Nieuwsbericht | | 28-04-2021 | ±6 minuten leestijd

Canada heeft tal van feestdagen waarop de Canadezen vrij zijn. Op deze dagen kunnen reizigers in Canada hinder ondervinden tijdens hun rondreis, doordat winkels over het algemeen gesloten zijn. Anders dan bij bepaalde andere bestemmingen, kan de reistoestemming voor Canada, het eTA Canada, wel gewoon op elk moment aangevraagd en toegekend worden, ook op feestdagen.

Wettelijke feestdagen in Canada

Wanneer een dag een wettelijke of officiële feestdag is wil dat zeggen dat de werknemers van dat land in de meeste gevallen een vrije dag hebben. Bedrijven en winkels zijn op deze dagen vaak gesloten. Veel wettelijke feestdagen in Canada vinden niet op een vaste datum plaats, maar op de maandag van een vaste week. Op die manier hebben de Canadezen een lang weekend en kunnen ze er meerdere dagen met familie op uit. Het is op deze feestdagen, maar ook tijdens de weekenden voorafgaand aan deze feestdagen drukker op de weg en ook excursies, rondleidingen en rondvaarten zijn dan sneller volgeboekt. Dit is bijvoorbeeld het geval op de volgende feestdagen:

Victoria Day: Deze feestdag is ter ere van de Britse koningin Victoria aangewezen. Canada is dan ook het enige land dat niet de verjaardag van de huidige koning(in) viert, maar die van een koningin uit de jaren 1830. Koningin Victoria gaf tijdens haar regeerperiode vorm aan de Canadese cultuur en maakte deel uit van belangrijke gebeurtenissen in de Canadese geschiedenis. Het enige dat landelijk vastgelegd is met betrekking tot de datum, is dat het op een maandag gevierd moet worden. Op welke maandag het plaatsvindt, is per regio verschillend. Tijdens Victoria Day worden er parades, concerten en paardenshows georganiseerd.

Labour Day: Net als in de Verenigde Staten van Amerika vindt Labour Day in Canada plaats op de eerste maandag van september. Iedereen in heel Canada is met Labour Day vrij, in tegenstelling tot andere feestdagen in Canada, zoals Civic Holiday, waarop inwoners uit Manitoba, Nova Scotia en Prince Edward Island moeten werken en inwoners uit de andere provincies niet.

Behalve Nieuwjaarsdag (1 januari) liggen de data van onderstaande officiële feestdagen ook vast:

Remembrance Day: Op 11 november worden de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht tijdens een ceremonie waarbij om 11:00 uur twee minuten stilte gehouden wordt.

Canada Day: Canada Day (tot 1982 ook wel Dominion Day genoemd), is de nationale feestdag van Canada. Deze feestdag vindt jaarlijks plaats op 1 juli en op deze dag staat de in 1867 verkregen onafhankelijkheid centraal.

Als u een van deze feestdagen zelf eens mee wilt maken, doet u er goed aan op tijd uw eTA aan te vragen en uw vlucht te boeken.

Regionale feestdagen in Canada

Daarnaast zijn er door de gigantische omvang van het land ook veel regionale feestdagen in Canada:

Thanksgiving: In Canada is Thanksgiving een nationale feestdag en is in de meeste regio’s een vrije dag. Thanksgiving is in de provincies Prince Edward Island, Newfoundland, New Brunswick en Nova Scotia niet officieel benoemd als feestdag, hoewel het vaak wel gevierd wordt. Anders dan in de Verenigde Staten, waar Thanksgiving op de laatste donderdag van november plaatsvindt, wordt Thanksgiving in Canada gevierd op de tweede maandag van oktober.

Civic Holiday: Civic Holiday is de naam die in Nunavut en de Northwest Territories aan de wettelijke feestdag gegeven wordt die in het grootste deel van Canada op de eerste maandag in augustus gevierd wordt. Civic Holiday is geen wettelijke feestdag in de provincies Manitoba, Nova Scotia en Prince Edward Island.

