Nieuwsbericht | | 02-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Hoewel de officiële munteenheid van Cambodja de riel is, wordt in het land ook de Amerikaanse dollar als betaalmiddel gebruikt. Het visum Cambodja kan echter gemakkelijk in euro’s worden betaald. In dit artikel vindt u nuttige informatie over de verschillende betaalmethoden, geld wisselen en fooien geven in Cambodja om u goed voor te bereiden op uw reis.

Cambodjaanse riel (KHR)

De munteenheid van Cambodja is de Cambodjaanse riel. Op het moment van schrijven is € 1 gelijk aan ongeveer 500 riel. Er bestaan biljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 en 200.000. Munten zijn niet meer in omloop en de twee bankbiljetten met de hoogste waarde worden ook nauwelijks gebruikt. De Amerikaanse dollar is echter de meest gebruikte munteenheid in Cambodja, vooral in de grote steden. Het is aan te bevelen om niet te veel dollars mee te nemen, gezien de wisselkoers (1 dollar is gelijk aan ongeveer 4.000 riel) en het feit dat het meestal om kleine bedragen gaat die betaald moeten worden. Op sommige plaatsen in het westelijk deel van Cambodja wordt ook de Thaise baht geaccepteerd.

Kosten van het visum Cambodja

Om naar Cambodja te reizen heeft u allereerst een visum nodig. Wie minder dan 30 dagen in het land wil blijven, kan een e-visum Cambodja aanvragen, waardoor het niet nodig is om een bezoek aan het consulaat in Brussel te brengen. Na toekenning is het visum Cambodja 90 dagen geldig.

Op deze website kunt u voor € 59,95 per persoon een visum Cambodja aanvragen middels een online aanvraagformulier. De kosten van het visum Cambodja kunnen veilig en zonder transactiekosten in euro’s worden betaald via Sofort Banking, Paypal of creditcard. Wisselkoersverschillen zullen dus geen invloed op de prijs hebben.

Euro’s wisselen voor riel

Het is niet aan te raden om voor vertrek euro’s voor riel te wisselen. Het is beter om direct geld op te nemen bij een geldautomaat of naar de Cambodjaanse wisselkantoren te gaan. Als u geld wilt wisselen voor uw vertrek, kunt u dat het beste doen door euro’s om te wisselen voor Amerikaanse dollars, omdat dit in het grootste deel van Cambodja een geaccepteerde betalingsmunt is.

Het wisselen van geld in Cambodja kunt u het beste bij een bank of officieel wisselkantoor doen, die gevestigd zijn in grote steden zoals Nom Pen, Siem Reap, Sihanoukville, Battambang of Kompong Cham. Houd er rekening mee dat als u naar meer landelijke gebieden reist en hier met Amerikaanse dollars betaalt, het wisselgeld in riel zal zijn, aangezien de lokale bevolking in die gebieden deze vreemde valuta niet gebruikt. Voordat u naar huis terugkeert, is het verstandig om al uw riel uit te geven, aangezien dit een munteenheid is die buiten Cambodja geen waarde heeft.

Geld opnemen in Cambodja

In de meeste grote steden en toeristische gebieden van Cambodja zijn geldautomaten te vinden. Met een buitenlandse bankpas kunt u alleen Amerikaanse dollars opnemen bij Cambodjaanse geldautomaten. De gebruikelijke kosten voor deze transacties bedragen ongeveer 4 dollar.

Houd er rekening mee dat veel Nederlandse banken om veiligheidsredenen het gebruik van bankpassen buiten Europa blokkeren. Daarom is het noodzakelijk om voor vertrek het gebruik van de bankpas buiten Europa te activeren en te informeren naar de provisies voor het wisselen van valuta. Op die manier kunt u beoordelen of het voordeliger is om met een bankpas te betalen of om contant geld op te nemen bij geldautomaten.

Betaalmethoden in Cambodja

Contant geld

Het is sterk aan te raden om een redelijke hoeveelheid contant geld bij u te hebben voor dagelijkse transacties, zoals het betalen van een tuk-tuk of om boodschappen te doen. Dit is de meest voorkomende betaalmethode in Cambodja. Ga echter voorzichtig om met contant geld, want op veel plekken worden biljetten niet aanvaard als ze beschadigd of gedeeltelijk gescheurd zijn. Wees ook voorzichtig met dollars, want er circuleren veel valse dollars in het land.

Creditcard

Hoewel creditcards niet overal worden geaccepteerd en contante betalingen de belangrijkste betaalmethode zijn, is het altijd raadzaam er een bij u te hebben. De meeste hotels, winkels en chiquere restaurants in Cambodja accepteren wel creditcards (Visa, Mastercard of zelfs American Express). Vaak wordt hier echter wel rechtstreeks commissie gerekend, waardoor de uiteindelijke prijs van de rekening met 2-3% stijgt. Hoe dan ook is het een nuttige betaalmethode om verblijfskosten te betalen en om te voorkomen dat u grote sommen contant geld op zak hoeft te hebben voor dit soort uitgaven.

Fooi

Hoewel het niet gebruikelijk is om fooi te geven in Cambodja, is het een door de plaatselijke bevolking zeer gewaardeerd gebaar, gezien de armoede in het land en het feit dat mensen in de dienstensector niet veel verdienen. Indien u een fooi wilt geven kunt u in restaurants 5% tot 10% van het totaalbedrag achterlaten, of een paar losse biljetten aan het hotelpersoneel geven als zij uw bagage dragen of attente roomservice aanbieden. Afdingen is daarentegen wel heel gebruikelijk in Cambodja en het is dan ook aan te raden om dit te doen, zowel op de markt als wanneer u een taxi neemt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.