Nieuwsbericht | | 29-06-2021 | ±5 minuten leestijd

Cuba is onder Europese reizigers vrij onbekend, maar al jaren een geliefde vakantiebestemming voor toeristen uit Noord-Amerika. Daar hebben ze dan ook goede redenen voor, want het is het goed vertoeven op het tropische eiland dat bekend staat om haar muziek, sigaren en oude Amerikaanse auto’s. Cuba heeft echter nog veel meer te bieden, van historische steden tot prachtige nationale parken. Ook Nederlanders en Belgen komen in aanmerking voor een visum Cuba. In dit artikel maakt u kennis met enkele hoogtepunten van een reis naar Cuba.

Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba. In 2017 scoorde Camila Cabello een internationale hit door te zingen dat haar hart in Havana is. Het is dan ook niet moeilijk om uw hart te verliezen in deze prachtige stad.

Net als in veel Europese steden ligt het levendigste gedeelte van Havana in het historische centrum, dat al meer dan 500 jaar oud is en vernoemd is naar een inheems opperhoofd. Op en rondom het Plaza Vieja, het centrale plein van Havana, komt u overal kleurrijke historische panden tegen. Er zijn meerdere interessante musea met voor ieder wat wils. Zo kunt u onder andere exposities bezoeken over de revolutie, kunst, de Cubaanse muziek en het koloniale verleden. Daarnaast zijn er, ondanks dat Cuba sinds de revolutie officieel een atheïstisch land is, veel kerkgebouwen te bezichtigen.

Aan de rand van de stad ligt de wijk Fusterlandia. Hier is het een stuk rustiger dan in de gezellige, maar drukke straten van de binnenstad. In deze buurt heeft kunstenaar José Rodríguez Fuster zich vanaf 1990 zo uitgeleefd dat het uiteindelijk naar hem vernoemd is. Overal zijn kleurrijke graffitikunst, grote keramische beelden en straattekeningen te zien. In Fusterlandia kijkt u zeker uw ogen uit.

En wanneer u even alle indrukken wilt laten bezinken, kunt u genieten van de horeca en het nachtleven van Havana. De Cubanen staan erom bekend dat ze van muziek, feest en dans houden, en deze gezelligheid is niet alleen binnen maar ook buiten op straat te vinden. Of u nou gezellig in een tapasrestaurant naar live-muziek luistert, een tropische cocktail drinkt met uitzicht op de zee, of de hele nacht danst, in Havana kan het allemaal.

Uitzicht op HavanaEen panorama van Havana

Varadero: het blauwe strand

Op zo’n twee uur rijden van Havana ligt een van de grootste badplaatsen aan de Caraïbische zee: Varadero. Hoewel het zand er vooral wit is, draagt deze plek de bijnaam “Playa azul”, oftewel blauw strand. Varadero is door de eeuwen heen de vakantieplek geweest van bekende mensen als maffiabaas Al Capone, wiens vroegere vakantiehuis tegenwoordig een restaurant is.

In Varadero kunt u tot rust komen onder een parasol en bovendien heel leuk zwemmen. Wat deze plek vooral bijzonder maakt is de aanwezigheid van meerdere grotten die half in de zee liggen en waar u van de rotsen kunt springen.

Doordat Varadero niet in de buurt van een stad ligt, is de omliggende natuur nog vrij ongerept. Hier zijn mooie wandeltochten te maken, waarbij de grotten ook vaak centraal staan.

Trinidad

In de Spaanstalige wereld zijn veel steden met de naam Trinidad (drie-eenheid), zo ook in Cuba. Trinidad is ouder dan Havana en staat voornamelijk bekend als authentieke stad met kenmerken uit het koloniale verleden. Doordat deze stad een groot deel van haar originele gebouwen en uitstraling heeft weten te behouden, staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meest bezochte gebouwen zijn de kerk en de huizen rondom het centrale plein (Plaza Mayor). Normaal gesproken niks bijzonders, maar in Trinidad zult u zien dat zelfs een woonhuis een toeristische trekpleister kan zijn. Daarnaast zijn er in Trinidad veel overnachtingsplekken en restaurants te vinden. De stad ligt naast nationaal park Topes Collantes waar u wandelingen door de jungle kunt maken langs watervallen en waar u, als u op tijd gaat, mogelijk ook dieren tegenkomt die in Europa alleen in de dierentuin leven.

Duiken in de tuinen van de koningin

De Jardines de la Reina (tuinen van de koningin) bevinden zich op de zeebodem aan de zuidkant van Cuba. Hoewel koningin Isabella er nooit is geweest, is deze archipel door Columbus naar haar vernoemd. Het is een beschermd gebied waar niemand woont en waar mensen komen om te sportvissen (onder strenge voorwaarden) of om een duikpak aan te trekken en de koraalriffen te bekijken. Daar treffen ze vissen, roggen en zeesponzen aan, maar er leven ook haaien, waaronder de Caribische rifhaai. Maakt u zich geen zorgen, deze rifhaai die twee meter lang kan worden heeft meer dan genoeg te eten en is vooral heel indrukwekkend om langs te zwemmen.

Hoe komt u in Cuba?

Vanuit Europa is vliegen eigenlijk de enige optie voor wie naar Cuba reist. Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten, maar met een overstap in Parijs, Milaan of Madrid kunt u landen op het José Martí International Airport in Havana. Daarnaast gaan er ook vluchten vanuit Europa naar het vliegveld Santa Marta, in de buurt van Varadero.

Om Cuba binnen te mogen hebben reizigers een visum Cuba nodig, onafhankelijk van de reisduur en de leeftijd van de passagiers. Dit betekent dat ook kinderen een visum nodig hebben. Het online aan te vragen visum is een papieren document dat u mee moet nemen naar Cuba. Het is dan ook een goed idee het visum bij uw paspoort te bewaren. Het goedgekeurde reisdocument wordt vervolgens per post naar uw huis opgestuurd. Zo bespaart u zich een reis naar het consulaat.

Het visum Cuba is 30 dagen geldig, wat in principe voldoende is om alle hoogtepunten van het eiland te zien en daarnaast nog een paar dagen op een van de vele stranden te liggen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Cuba is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Cuba.