Nieuwsbericht | | 16-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Hoewel Canada vooral bekend staat om zijn natuur en nationale parken, is het ook een geschikte bestemming voor een duikvakantie. De kilometers lange kustlijn en talrijke meren bieden unieke duikervaringen voor liefhebbers van deze sport. Vergeet niet om naast een duikbrevet ook een eTA Canada aan te vragen voordat u op reis gaat.

Benodigde documenten: paspoort, eTA Canada en duikbrevet

Een duikbrevet is een must voor elke reis waarbij u wilt gaan duiken. U kunt dit brevet voor of zelfs tijdens uw vakantie in Canada behalen. Er zijn scholen waar u lessen en cursussen kunt volgen om uw duikbrevet in slechts vier of vijf dagen te halen. Zij bieden ook de mogelijkheid om duikuitrusting te huren en op een begeleide of onafhankelijke duikexcursie te gaan.

Wat ook geregeld moet worden voordat u op reis gaat, is de aanvraag van een eTA Canada. Deze reistoestemming is verplicht om Canada zonder visum binnen te kunnen komen. Het heeft een maximale geldigheid van vijf jaar vanaf het moment van toekenning. Met een eTA Canada mag men maximaal zes opeenvolgende maanden in het land verblijven. Dit biedt u ruim de tijd om de verschillende duiklocaties te bezoeken en deze plannen te combineren met sightseeing in de rest van het land. Om deze reisvergunning te krijgen, hoeft u alleen maar het aanvraagformulier van het eTA Canada in te vullen en de kosten te voldoen. Zodra uw eTA is toegekend, ontvangt u deze per e-mail in gemiddeld 5 dagen.

Ontario: Tobermory, Kingston en Brockville

Tobermory wordt beschouwd als de duikhoofdstad van Canada. Het is gelegen in Georgian Bay, in het noordoosten van Lake Huró en ongeveer vier uur ten noorden van Toronto, en de belangrijkste attractie is het heldere en transparate water. Er zijn ook wrakken te vinden, die slechts op ongeveer 12 meter diepte liggen; het is dus een veilige duiklocatie voor onervaren duikers. Meer gevorderde duikers zouden de Arabia en de Niagara II kunnen bezoeken. De Arabia is een houten zeilschip op 30 meter diepte dat in 1884 zonk en nog in goede staat verkeert. De Niagara II is een artificieel wrak uit 1999 dat voor duikers is gemaakt. Dit wrak ligt ook op 30 meter diepte. Neem een duik door de machinekamer en zwem door het laadruim.

De stad Kingston is gelegen aan de noordkust van het Ontariomeer. De wrakken zijn de belangrijkste attractie van deze plaats, dankzij de goede staat waarin ze verkeren. De Katie Eccles, gezonken in 1922, is ideaal voor gevorderde duikers. De Wolfe Islander II is een oude veerboot die in 1985 opzettelijk tot zinken is gebracht als kunstmatig rif. Door zijn lengte van 50 meter zijn er meerdere duikgangen nodig om hem van boven tot onder te bekijken.

Op slechts een uur rijden van Kingston en aan de overkant van de St. Lawrence River in de staat New York ligt Brockville. In dit gebied zijn meer dan een dozijn wrakken en interessante duiklocaties te ontdekken. Een daarvan is de Robert Gaskin, een houten schoener die in 1889 zonk en op een diepte van ongeveer 20 meter ligt. Meer ervaren duikers kunnen ook naar de Henry C. Daryaw zwemmen, een 70 meter lang stalen vrachtschip dat in 1941 zonk na een aanvaring met een ander schip in de mist.

Britisch Columbia: Barkley Sound

Volgens Jacques Cousteau, de Franse zeebioloog die mede-uitvinder was van de huidige drukregulatoren, is Barkley Sound, aan de Canadese kust van de Stille Oceaan, na de Rode Zee de beste plaats ter wereld om te duiken. Dit is te danken aan de spectaculaire biodiversiteit: u vindt er alles van reusachtige Pacifische zalm of octopus (Enteroctopus dofleini) tot zeeleeuwen of de enorme stompsnuitzeskieuwshaaien (Hexanchus griseus). Een van de favoriete duiken in dit gebied, gelegen aan de westkust van Vancouver Island, is bij Renate Reef, een rif dat beroemd is om zijn grote aantal ongewervelden. Een andere is Tyler Rock, vanwaar u bultrugwalvissen en de eerder genoemde haaien kunt zien.

Newfoundland: Bell Island

Een ander Canadees duikparadijs is Bell Island, een eiland op het Avalon Peninsula in Newfoundland. Dit gebied is beroemd om de vier vrachtschepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse U-boten tot zinken zijn gebracht. De SS Rosa Castle, SS Saganaga, PLM-27 en SS Lord Strathcona waren in 1942 ijzererts aan het laden toen ze door de Duitsers werden getorpedeerd, waarbij meer dan 60 man om het leven kwamen. De combinatie van deze treurige geschiedenis en het verbazingwekkende onderwaterleven dat sindsdien is ontstaan, maakt deze duik tot een unieke ervaring. Een bezoek aan het zogenaamde “walviskerkhof” in South Dildo is indrukwekkend en triest tegelijk. Op de bodem van dit voormalige walvisstation liggen nog veel botten en skeletten van walvissen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.