Nieuwsbericht | | 15-04-2021 | ±3 minuten leestijd

In Canada wordt met de Canadese dollar betaald. De kosten van het eTA Canada kunnen echter in euro’s voldaan worden middels de bekende betaalmethoden. Er worden géén transactiekosten in rekening gebracht, ongeacht de gekozen methode. Dit artikel bevat handige tips over betalen in Canada.

Betalen met uw betaalpas of creditcard

Ga voor vertrek na of uw betaalpas bruikbaar is in Canada. Ondanks dat de meeste betaalpassen die door Nederlandse en Belgische banken uitgegeven worden bijna overal geaccepteerd worden, is het verstandig om voor vertrek bij uw bank na te gaan of u uw betaalpas in Canada kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat betalen buiten Europa geactiveerd is op uw betaalpas. Banken blokkeren standaard de verstrekte betaalpassen voor gebruik buiten Europa om internationale fraude te voorkomen. Uw bank kan op verzoek het gebruik van bankpassen buiten Europa activeren, maar er bestaat ook steeds vaker de mogelijkheid dit zelf te regelen op de website of in de app van de betreffende bank.

Vergeet ook niet uw creditcard mee te nemen. Mocht uw betaalpas onverhoopt niet geaccepteerd worden, is het handig om een creditcard achter de hand te hebben. Daarnaast kunnen sommige producten of diensten alleen met een creditcard betaald worden, denk bijvoorbeeld aan de borgsom bij de huur van een voertuig. Een nadeel is echter dat er bij geldopname met een creditcard hogere transactiekosten in rekening gebracht worden dan wanneer u met een betaalpas geld opneemt.

Kosten van het eTA Canada in euro’s voldoen

De kosten van het eTA Canada dienen al voor vertrek voldaan te zijn. Op VisumBuitenland.nl zijn de consulaire kosten en servicekosten al in het totaalbedrag van € 19,95 per persoon inbegrepen. Bovendien kan het bedrag volledig in euro’s voldaan worden, waardoor er geen sprake is van ongunstige wisselkoersen door fluctuaties. Ook worden er geen transactiekosten, administratiekosten of overige kosten in rekening gebracht.

Voor de betaling van het eTA Canada kunt u gebruikmaken van de bekende betaalmethoden. Over het algemeen worden de aanvragen na betaling met iDeal of Bancontact het snelst in behandeling genomen, maar u kunt de kosten ook veilig en eenvoudig met PayPal of creditcard betalen. Mocht uw eerste eTA-aanvraag afgekeurd worden – wat in de praktijk door de zorgvuldige controle zelden voorkomt – worden de kosten van deze aanvraag vergoed.

Geldopname bij automaten

Neem bij voorkeur geld op bij geldautomaten in Canada. Over het algemeen is het een stuk voordeliger om geld op te nemen bij een geldautomaat dan om geld te wisselen bij een wisselkantoor, omdat wisselkantoren, behalve dat ze met ongunstigere wisselkoersen rekenen, vaak ook hoge provisie- en administratiekosten in rekening brengen. Mocht u voor vertrek al Canadese dollars willen hebben, zorg er dan voor dat u de wisselkoersen vergelijkt en voor het kantoor kiest dat de gunstigste koers hanteert. Wisselkantoren op luchthavens zijn vaak duur.

Ga na wat de huidige wisselkoers is. Als u op de hoogte bent van de wisselkoers kunt u beter inschatten welk bedrag u op zou willen nemen bij een geldautomaat. Ook kunt u op deze manier beter bepalen of een product of dienst het geld waard is. Afdingen is in Canada minder gebruikelijk.

Betaal of neem geld op zonder conversie. Als de geldautomaat de mogelijkheid biedt om zonder conversie (“without conversion”) te betalen of geld op te nemen, kies hier dan voor. Op het moment dat u namelijk voor “with conversion” zou kiezen mag de bank de wisselkoers bepalen, waardoor het u uiteindelijk meer geld kost.

Probeer niet al te vaak geld op te nemen. Een transactie in het buitenland gaat vaak gepaard met transactiekosten, zo ook in Canada. Het is daarom verstandig om eenmalig een wat hoger bedrag op te nemen in plaats van meermaals een klein bedrag.

Zorg dat u niet te veel cash op zak heeft. Ondanks dat het handig is om wat losse dollars op zak te hebben (bijvoorbeeld voor fooien), is het over het algemeen af te raden te veel contant geld bij u te hebben, omdat het makkelijker te verliezen is en gevoeliger is voor diefstal.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.