Nieuwsbericht | | 12-10-2020 | ±4 minuten leestijd

Canada is met zijn talrijke nationale parken en ongerepte landschappen de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook reizigers die graag grote steden bezoeken komen in Canada aan hun trekken. Huur een camper of maak een prachtige treinreis door de bergen per Rocky Mountaineer. Voor een reis naar Canada is een eTA (elektronische reistoestemming) of visum noodzakelijk. Vergeet daarom bij de reisvoorbereidingen niet een eTA Canada of een visum aan te vragen.

Hoogtepunten voor een vakantie in Canada

Omdat Canada na Rusland het grootste land ter wereld is, is het meestal niet mogelijk om in één vakantie een rondreis door hele land te maken en moeten de meeste reizigers zich beperken tot een deel van Canada. In dit artikel worden twee populaire routes beschreven: een rondreis door de provincies Ontario en Quebec in het oosten van Canada en een rondreis door Brits-Columbia en Alberta in het westen. Voor een vakantie in Canada moet een eTA aangevraagd worden, behalve als u met de boot of over land (vanuit de Verenigde Staten) in Canada aankomt.

Bruisende metropolen en kletterende watervallen in Oost-Canada

Veel reizigers beginnen hun rondreis door het oosten van Canada in Toronto, de grootste stad van Canada. Hoewel Ottawa – de hoofdstad van Canada – bestuurlijk de belangrijkste stad is, is Toronto het economische centrum van het land. Hier vindt men een van de hoogste gebouwen ter wereld: de Canadian National Tower (ook wel CN toren genoemd). Vanaf het uitkijkplatform op 447 meter hoogte heeft men een prachtig uitzicht over de stad en bij helder weer zijn zelfs de Niagara Falls te zien. Reizigers die geen last hebben van hoogtevrees kunnen op de Glass Floor van 342 meter hoogte de diepte in kijken.

Toronto is dé uitvalsbasis voor een trip naar de Niagara Falls, drie watervallen die zowel vanuit Canada als vanuit Amerika te bewonderen zijn. De waterval aan de Canadese zijde – de grootste van de drie – wordt ook wel Horseshoe genoemd, omdat de waterval de vorm heeft van een hoefijzer. Ook de American Falls zijn vanuit Canada te zien. Naast de Niagara Falls is er in het oosten van Canada nog meer natuurschoon te ontdekken. Ten noorden van Toronto ligt het Algonquin Provincial Park, waar men kan kanoën, wandelen en elanden en beren kan spotten.

Vanuit Algonquin trekken veel reizigers door richting Ottawa en Montreal in de provincie Quebec. Onderweg treft men uitgestrekte bossen en helderblauwe meren aan. Hoogtepunten van Montreal zijn onder andere het park Mont-Royal dat op een heuvel ligt en een fantastisch uitzicht over de stad biedt en Vieux-Montréal, de historische wijk van de stad met de basiliek Notre Dame. In deze wijk waant men zich geheel in Franse sferen. De meeste reizigers trekken vanuit Montreal langs het Ontariomeer terug en eindigen hun rondreis in Toronto.

West-Canada: Rocky Mountains en Vancouver Island

Niet alleen Oost-Canada, maar ook het westen van het land is erg populair bij toeristen. Vooral berg- en wandelliefhebbers zullen zich in Brits Columbia en Alberta in het westen van Canada thuis voelen. De bekendste nationale parken in deze provincies zijn Jasper en Banff, onderdeel van de Rocky Montains. In de parken zijn wilde dieren zoals elanden en rendieren te spotten. Er leven ook zwarte beren en grizzlyberen, maar de kans dat men die tegenkomt is klein. Beide parken worden gekenmerkt door een spectaculair berglandschap, gletsjers, watervallen en schitterende meren, waarvan Lake Louise het bekendst is. De parken kunnen tijdens een meerdaagse trekking of dagtocht verkend worden, maar ook vanaf het meer tijdens een boottocht.

Jasper en Banff liggen relatief dicht bij elkaar en worden met elkaar verbonden door de Icefields Parkway, een snelweg die door de Canadese Rocky Mountains loopt. Veel reizigers kiezen er daarom voor beide nationale parken te bezoeken. Het nationale park Banff ligt op ongeveer 130 kilometer van Calgary, waardoor de stad een goed startpunt is voor een rondreis door West-Canada. Veel toeristen beginnen hun reis in Calgary en reizen vanuit daar door naar Banff, Jasper en Vancouver. Calgary, de derde grootste stad van Canada, is vooral populair onder wintersporters, onder andere vanwege de Olympische Winterspelen die er in 1988 georganiseerd werden.

Vancouver is een stad met een gezellig centrum met verschillende stadsparken en stranden. Vanuit Vancouver reist men met de ferry in enkele uren naar Vancouver Island, het grootste eiland aan de westkust van Noord-Amerika. Vanaf het eiland kunnen onder andere orka’s en walvissen gespot worden. Ook de hoofdstad van Vancouver Island, Victoria, is een bezoek waard. Bezienswaardigheden van Victoria zijn het parlementsgebouw en Fisherman’s Wharf, een kleurrijke haven met talloze visrestaurants.

eTA of visum Canada aanvragen

Voor een rondreis door Canada is een eTA of een visum noodzakelijk. Het eTA kan eenvoudiger en sneller worden aangevraagd dan een visum. Daarom wordt over het algemeen aangeraden een eTA en geen visum aan te vragen. Het eTA Canada is vanaf het moment van toekenning maar liefst vijf jaar geldig. Met een eTA mag men binnen de geldigheidstermijn van vijf jaar een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen. Reizigers die na het lezen van deze tekst zowel het oosten als het westen van het land willen bezoeken en daarvoor twee keer naar Canada reizen, hoeven maar één eTA aan te vragen. Dit eTA kunnen zij voor beide reizen gebruiken, zonder dat er wijzigingen in de reisgegevens doorgegeven hoeven te worden. Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat het paspoort dat is gebruikt bij het aanvragen van het eTA nog steeds geldig moet zijn. Zodra het paspoort van een reiziger verloopt en deze persoon een nieuw paspoort in gebruikt neemt, eindigt ook de geldigheid van het eTA. In dit geval moet het eTA Canada opnieuw worden aangevraagd met het nieuwe paspoort.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.