Orangemen’s Day: Orangemen’s Day wordt enkel in de provincies Newfoundland en Labrador als wettelijke feestdag beschouwd. De feestdag vindt plaats op de maandag die het dichtst bij 12 juli ligt, de dag waarop de slag aan de Boyne in Ierland plaatsvond in het jaar 1690. Deze slag wordt op deze gedenkdag herdacht.

Discovery Day: Discovery Day is een officiële feestdag, die in Yukon op de derde maandag van augustus gevierd wordt. Deze dag staat in het teken van de ontdekking van goud in Yukon en moet niet verward worden met de Discovery Day van Newfoundland en Labrador, die plaatsvindt op de maandag die het dichtst bij 24 juni ligt. Op deze dag, ook wel June Day of Cabot 500 Day genoemd, wordt in beide provincies gevierd dat Newfoundland in 1497 door John Cabot ontdekt werd.

National Patriots’ Day: National Patriots’ Day is geïntroduceerd om het belang van de strijd van de patriotten te onderstrepen, die in de jaren 1837-1838 nationale erkenning van het volk, politieke vrijheden en een democratisch regeringsstelsel wisten te bemachtigen. Deze feestdag staat op de maandag voorafgaand aan 25 mei in de agenda van elke inwoner van Quebec.

St. Jean Baptiste Day: St. Jean Baptiste Day is een van oorsprong Franse feestdag die men in de vroegere Franse kolonie Quebec viert. De feestdag vindt jaarlijks plaats op 24 juni. De geboorte van St. Jean Baptiste wordt op dat moment gevierd.

Louis Riel Day: Op de derde maandag van februari komen de inwoners van de provincie Manitoba bijeen om Louis Riel Day te vieren. De feestdag is gewijd aan het leven van Louis David Riel, Canadees politicus, leider van het Métis-volk en tevens oprichter van de provincie Manitoba.

Islander Day: Eveneens op de derde maandag van februari vindt voor de inwoners van Prince Edward Island Islander Day plaats. Islander Day is pas vrij recentelijk geïntroduceerd om de inwoners van de provincie een extra vrije dag te geven.

Feestdagen verbonden met de christelijke traditie

Aangezien een groot deel van de bevolking in Canada christelijk is, worden er veel christelijke feestdagen gevierd, zoals Goede Vrijdag, paasmaandag en Kerst (25 en 26 december). Kerst wordt in Canada opgesplitst in Christmas Day (25 december) en Boxing Day (26 december). Op Boxing Day is het traditie een doos met voedsel en soms ook kleding weg te geven aan de mensen in de samenleving die het goed kunnen gebruiken. Paaszondag en Pinksteren (Whit Sunday en Whit Monday) zijn minder bekend en worden slechts in bepaalde regio’s gevierd.

Vraag op tijd uw eTA aan

Canada kent dus veel verschillende feestdagen, die lang niet altijd in heel Canada gevierd worden. U doet er dan ook goed om te controleren welke feestdagen er gevierd worden in de provincies die u wilt bezoeken. Misschien wilt u graag een van deze Canadese feestdagen zelf meemaken of brengt u juist liever op een ander moment een bezoek aan de provincies van Canada. Gelukkig hebben de feestdagen geen invloed op de verwerkingstijd van de aanvraag van het eTA Canada dat u nodig heeft om zonder visum naar Canada te vliegen.

Ook wanneer u nog geen concrete plannen heeft, kunt u al een eTA aanvragen. Nadat het eTA is toegekend, is het maar liefst vijf jaar geldig. Dat betekent echter niet dat u vijf jaar aaneengesloten in Canada mag verblijven. De maximale verblijfsduur per reis bedraagt zes maanden. Wel mag u binnen het tijdsbestek van vijf jaar zo vaak als u wilt naar Canada reizen. U kunt alleen een eTA Canada aanvragen als u aan de voorwaarden van het eTA Canada voldoet. Als dat niet het geval is, bestaat er vaak wel de mogelijkheid een visum Canada aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het eTA voor Canada is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het eTA voor Canada.