Nieuwsbericht | | 26-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Ontdek het fascinerende Canadese landschap door aan boord te stappen van een van de legendarische en comfortabele luxetreinen. Boek uw ticket en vraag op tijd uw eTA Canada aan.

VIA Rail Canada

Canada beslaat maar liefst 41% van het oppervlak van Noord-Amerika. Een van de meest authentieke manieren om het uitgestrekte land te ontdekken is door middel van een treinreis. De nationale spoorwegmaatschappij van Canada, VIA Rail, verzorgt, naast een aantal kortere trajecten, met name langeafstandsverbindingen tussen Montreal en Toronto, Halifax en Montreal, Toronto en Vancouver en Winnipeg en Churchill. De laatste drie treinreizen vinden deels in de nacht plaats. Op die trajecten bestaat dan ook de mogelijkheid een slaapwagon te boeken. De meeste treinen van VIA Rail zijn voorzien van een zogenaamde ‘Dome Car’, een verhoogd panoramadek, bedoeld voor reizigers die een slaapplaats gereserveerd hebben. Houd er ook rekening mee dat als u alleen een ticket voor een stoel boekt, u geen gebruik kunt maken van de douches.

Vooral toeristen maken gebruik van de treinen op deze trajecten en dat is niet verwonderlijk. Een treinreis door Canada is een vakantie op zichzelf. De treinen vervoeren u namelijk door schitterende landschappen van en naar bekende steden, nationale parken en bezienswaardigheden.

eTA Canada aanvragen

De meeste Europeanen die per vliegtuig naar Canada reizen kunnen gebruik maken van een eTA Canada. Aangezien het eTA Canada een geldigheidstermijn van vijf jaar heeft, kunt u het eTA Canada al aanvragen voordat u uw treinreis door Canada helemaal uitgestippeld heeft.

U kunt uw eTA eenvoudig en snel aanvragen via deze website. Hiervoor vult u eerst het eTA aanvraagformulier in. Het invullen van het formulier neemt zoʼn 10 minuten in beslag. Dan voldoet u de kosten van het eTA Canada, waarna uw aanvraag door het Immigration, Refugees Citizenship Canada (IRCC) in behandeling genomen wordt. Als u aan de voorwaarden van het eTA Canada voldoet, ontvangt u gemiddeld al na 5 dagen uw eTA Canada.

Van Halifax naar Montreal met de Ocean

De Ocean is een passagierstrein in het oosten van Canada, die zes keer per week via een mooie route in 23 uur van Montreal naar Halifax rijdt. Omdat de treinreis gedeeltelijk gedurende de nacht plaatsvindt, beschikt de trein over verschillende slaapaccommodaties. Daarnaast is er een restaurant aanwezig en een ‘Park Car’, een glazen panoramadek waardoor u vrij uitzicht heeft op de landschappen die u passeert.

Het traject van de Ocean loopt door het oosten van Canada. Het begin- of eindpunt is de op een na grootste stad van Canada, Montreal. Montreal ligt in de provincie Quebec, waar de invloeden uit het Franse koloniale tijdperk duidelijk terug te zien zijn. Vanuit Montreal brengt de trein u langs verschillende rivieren, baaien, moerassen, bergen en valleien tot aan de op een na grootste Canadese kuststad Halifax.

Van Toronto naar Vancouver met de Canadian

Uw vakantie begint vanaf het moment dat u aan boord gaat van de Canadian. Spot dieren in het wild, bewonder de prachtigste landschappen en leg een enorme afstand af, allemaal vanuit uw comfortabele zitplaats in deze transcontinentale trein.

De trein voert u namelijk vanuit de metropool Toronto, aan het Ontariomeer via de uitgestrekte prairies van Manitoba en Saskatchewan en de besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains naar Vancouver aan de westkust, of andersom. Tijdens deze rit overbrugt de trein in vier dagen tijd een afstand van bijna 4500 kilometer. De Canadian rijdt twee tot drie keer per week in beide richtingen. Een plaatsje in de ‘Prestige Park Car’ of de ‘Skyline Car’ levert dankzij de glazen koepels een overweldigend panoramisch uitzicht op. Onderbreek de treinreis door tussendoor bijvoorbeeld uit te stappen bij Jasper National Park om er een boottocht te maken op een van de bergmeren in de indrukwekkende kloven.

Van Banff of Jasper naar Vancouver met de Rocky Mountaineer

Een andere spoorwegmaatschappij in Canada is de Rocky Mountaineer. De treinreizen van deze maatschappij brengen u op plekken in het westen van Canada waar geen ander vervoermiddel kan komen. Overdag kunt u vanaf uw stoel van de prachtige Canadese natuur genieten en de nacht brengt u door in een hotel. De trein stopt namelijk voor hotelovernachtingen.

Afhankelijk van de gekozen route bent u twee tot drie dagen onderweg om via de imposante Rocky Mountains in Vancouver aan te komen. De Rocky Mountaineer doorkruist de provincies Alberta en British Columbia en vanaf de hoge viaducten heeft u een spectaculair uitzicht op heldere bergmeren en diepe kloven en ravijnen. Uiteindelijk komt u aan in de kustplaats Vancouver, waar het enorme Stanley Park, Chinatown en Vancouver Island op u wachten.

De Maple Leaf trein

Wilt u uw treinreis door Canada uitbreiden met een bezoek aan de Verenigde Staten? Stap dan aan boord van de Maple Leaf, de trein die u van Toronto naar New York City brengt. Houd er rekening mee dat u in dit geval naast een eTA ook een ESTA Amerika nodig heeft. Onderweg komt u langs de Niagara Falls (waar de Maple Leaf de grens oversteekt), de prachtige Hudson River Valley en de wijnvelden rondom New York. De Maple Leaf trein laat u in circa 13 uur het landschap tussen Toronto en New York zien.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.