Nieuwsbericht | | 08-12-2021 | ±4 minuten leestijd

De natuur in Australië behoort tot een van de mooiste in de wereld. De verschillende nationale parken en natuurgebieden in Australië te voet ontdekken is een onvergetelijke ervaring. Want alleen lopend kunt u bij de prachtigste verborgen plekken komen. Het is belangrijk dat u een wandelvakantie goed voorbereidt en voor vertrek het visum Australië aanvraagt.

De mooiste wandelgebieden in Australië

Blue Mountains

Het in 1959 opgerichte nationale park Blue Mountains ligt in de staat Nieuw-Zuid-Wales en is genoemd naar zijn indrukwekkende Eucalyptusbossen, die een blauwe gloed afgeven. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 11.400 km² en ligt op ongeveer twee uur rijden van de stad Sydney. Veel mensen die de Blue Mountains bezoeken, gaan alleen naar een enkel uitkijkpunt voor de prachtige blik over het dal, maar dit gebied heeft zoveel meer te bieden als u de moeite neemt om een wandeling te maken. Zo kunt u via de ‘Giant Stairway’ heel dicht bij de Three Sisters rotsen komen en ook de Wentworth watervallen zijn zeker de moeite waard om naar toe te lopen.

U hoeft geen ervaren hiker te zijn om een onvergetelijke wandelvakantie in de Blue Mountains te beleven. Het kleine stadje Katoomba, in het midden van dit natuurgebied, is namelijk een perfecte uitvalsbasis voor iedereen die al wandelend dit nationale park wilt ontdekken, maar liever niet tijdens de wandeling in een hikers huisje of tent overnacht.

Cradle mountain

Het 1612 km² grote Nationaal park Cradle Mountain-Lake St Clair ligt in de staat Tasmanië. Vanuit de hoofdstad Hobart moet u 165 km overbruggen om bij dit bijzondere natuurgebied te komen. Cradle Mountain maakt deel uit van de ‘Tasmaanse Wildernis’, een gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn vele mooie wandelroutes, onder andere de meest bekende meerdere dagen durende wandelroute van Australië: de Overland track. Hoewel er in dit gebied bijna geen bebouwing wordt toegestaan, staan er langs de wandelroutes wel een aantal hikers hutjes, zonder moderne voorzieningen. Wie de ongerepte wildernis met eucalyptusbomen, regenwoud en velden met wombats met eigen ogen wilt zien, moet diep in de buidel tasten. De toegang tot dit nationale natuurpark is namelijk niet gratis. Men moet er 160 Australische Dollar voor neerleggen, maar dan krijg je dankzij een onvergetelijke wandelvakantie wel waar voor je geld.

Overnachten tijdens een wandeling

Het is aan te bevelen om tijdens de voorbereidingen van uw wandeling alvast te plannen waar u wilt overnachten. Wildkamperen is in Australië niet altijd toegestaan, maar wordt vaak wel gewoon gedaan. In sommige natuurgebieden staan langs de wandelroutes, die meerdere dagen duren, hikers hutjes waar u gratis kunt overnachten. Houd er rekening mee dat in de meeste van deze hutjes geen stromend water en elektriciteit aanwezig is. Zorg er in elk geval voor dat u voordat het donker is weet waar u wilt overnachten en het liefst ook al uw overnachtingsplaats heeft bereikt. Wanneer u ervoor kiest om te kamperen kunt u er het beste voor zorgen, dat u voordat de schemering begint (in de maanden juni tot en met augustus rond 17.00 uur) gesetteld bent.

Tips voor wandelen in Australië

Aangezien Australië zich op het zuidelijk halfrond bevindt, zijn de seizoenen hier precies tegenovergesteld ten opzichte van Europa. Dit is iets om rekening mee te houden, omdat de weersomstandigheden hierdoor anders kunnen uitvallen dan u gedacht had. In de maanden juni, juli en augustus is het winter in Australië. In deze tijd schommelen de temperaturen tussen de 12 en 17 graden. De zomer valt tussen de maanden december, januari en februari. In deze periode kan het erg heet worden met temperaturen tot 32 graden. Australië is groter dan het gehele continent Europa, waardoor er grote temperatuurverschillen bestaan tussen de diverse gebieden. Het is daarom aan te raden om het weerbericht van het gebied waar u heen gaat voor vertrek goed in de gaten te houden, zodat u zich optimaal kunt voorbereiden.

Wanneer u in de ‘Outback’ gaat wandelen, moet u rekening houden met het slechte bereik. Het is heel goed mogelijk dat u kilometers lang geen telefonisch bereik heeft en dat terwijl dit tijdens wandelingen in de wildernis van Australië geen overbodige luxe is. Het is voor uw eigen veiligheid raadzaam om een satelliettelefoon mee te nemen, zodat u in geval van nood altijd iemand kunt bereiken.

Visum Australië aanvragen

Wanneer u een wandelvakantie in Australië plant, moet u deze goed voorbereiden. Zo moet u niet alleen de prachtige wandelroutes uitstippelen en zorgen voor de juiste wandeluitrusting, maar ook op tijd het visum Australië aanvragen. Aan dit visum zitten een aantal voorwaarden verbonden, maar de meeste Nederlandse en Belgische reizigers voldoen aan deze voorwaarden, waardoor ze dit verplichte visum makkelijk en snel met het online formulier kunnen aanvragen. Na het versturen van uw aanvraag en het betalen van de kosten wordt het visum gemiddeld binnen 5 dagen toegekend. Een toegekend visum Australië is één jaar geldig en geeft u het recht om maximaal 3 maanden in Australië te blijven.