Nieuwsbericht | | 10-12-2018 | ±4 minuten leestijd

Reizigers die binnenkort naar Cambodja willen reizen, doen er goed aan zich van tevoren goed voor te bereiden op de reis. Zo geldt er voor Nederlandse en Belgische toeristen de visumplicht, maar ook is het verstandig na te gaan welke gedragsregels er in het land gelden.

Een Australische filmmaker werd onlangs opgepakt nadat hij met een drone video’s had gemaakt van een demonstratie van een Cambodjaanse oppositiepartij. Hij werd in één week tijd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dankzij een koninklijk pardon hoeft hij de straf niet in Cambodja uit te zitten. Volgens Human Rights Watch was er van een echt en eerlijk proces geen sprake. Het gaat om de Australische filmmaker James Ricketson (69).

Gedragsregels in Cambodja overtreden

In Cambodja gelden er bepaalde gedragsregels. Het is raadzaam voor vertrek naar het land deze gedragsregels op te zoeken op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel Ricketson opnames maakte van een demonstratie voor zijn documentaire, zag de Cambodjaanse overheid dit als spionage. Hij werd opgepakt en veroordeeld voor spionage en ‘het verzamelen van informatie die de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen’. Het gerecht van Phnom Penh achtte hem schuldig en veroordeelde de filmmaker tot zes jaar gevangenisstraf.

Ricketson kreeg uiteindelijk een koninklijk pardon. Daarop werd besloten om de filmmaker uit te zetten naar Australië. Naast de veroordeling is een andere reden voor uitzetting het feit dat zijn visum Cambodja verlopen was. De filmmaker zat sinds juni vast, omdat hij met zijn drone opnames had gemaakt van een demonstratie van de Cambodia National Rescue Party (CNRP).

Ken de gedragsregels

Zoals eerder genoemd, gelden er in Cambodja bepaalde gedragsregels. Met het oog op de nationale veiligheid is het bijvoorbeeld niet toegestaan demonstraties te filmen. Dergelijke acties kunnen worden opgevat als spionage en journalisten doen er dan ook goed aan zich van tevoren in te lezen over de risico’s van het bedrijven van journalistiek in Cambodja.

Op 29 juli 2018 waren er verkiezingen in Cambodja, waardoor de politieke situatie in het land instabiel is en er regelmatig demonstraties en protesten plaatsvinden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlandse reizigers aan protesten en demonstraties te vermijden. Daarnaast is het raadzaam het lokale nieuws te volgen en geen uitspraken te doen over de Cambodjaanse cultuur en politiek op social media, maar ook niet wanneer men eenmaal in het land is aangekomen.

Voor de regio’s Preah Vihear en Oddar Meanchey was het reisadvies alleen naar het gebied af te reizen als dit noodzakelijk is. Inmiddels is de situatie verbeterd, maar het is alsnog belangrijk te letten op de veiligheidsrisico’s.

Neem geen drugs of andere verboden middelen mee op reis naar Cambodja. Cambodja heeft lokale wetten en gebruiken die flink afwijken van de Nederlandse cultuur. De straffen voor drugsbezit in Cambodja zijn erg hoog: zelfs voor een kleine hoeveelheid drugs legt de rechter in Cambodja lange gevangenisstraffen op.

Daarnaast is het belangrijk op te letten met de manier waarop de reiziger zich opstelt en uit. Helaas wordt homoseksualiteit in Cambodja bijvoorbeeld niet geaccepteerd. Het is goed hiervan op de hoogte te zijn voor vertrek, zodat men hier rekening mee kan houden.

Toch in de problemen in Cambodja?

Toch in de problemen gekomen in Cambodja? Aangezien er geen Nederlandse ambassade in Cambodja is, raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan in geval van problemen contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand, of eventueel met de Britse ambassade in Phnom Penh.

Visum Cambodja regelen

Het is alleen mogelijk naar Cambodja te reizen als de reiziger in het bezit is van een visum Cambodja. Om het visum aan te vragen is het niet meer noodzakelijk om naar de ambassade in Brussel te gaan. Toeristen kunnen het visum gemakkelijk online aanvragen. Alle Nederlandse en Belgische reizigers moeten aan de visumplicht voldoen, ook minderjarige kinderen. Alle reizigers, inclusief kinderen, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en visum Cambodja.

Het visum Cambodja is een document waarmee de Cambodjaanse overheid toeristen toestemming geeft om het land binnen te reizen. Het visum Cambodja is speciaal bedoeld voor toeristen die korter dan 30 dagen in Cambodja willen verblijven. Cambodja heeft geen consulaat of ambassade in Nederland, wat betekent dat personen die langer dan 30 dagen in het land willen verblijven, daarvoor een speciaal verzoek moeten indienen bij de Cambodjaanse ambassade in Brussel.

Het visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en geeft recht op een verblijf van maximaal 30 dagen. Deze 90 dagen gaan in vanaf het moment dat de Cambodjaanse overheid het visum afgeeft. Men mag slechts eenmalig het land inreizen, en alleen op bepaalde locaties. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn wanneer men aankomt in Cambodja.

Het is belangrijk voor vertrek het visum Cambodja tweemaal te printen. Bij het inreizen dient men namelijk een exemplaar van het visum in te leveren, en ook bij het uitreizen moet men weer een exemplaar overhandigen.

Het aanvragen van het visum kost € 59,95 per persoon. Dit tarief geldt ook voor kinderen. Na het voldoen van de betaling wordt gevraagd voor elke reiziger een kopie van het paspoort en een pasfoto te uploaden. Wie binnen 24 uur een visum nodig heeft, kan een spoedaanvraag indienen. Deze optie kost € 17,50 per persoon extra. Als men kiest voor de spoedprocedure wordt het visum Cambodja meestal binnen 24 uur geleverd, maar de Cambodjaanse immigratiedienst geeft geen garanties op levertijden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cambodja is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cambodja.