Nieuwsbericht | | 03-08-2021 | ±4 minuten leestijd

Yukon is een nog relatief onontdekt deel van Canada met grillige landschappen en strenge winters. Het territorium is ideaal voor natuurliefhebbers die buiten de gebaande paden willen reizen en voor hondenliefhebbers, die de sledehonden willen zien. Vraag nu een eTA Canada aan, om de overweldigende natuur van Yukon te gaan bewonderen.

De perfecte bestemming voor avonturiers

Veel mensen denken bij een reis naar Canada direct aan de Niagara Falls, aan de nationale parken in het westen van het land of aan de grote steden zoals Toronto en Vancouver, maar voor de doorgewinterde reiziger kan Yukon een veel interessantere bestemming zijn. Dit territorium in het uiterste noordwesten van Canada wordt nog niet door veel buitenlanders bezocht en staat bekend om zijn ongerepte natuur en de sledehondenraces die er gehouden worden. Rijd tientallen kilometers zonder iemand tegen te komen, behalve misschien de beren die er in groten getale voorkomen.

Startpunt van een rondreis: Whitehorse

De meeste rondreizen door Yukon beginnen in de hoofdstad van het territorium: Whitehorse, een kleine stad met zo’n 24.000 inwoners. Bijna driekwart van de bevolking van Yukon woont hier. Hoewel Whitehorse behoorlijk afgelegen ligt, is het een moderne stad met winkels, restaurants en cafés. Aan een aanlegsteiger in de Yukon rivier ligt de SS Klondike II, een reusachtige, witte hekwielstoomboot die vracht vervoerde tussen Dawson City en Whitehorse en in 1966 tot monument benoemd werd. De boot is van eind mei tot en met begin september geopend voor bezoekers.

Ruige natuur en beren in het nationaal park Kluane

Een van de hoogtepunten van Yukon is het nationaal park Kluane in het zuidwesten van het territorium, met bergen, gletsjers, bossen en valleien. Het nationale park staat samen met het nationale park St. Elias, dat in Alaska ligt, op de UNESCO-lijst als grensoverschrijdend werelderfgoed. In Kluane ligt de hoogste berg van Canada, de 5959 meter hoge Mount Logan, en één van de grootste gletsjers van Canada, Kluane Icefield. In het nationaal park zijn talloze wandelpaden en routes voor verschillende niveaus, maar er komen ook beren voor. Breng daarom altijd eerst een bezoek aan het Visitor Centre zodat u weet wat u moet doen als u beren tegenkomt.

Nationaal park KluaneNationaal park Kluane

Wilt u toch liever eerst de meer door toeristen bezochte provincies van Canada, zoals Brits-Columbia, Ontario of Quebec bezoeken en eventueel later een reis naar Yukon maken? Dat kan met een eTA Canada. Het eTA is vijf jaar geldig en kan tijdens deze periode voor een onbeperkt aantal reizen naar Canada gebruikt worden. Hierdoor is het mogelijk om verschillende delen van Canada - eventueel verspreid over enkele jaren - te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat uw paspoort aan het eTA Canada gekoppeld wordt. Verloopt uw paspoort gedurende de geldigheidsduur van uw eTA? Dan moet u ook een nieuw eTA aanvragen.

Goudkoorts in Dawson City

De voormalige hoofdstad van Yukon is Dawson City, een stad die bij veel reizigers tot de verbeelding spreekt. Deze stad is bekend vanwege het goud dat er aan het eind van de 19e eeuw werd ontdekt, wat tot een echte goudkoorts leidde. Toen de goudmijnen uitgeput waren trokken de meeste bewoners weer weg uit de stad, maar er wordt tegenwoordig nog steeds goud gewonnen. Een aanrader is de Bonanza Creek, de beek waar ooit het eerste klompje goud aangetroffen werd. In de onverharde straten van de stad tussen de kleurrijke huizen en saloons waant men zich bijna in een westernfilm.

Dempster Highway

Dawson City is de perfecte uitvalsbasis voor de Dempster Highway, wat ook wel de spectaculairste weg van Canada genoemd wordt. Deze onverharde gravelweg van zo’n 740 kilometer loopt helemaal tot aan het Inuitdorp Inuvik in Noordwest Territoria en voert langs bergketens en uitgestrekte vlaktes tot noordelijk van de poolcirkel. Onderweg kan men stoppen bij het Tombstone Territorial Park, een park met toendralandschappen en besneeuwde bergtoppen waar men indrukwekkende wandelingen kan maken. Ook hier geldt echter het advies om eerst bij het bezoekerscentrum langs te gaan, om een overnachtingsplek te reserveren (ook met de camper) en voor advies voor welke wandeling op dat moment aan te bevelen is.

eTA Canada aanvragen

Voor een vlucht naar Canada heeft u een eTA of een visum nodig. Controleer voor vertrek of u aan de voorwaarden van het eTA voldoet of dat een visum noodzakelijk is. Enkele van de voorwaarden van het eTA zijn dat u niet langer dan zes aaneengesloten maanden in Canada mag blijven, dat uw paspoort gedurende uw gehele verblijf geldig moet zijn en dat u geen bedreiging voor de veiligheid of gezondheid van de Canadese bevolking mag vormen. Voldoet u aan alle voorwaarden? Vraag dan direct uw eTA Canada online aan!

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.