Nieuwsbericht | | 21-01-2022 | ±6 minuten leestijd

Cambodja is een relatief klein land, maar dat betekent niet dat er weinig te doen is. Het is prima mogelijk om er een rondreis van drie tot vier weken te maken. Het land heeft een mooie kustlijn met veel stranden, prachtige landschappen en een interessante cultuur om te ontdekken. Lees hier hoe u het beste door het land kan reizen en met welke route u het meeste van het land kan zien. Het is wel belangrijk dat u voor uw reis een visum Cambodja aanvraagt.

Een reis naar Cambodja plannen

Er zijn veel elementen om te overwegen als u van plan bent om door een land te reizen. De lengte van uw reis is belangrijk, maar ook waar u heen wilt en vooral welke route het beste is; zo krijgt u het mooiste van het land te zien. Hoe u besluit te reizen hangt af van waar u de voorkeur aan geeft. Openbaar vervoer zoals bussen en tuktuks zijn in Cambodja ruim beschikbaar. De trein en de boot zijn ook een goede optie, maar die zijn minder frequent dan bussen. Het is ook mogelijk om een brommer of een scooter te huren voor kortere afstanden. Voor de meesten zal dit de ideale manier van reizen zijn; het is goedkoop en eenvoudig. Echter, om avontuurlijker te zijn, is een auto huren ook een optie. De grotere wegen zijn goed berijdbaar, maar het kan nog steeds moeilijk zijn om als toerist in de afgelegen delen te rijden; dus let hier op.

Met een visum mag u 30 dagen in Cambodja blijven Dit geeft u voldoende tijd voor een ontspannende, maar toch actieve reis. Als u echter minder tijd hebt, kun u ook een rondreis maken in 2 of 3 weken. Dit is ideaal als u een backpacker bent en Cambodja wilt combineren met de buurlanden zoals Thailand, Laos of Vietnam.

De beste rondreis door Cambodja

Er zijn veel plaatsen in Cambodja die een bezoek waard zijn, en hieronder vindt u de beste route om het hele land te zien. Het is natuurlijk ook mogelijk om plaatsen over te slaan voor een korter verblijf, of als u liever langer op een plek blijft. Dit is de route die u het meeste van Cambodja laat zien in een comfortabel tempo, zonder belangrijke Cambodjaanse bezienswaardigheden over te slaan.

Phnom-Penh

De meeste mensen zullen aankomen in de hoofdstad, die niet mag ontbreken in deze reisroute. Vanwege de gruwelijke geschiedenis kan het echter een aangrijpend bezoek zijn. Overal zijn sporen van de Rode Khmer geschiedenis. Veel bezienswaardigheden geven u meer inzicht in de geschiedenis van het land, zoals het Tuol Sleng Genocide museum of de Killing Fields. Het heeft echter ook prachtige tempels en een koninklijk paleis die het bezoeken waard zijn.

Kampong Cham

Deze stad ligt aan de Mekong en is een authentieke Cambodjaanse stad. Het is nog geen 3 uur rijden van Phnom-Penh. Hier is de tempel Wat Nokor te bewonderen in het Banteay Prey Nokor complex dat net buiten Kampong Cham ligt. Deze tempel werd in de 10e eeuw gebouwd en is in goede staat bewaard gebleven. Het eiland Koh Paen is ook leuk om te verkennen, net buiten Kampong Cham te vinden is.

Kratie & Sen Monorom

Als u iets meer tijd heeft, en het maximale uit uw visum Cambodja wilt halen, is Kratie de perfecte plek om te bezoeken. Deze stad ligt op ongeveer 3 uur van Kampong Cham en geeft u de kans om de natuur en dieren van Cambodja te ontdekken. Hier kunt u ontspannen en een boottocht maken langs de Mekong om de Irrawaddy dolfijnen te bewonderen. In de stad kunt u tempels bezoeken en het lokale eten proeven. Als u nog verder wilt gaan, kunt u naar Sen Monorom gaan om olifanten te zien en nog meer mooie natuur te ontdekken.

Siem Reap & Angkor Wat

Dit is niet alleen de op een na grootste stad van Cambodja, het is ook de perfecte plek om een van de populairste bezienswaardigheden ter wereld te zien: de Angkor Wat tempels. Siem Reap ligt op slechts 5 kilometer van het tempelcomplex. Maar naast deze must-see attractie heeft de stad zelf ook veel te bieden. Het heeft verschillende markten en musea, en in Pub Street is heerlijk Cambodjaans eten te vinden.

Battambang

Vanuit Siem Reap is het ongeveer 3 uur rijden naar Battambang. Battambang is vooral bekend om zijn bamboetrein (Norry) waarmee u een stukje kunt rijden. De stad biedt echter ook tempels en een prachtig uitzicht vanaf de top van de Phnom Sampeau. U kunt ook een bezoek brengen aan de Killing Caves van de Rode Khmer of de Phnom Banan beklimmen, waar zich oude tempelruïnes bevinden.

Kampot

Na Battambang, kunt u verder naar het zuiden gaan en Kampot bezoeken. Dit wordt de langste busrit van de reis, maar het is de moeite waard, want nu heeft u de kust bereikt en krijgt u een andere kant van Cambodja te zien. Kampot wordt nog niet overspoeld door toeristen. Het heeft een ontspannen sfeer en heeft veel te bieden. U kunt de Bokor berg beklimmen in het Bokor National Park, maar ook de stranden van Kep zijn niet ver. De stad zelf is niet groot, dus u kunt er heerlijk rondwandelen en de Fransekoloniale gebouwen bekijken. Er is ook een peperplantage waar u kunt leren hoe peper wordt verbouwd. U hoeft hier niet veel tijd door te brengen. Het is echter wel het perfecte startpunt voor een bezoek aan de Cambodjaanse kust.

Sihanoukville & Koh Rong

Sihanoukville is een van de bekendste kustplaatsen ter wereld, maar het is ook een belangrijke haven in Cambodja. Hier kunt u volledig ontspannen op de witte stranden, en het heeft een geweldig nachtleven. U kunt ook watersporten beoefenen, zoals surfen, kitesurfen. Koh Rong is een eiland vlak voor de kust van Sihanoukville, waar u met de boot naartoe kunt. Dit is voor de ultieme ontspanning, want er zijn natuurlijk veel stranden op dit eiland. Er is ook een goed nachtleven. Het is een perfecte manier om een geweldige reis in Cambodja af te sluiten.

Vraag een visum Cambodja aan voor vertrek

Bij een visum Cambodja is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de geldigheidsduur van het visum en de maximale verblijfsduur. Het visum is 90 dagen geldig, die ingaan op het moment dat het is goedgekeurd. Binnen die periode kunt u maximaal 30 dagen in Cambodja verblijven. Dit betekent dat u na de 30 dagen het land moet verlaten, en dit moet binnen de 90 dagen van de geldigheidsduur vallen. Tijdens de aanvraag moet u een verwachte aankomstdatum aangeven. De werkelijke aankomstdatum mag anders zijn, omdat de geldigheidsduur langer is dan de maximale verblijfsduur.
Bijkomende voorwaarden voor het visum zijn: uw paspoort moet nog 6 maanden geldig te zijn na aankomst in Cambodja en u moet arriveren op een van de door de Cambodjaanse overheid aangewezen aankomstlocaties. Phnom-Penh en Siem Reap staan op de lijst met toegestane aankomstlocaties. Als u hebt vastgesteld dat u aan alle eisen voldoet, kunt u een visum aanvragen. Als het is goedgekeurd, kan uw reis beginnen. Vergeet niet twee uitgeprinte kopieën mee te nemen op reis.