Nieuwsbericht | | 04-02-2021 | ±4 minuten leestijd

Plant u een reis naar Canada? Dan moet u voor vertrek een eTA of een visum aanvragen. Daarnaast is het verstandig om uit te zoeken wat de beste periode voor uw reis is. De weersomstandigheden kunnen namelijk een enorme invloed hebben op uw verblijf. Canada is na Rusland het grootste land ter wereld en kent daarom verschillende klimaatzones. Hierdoor is het niet mogelijk om één beste reistijd te noemen die voor het hele land geldt. In dit artikel wordt voor elke regio in Canada de beste reistijd beschreven.

Het klimaat van Canada

Het grootste gedeelte van Canada heeft een gematigd tot koel landklimaat. In de gebieden aan de kust heerst een zeeklimaat. Het weer in de regio’s met een zeeklimaat - bijvoorbeeld Vancouver - is enigszins vergelijkbaar met het weer in Nederland. De temperatuur is er gematigd, maar er kan wel veel regen en sneeuw vallen. In het hoge noorden heerst daarentegen een toendraklimaat en kunnen extreme temperaturen van -40 graden Celsius voorkomen.

In welke maand u het best kunt reizen hangt af van het gebied in Canada dat u bezoekt. Daarnaast speelt het een rol of u een stedentrip maakt, nationale parken bezoekt of juist voor wintersport naar Canada reist. Het eTA voor Canada is maar liefst vijf jaar geldig. Binnen deze vijf jaar mag u meerdere malen naar Canada reizen, zolang elk afzonderlijk verblijf niet langer dan zes maanden duurt. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om het land in verschillende seizoenen te bezoeken.

Beste maanden voor een reis naar het westen

De provincies Brits-Columbia en Alberta in het westen van Canada worden vanwege de bekende nationale parken en steden als Vancouver en Calgary veel bezocht. Het grootste deel van Brits-Columbia heeft een zeeklimaat met gematigde temperaturen. In de zomer wordt het er overdag gemiddeld 16 tot 20 graden Celsius, in de winter zo’n 5 tot 8 graden Celsius. De meeste neerslag valt er in de maanden oktober tot en met maart.

Alberta heeft een landklimaat. In tegenstelling tot Brits-Columbia verschillen de temperaturen hier gedurende het jaar sterk. Vanwege de Chinookwind, een droge en warme wind die vanuit het westen over de Rocky Mountains waait, kan de temperatuur in korte tijd met wel 15 graden Celsius stijgen. De maximumtemperatuur in augustus ligt rond de 22 graden Celsius, in januari rond de -9 graden Celsius.

De beste reistijd die meestal genoemd wordt voor het westen van Canada is de periode tussen mei en september, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er niet veel regen valt. De beste reistijd hangt echter af van wat u tijdens uw reis in Canada wil doen. In de zomer zijn de meren helderblauw en heeft men meer kans om wildlife te spotten. Wie voor wintersport in de Rocky Mountains naar Canada gaat, kan juist het best tussen november en mei reizen.

Klimaat en beste reistijd voor Oost-Canada

Ook het oosten van Canada is met zijn metropolen Toronto, Montreal en Quebec en de Niagara Falls populair bij toeristen. In het oosten, in de provincies Ontario en Quebec, heerst een landklimaat. Dat wil zeggen dat de temperaturen in de winter en zomer sterk uiteenlopen. In de hoofdstad Ottawa en in de stad Quebec, kan het in de winter ‘s nachts -17 graden Celsius worden, terwijl de maximale temperatuur in de zomer overdag gemiddeld zo’n 20 tot 25 graden Celsius bedraagt. Het klimaat in Toronto is iets gematigder met temperaturen tussen de -7 en 25 graden Celsius.

De beste periode voor een reis naar het oosten van Canada is in de zomermaanden, van juni tot en met september. De temperatuur is dan aangenaam en er valt weinig neerslag. Natuurliefhebbers wordt aangeraden tussen half september en half oktober - tijdens de Indian Summer - te reizen. Het bladerdek van de bossen verandert dan in prachtige rode, oranje en gele kleuren.

Klimaat in het noorden

Het noorden van Canada is vanwege zijn ongerepte landschappen geliefd bij avonturiers. In het noorden heerst net als het oosten een landklimaat, maar met extremere minimumtemperaturen. Het territorium Nunavut heeft zelfs een toendraklimaat. Hier is het het hele jaar door koud en er kunnen minimumtemperaturen van -40 graden Celsius voorkomen. Ook in de provincie Manitoba en het territorium Yukon is het in de winter ‘s nachts gemiddeld -17 graden Celsius. In het noorden van Canada kunt u dus nog steeds de beroemde sledehondenraces meemaken.

Een bezoek aan het uiterste noorden van Canada wordt in de winter vanwege de extreme weersomstandigheden afgeraden. Het zachtste weer heeft men in het noorden in juli of augustus. In de maanden september en mei heeft men in het noordoosten van Canada de grootste kans om het noorderlicht te zien.

Visum of eTA Canada aanvragen

Naast het bepalen van de beste maand voor uw reis naar Canada moet u voor vertrek ook een eTA of visum aanvragen. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen komen in aanmerking voor het eTA dat eenvoudig online kan worden aangevraagd. Na het voldoen van de kosten voor het eTA ontvangt u gemiddeld al binnen drie dagen de bevestiging van de goedkeuring van uw aanvraag.

Zodra uw aanvraag is goedgekeurd kunt u met uw eTA naar Canada reizen. Het speelt dan geen rol meer welke verwachte aankomstdatum u in het formulier heeft ingevuld. Gedurende de geldigheidsduur van vijf jaar van het eTA mag u zelf bepalen op welke dag u in Canada aankomt. Hierdoor kunt u ook na het ontvangen van uw eTA nog bepalen in welk seizoen en in welke maand u naar Canada reist. Alleen als uw paspoort eerder verloopt dient u met het nieuwe paspoort een nieuw eTA Canada aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.