Nieuwsbericht | | 29-10-2021 | ±4 minuten leestijd

Cuba is een uniek en prachtig eiland en de verschillende aspecten van het eiland, van het zonnige weer tot de vriendelijke bevolking, maken van Cuba een geweldige bestemming. Wie dit zelf wil ervaren, heeft daarvoor een visum Cuba nodig.

Een van de meest interessante aspecten van dit land is het feit dat op een groot deel van het eiland de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De revolutie in de jaren 50 was en is nog steeds een moeilijk onderwerp om echt samen te vatten. Ongeacht de verschillende meningen over dit moment in de geschiedenis, valt het niet te ontkennen dat de sporen ervan nog steeds duidelijk zichtbaar zijn en het eiland hebben gevormd tot wat het vandaag de dag is. De veerkracht van het Cubaanse volk is onder andere zichtbaar in de oldtimers, die over de hele wereld worden beschouwd als een onlosmakelijk deel van het imago van het land.

In veel straten in Cuba, met name in de grotere steden, zijn veel Amerikaanse oldtimers uit de jaren 30 tot 50 te vinden. De meeste auto’s dateren uit de jaren 50, wat in grote mate bijdraagt aan het voortleven van het revolutionaire gevoel van dit tijdperk.

Hoe de auto’s in Cuba terechtkwamen

Vanwege de nabijheid van de VS werden sinds ongeveer het begin van de vroege 20e eeuw Amerikaanse auto’s in Cuba geïmporteerd. Merken als Chevrolet, Ford, Cadillac, Dodge en Buick waren gemeengoed in het hele land. Geschat wordt dat er in het midden van de jaren 50 zo’n 143.000 geïmporteerde auto’s op het eiland waren.

Na de revolutie aan het eind van de jaren 50 werd het VS-embargo ingesteld en verbood Fidel Castro de invoer van Amerikaanse auto’s en onderdelen. Na de revolutie was het land aangewezen op auto’s uit andere communistische landen en begon het eiland auto’s uit het Oostblok in te voeren.

De Amerikaanse auto’s waren in die tijd over het algemeen veel duurzamer dan de auto’s uit Oost-Europa, waardoor veel Amerikaanse auto’s gerepareerd werden in een poging ze aan de gang te houden. Omdat de juiste onderdelen niet beschikbaar waren, moesten de mensen creatief zijn.

Inventieve Cubanen

Wanneer men in Cuba rondrijdt, is het zien van mensen die klassieke auto’s repareren net zo normaal als het zien van wuivende palmen. Men denkt dat er nog zo’n 60.000 à 70.000 auto’s in het land zijn. Vanwege de gecompliceerde economische problemen van het land worden deze auto’s binnen een familie van generatie op generatie doorgegeven en worden ze beschouwd als belangrijke erfstukken.

Door het embargo en het verbod op auto-onderdelen dat de regering heeft opgelegd, zijn veel van de benodigde onderdelen simpelweg niet verkrijgbaar. De inwoners van het eiland hebben dus hun toevlucht moeten nemen tot allerlei manieren om de auto’s rijdend te houden. Cubaanse vindingrijkheid heeft deze vintage klassiekers op de weg gehouden. Gewone mensen zijn hier uit noodzaak echte monteurs geworden.

Het is dan ook niet ongewoon om oldtimers te zien met onderdelen van verschillen modellen en jaren die zijn aangepast om bij de klassieke auto’s te passen. Klassieke Pontiacs en Studebakers met Russische Lada-motoren en Wolga-dempers behoren tot de standaard. Motorkapversieringen worden soms gemaakt van gesmolten schroot. Gezien de beperkte materialen die de mensen van het eiland tot hun beschikking hebben, is het geen wonder dat de Cubanen bekend staan om hun mechanische vindingrijkheid.

Rondrit door Cuba in klassieke auto’s

Reizigers kunnen rondritten maken in veel van deze klassieke auto’s. Plekken als Varadero en Havana Vieja hebben meestal locaties waar rijen prachtige oldtimers staan opgesteld waaruit de bezoekers kunnen kiezen. Hier kunt u een auto uitkiezen die u mooi vindt en de chauffeur laten weten hoe lang u wilt rondrijden. De chauffeurs hebben vaak al een mooie route voor u uitgestippeld. Veel auto’s zijn cabriolets en erg leuk om in rond te rijden, vooral bij zonsondergang.

In het hele land zijn ook oldtimers te vinden die dienst doen als taxi. Ook een ritje in deze taxi’s kan een interessante ervaring zijn, want terwijl de auto’s die beschikbaar zijn voor rondritten meestal in zeer goede staat verkeren, zijn deze taxi’s vaak in minder goede staat. Deze taxi’s dienen als vervoermiddel voor de locals, waardoor ze meer slijtage ondervinden.

Het is altijd indrukwekkend om te zien hoe de plaatselijke bevolking de auto’s bij elkaar heeft weten te houden en als u de taxichauffeur naar de auto vraagt is de kans dan ook groot dat hij u vertelt over het vernuft waarmee hij de auto rijdend heeft weten te houden.

Een visum Cuba aanvragen

De auto’s op Cuba zijn werkelijk een lust voor het oog. Wie de auto’s in het echt wil zien, zal een visum moeten aanvragen. De visumkaart voor Cuba kan eenvoudig online worden besteld (24 uur per dag, 7 dagen per week). Het visum Cuba kost € 39,95. Na het voldoen van de betaling wordt de visumkaart per post bij u thuisbezorgd.

Het visum Cuba is een papieren document dat uit twee delen bestaat. Op beide delen moet u uw nationaliteit, naam en voornaam, paspoortnummer en geboortedatum invullen. Bij aankomst wordt een deel van het visum afgescheurd en ingenomen door de immigratiedienst. Het tweede deel van het visum zal worden ingenomen wanneer u weer uit het land vertrekt. Het is aan te bevelen uw visum bij uw paspoort te bewaren.