Nieuwsbericht | | 23-10-2020 | ±3 minuten leestijd

Cambodja is een zeer populair land onder backpackers, en dat heeft een goede reden. Het land is relatief klein, bijzonder goedkoop en heeft prachtige bezienswaardigheden om van te genieten. Het visum voor Cambodja is makkelijk online aan te vragen, waardoor er ieder jaar weer duizenden backpackers op avontuur gaan naar Cambodja.

Is Cambodja veilig?

Cambodja is over het algemeen veilig voor buitenlandse toeristen. Er zijn relatief weinig berichten over gewelddadige misdrijven gericht tegen buitenlanders. Verreweg de meeste toeristen zijn positief over de manier waarop ze door de lokale bevolking werden ontvangen. Inwoners van Cambodja zijn doorgaans zeer vriendelijk en behulpzaam.

Toch is het verstandig om op uw hoede te blijven. Cambodja is een arm land met veel werkloosheid en lage lonen. Dit betekent dat sommige inwoners andere manieren zoeken om aan geld te komen, zoals zakkenrollen of oplichterij. Zo kan het voorkomen dat u staande wordt gehouden door nep-agenten die zeggen dat u een boete moet betalen of anders gearresteerd wordt. Ook zijn er gevallen bekend van taxichauffeurs die u ergens anders afzetten dan u had afgesproken, omdat ze een deal hebben met een hotel.

Bewaar altijd kopieën van het paspoort. Stop uw geld ergens waar anderen niet makkelijk bij kunnen; criminelen proberen vaak op scooters tassen of portemonnees te stelen. Sluit daarnaast ook een goede reisverzekering af. Mocht er toch iets misgaan, dan heeft u altijd een vangnet om op terug te vallen.

Hoe duur is Cambodja?

Cambodja is bijzonder goedkoop voor buitenlandse toeristen, en dit is dan ook een van de redenen dat het zo populair is bij backpackers. Met een dagbudget van $15 kunt u al vooruit. Hotelkamers vindt u al voor $4 per nacht. Voor een tientje meer krijg men meer luxe, zoals airco, roomservice en een zwembad. Airbnb is ook actief in Cambodja.

Voor $5 is er al een heerlijke maaltijd in een restaurant te krijgen. Straatverkopers zijn zelfs nog goedkoper, maar kijk wel uit of de hygiëne in orde is. Diarree is een bekend probleem bij backpackers die niet goed hebben opgelet op wat (of waar) ze hebben gegeten.

Toch zijn er ook een aantal kosten die in verhouding relatief hoog zijn. Zo kost het visum voor Cambodja € 59,95. De toegangsprijzen voor bepaalde bezienswaardigheden, zoals de nationale parken, kunnen ook vrij hoog zijn. Het is daarom van belang dat men goed de route plant voor een reis naar Cambodja. Slimme reizigers besparen zo al snel honderden dollars.

Is er internet in Cambodja?

Cambodja heeft in vrijwel alle grote steden gewoon internet, en zeker op plaatsen die populair zijn bij toeristen. Hotels en andere verblijfplaatsen hebben gratis Wi-Fi, of de kosten zijn inbegrepen bij de standaard prijs. Maar er zijn ook plaatsen waar het internet minder snel is, of helemaal niet werkt. Dit is vooral het geval in de armere steden en dorpen. Om altijd internet te hebben is het dan ook slim om een simkaart te kopen in Cambodja. Doe dit wel bij een officiële winkel; straatverkopers verhogen de prijs vaak, tot soms wel het driedubbele. Om een simkaart te kopen moet er een kopie worden gemaakt van het paspoort. Doorgaans heeft men voor $5 al een goede simkaart.

Het visum voor Cambodja: Online of aan de grens

Nederlandse en Belgische reizigers die naar Cambodja reizen zijn verplicht een visum aan te vragen. Alleen bezoekers uit andere Zuidoost-Aziatische landen hebben geen visum nodig. De meeste reizigers die naar Cambodja reizen maken gebruik van of de online aan te vragen versie, of het visum dat ter plekke bij de grensplaatsen kan worden gekocht. Het voordeel van het online visum Cambodja is dat alles al van tevoren geregeld kan worden. Zo staat u niet voor verrassingen bij aankomst in Cambodja. Als u kiest voor het papieren visum op locatie, kan het voorkomen dat er vanwege een probleem met het paspoort het visum niet toegekend kan worden. Dit kan er zelfs toe leiden dat u met de eerstvolgende vlucht terug wordt gestuurd. Met beide visums kan men maximaal 30 dagen in Cambodja blijven. Dit is doorgaans meer dan genoeg omdat Cambodja geen groot land is. Een backpack avontuur duurt doorgaans twee tot drie weken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.