het invullen van het formulier en het voldoen van de kosten wordt de aanvraag meteen in behandeling genomen. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u uw visum per e-mail, gemiddeld al binnen vijf werkdagen. U hoeft het dan alleen nog uit te printen en mee te nemen op reis naar Australië. Heeft u uw visum al binnen enkele dagen nodig? Dien dan een spoedaanvraag in. Spoedaanvragen voor een visum Australië worden over het algemeen al binnen een uur verwerkt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.