Nieuwsbericht | | 23-11-2020 | ±5 minuten leestijd

In het op een na grootste land ter wereld zijn de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden en steden enorm. Om in korte tijd zoveel mogelijk van Canada te kunnen zien is daarom het aan te raden een auto te huren. Op die manier is men niet afhankelijk van het openbaar vervoer en kan men op eigen tempo het land ontdekken. Bepaalde afgelegen gebieden en nationale parken zijn niet eens met het openbaar vervoer te bereiken. Lees hier wat u moet regelen voor een autorondreis door Canada, bijvoorbeeld het aanvragen van een eTA Canada.

Het wegennetwerk van Canada

Canada is vanwege zijn goed onderhouden wegennetwerk relatief eenvoudig en veilig met de auto door te rijden. De Trans-Canada Highway is een netwerk van snelwegen en provinciale wegen dat door alle tien provincies van het land loopt. Alleen de drie territoria in het noorden van het land - Yukon, Noordwest Territoria en Nunavut - zijn niet op dit wegennet aangesloten. De zuidelijke route van de Trans-Canada Highway loopt van Victoria op Vancouver Island in het westen van Canada naar Newfoundland en Labrador in het noordoosten. De noordelijke route, Yellowhead Highway genoemd, een aftakking van de Trans-Canada Highway, begint in Prince Rupert in Brits-Columbia en eindigt bij Winnipeg in de provincie Manitoba.

Omdat alleen de grotere steden in Canada door middel van bussen en treinen met elkaar verbonden zijn, is het aan te raden met eigen vervoer door Canada te reizen. Op die manier kan men op eigen gelegenheid de nationale parken van Canada bezoeken en is men niet afhankelijk van een geboekte excursie.

Verkeersregels en afstanden in Canada

In Canada gelden dezelfde basisverkeersregels als in Nederland of België. Er wordt rechts gereden en links ingehaald en verkeer van rechts heeft voorrang. De maximumsnelheid in de bebouwde kom bedraagt 50 km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u en op snelwegen 90 tot 120 kilometer per uur. De tekst op verkeersborden wordt over het algemeen in het Engels en in het Frans weergegeven. Let er op dat in bepaalde provincies, waaronder Brits-Columbia, Newfoundland en Ontario, plotseling wilde dieren - zoals een eland of rendier - kunnen oversteken.

Reizigers dienen er rekening mee te houden dat afstanden in Canada voor Europese begrippen enorm zijn. Wat op de kaart maar een klein stuk lijkt te zijn kan in werkelijkheid meerdere uren rijtijd in beslag nemen. Verkijk u hier niet op en calculeer genoeg tijd in voor de rit. Zorg er bovendien voor dat de tank bij vertrek altijd tenminste halfvol is, om te voorkomen dat u in een afgelegen gebied zonder tankstations strandt.

In Canada zijn weinig tolwegen, maar bij de tolwegen die er zijn kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Bijvoorbeeld de tolweg Highway 407 in Ontario bij Toronto. Dit is een elektronische tolweg, wat betekent dat het nummerbord van de auto digitaal wordt geregistreerd en dat de rekening later wordt toegestuurd. De verhuurder van de auto zal dit bedrag bij de kosten van het huren van de auto optellen en eventueel nog na de reis hiervoor een factuur sturen.

Auto huren in Canada

De meeste reguliere personenauto’s zijn geschikt om door Canada te rijden, omdat de wegen in alle provincies over het algemeen in goede staat zijn. Alleen voor een bezoek aan de noordelijke territoria is het aan te raden een terreinauto of auto met vierwielaandrijving te huren, omdat men hier gravelwegen aantreft en wegen soms zelfs door ondiepe beken of rivieren lopen.

De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Canada is 21 jaar. Personen tussen 21 en 24 jaar kunnen een auto huren, maar dienen meestal een toeslag te betalen. Omdat de afstanden in Canada zo groot zijn, kan het fijn zijn te reizen met iemand die de huurauto ook mag besturen, zodat men elkaar kan afwisselen. Bij het huren van een auto is het bovendien verstandig om na te gaan of het mogelijk is de auto op een andere plaats weer in te leveren.

Een Nederlands of Belgisch rijbewijs is ook geldig in Canada; in principe is het dus niet verplicht om een internationaal rijbewijs (IRB) aan te vragen. Toch vragen veel autoverhuurbedrijven in Canada om een internationaal rijbewijs. Daarom wordt aangeraden deze voor de zekerheid voor vertrek op te halen en samen met het Nederlandse of Belgische rijbewijs mee te nemen.

De mooiste routes voor een roadtrip

De Icefields Parkway (in het Frans Promenade de Glaciers) in Alberta behoort tot de mooiste panoramaroutes ter wereld. De weg verbindt de nationale parken Jasper en Banff met elkaar en staat bekend om de prachtige uitzichten op de Rocky Mountains. De weg loopt langs veel natuurschoon: canyons, gletsjers, rivieren en meren zoals Lake Louise. Na elke bocht is weer een nieuw, prachtig uitzicht te bewonderen. Omdat de weg maar ongeveer 230 kilometer lang is, kunnen ook reizigers die niet al te lang de tijd hebben deze route afleggen.

Dat geldt ook voor de Highway 99, de weg van Vancouver naar Whistler, die ook wel bekend staat als Sea to Sky, omdat de weg op zeeniveau start en naar een hoger gelegen deel van Brits-Columbia leidt. Vanuit Vancouver rijdt men het binnenland van Canada in en ziet men de landschappen veranderen. Een mooie autoroute in Oost-Canada is de Cabot Trail, een route in het noorden van Nova Scotia langs de kust van Cape Breton. Onderweg passeert men steile kliffen en kleine, schilderachtige dorpjes.

eTA Canada of visum aanvragen

Voor een vlucht naar Canada is een eTA of een visum noodzakelijk. Het eTA Canada wordt eenvoudig online aangevraagd en normaal gesproken al binnen drie dagen goedgekeurd en is daarom eenvoudiger en sneller aan te vragen dan een visum voor Canada. Reizigers die met het vliegtuig naar Canada reizen moeten hun goedkeuring al voor het inchecken voor de vlucht ontvangen hebben. Luchtvaartmaatschappijen nemen namelijk alleen reizigers mee die een geldig eTA hebben, omdat zij anders boetes kunnen ontvangen van de Canadese overheid.

Deze verplichting geldt niet voor Nederlanders en Belgen die vanuit de Verenigde Staten over land naar Canada reizen. Personen die in Amerika een auto huren en daarmee doorreizen naar Canada hoeven dus geen eTA of een visum voor Canada aan te vragen. Zij dienen wel een ESTA of een visum voor Amerika aan te vragen als zij met het vliegtuig of de boot naar Amerika reizen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.