Nieuwsbericht | | 24-09-2021 | ±4 minuten leestijd

Om het maximale uit uw reis naar Egypte te halen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de gewoontes en gebruiken in het land. U wilt immers niet onbedoeld iemand beledigen. In dit artikel bespreken we vijf belangrijke gewoontes die iedere reiziger naar Egypte moet kennen.

1: Kennismaking en handen schudden

Personen van hetzelfde geslacht schudden elkaar doorgaans de hand om elkaar te begroeten. Als men elkaar beter leert kennen is het niet ongewoon om elkaar tijdens het handenschudden eenmaal op elke wang te kussen. Bij begroetingen tussen personen van het andere geslacht ligt het anders. Een man steekt bijna nooit als eerste zijn hand uit om een vrouw te begroeten. Als de vrouw haar hand zelf niet uitsteekt, dan kan een man simpelweg beleefd het hoofd buigen ter begroeting.

Doe altijd uw schoenen uit als u het huis van een ander betreedt. Als u cadeaus wilt geven overhandigt u deze met de rechterhand of met beide handen als het te zwaar is.

2: Dineren

Egypte staat bekend om haar heerlijke keuken. Populaire maaltijden zijn onder meer Kushari (rijst, macaroni, linzen en kikkererwten met tomatensaus), Fattah (rijst met gebakken brood, knoflook, saus en kalfsvlees), of natuurlijk de alom bekende shoarma. Het is belangrijk dat u de gewoontes rond dineren kent, zodat u niet onbedoeld als onbeleefd overkomt. Ga niet meteen zelf een plaats uitzoeken; de gastheer zal uw plek aanwijzen. In Egypte eet men met de rechterhand. De rechterhand is bedoeld voor alledaagse taken, terwijl de linkerhand gebruikt wordt voor “onreine” taken.

Om een tweede portie vragen wordt in Egypte als een groot compliment gezien. Het kan voorkomen dat een leeg bord meteen weer wordt bijgevuld zonder dat u erom vraagt. Als u genoeg te eten hebt gehad kunt u wat voedsel op uw bord laten liggen om dit te voorkomen. Op sommige plekken is het gewoon om samen één groot maaltijd te delen.

3: Baksheesh

Het Nederlands kent geen directe vertaling van het Egyptische woord Baksheesh, omdat het een combinatie is van verschillende concepten. Deze zaken hebben echter één ding gemeen: geld.

  • Fooi geven: De lonen in Egypte zijn relatief laag. Veel mensen leven van slechts 75 dollar per maand. Fooien zijn dan ook belangrijk voor Egyptenaren om in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien. Er wordt van u verwacht dat u fooien geeft als u gebruik maakt van bepaalde diensten, zoals in hotels, restaurants of bars. Het kan wel eens voorkomen dat men ongevraagd de deur voor u openhoudt of uw schoenen voor u afdoet. Ook hier wordt er een fooi verwacht.
  • Privileges kopen: De term Baksheesh wordt ook gebruikt als men wat extra geld wil neerleggen voor bepaalde privileges. Zo kan men bijvoorbeeld extra betalen als men na sluitingstijd een archeologische bezienswaardigheid wil bezoeken. Dit moet echter niet verward worden met omkoperij, wat een misdrijf is. De privileges die men via Baksheesh kan krijgen gaan nooit in tegen de wet.
  • Aalmoezen geven: Als laatste omhelst Baksheesh ook het geven van aalmoezen. Volgens het Islamitische geloof is men verplicht aan de armen te geven indien ze daar toe in staat zijn. Hier kan echter snel misbruik van worden gemaakt. Vooral kinderen zien in toeristen een makkelijke prooi. Als u aan ieder bedelend kind geld geeft bent u al snel veel geld kwijt.

4: Kleding en gedrag in het openbaar

Egypte is een conservatief land. Hoewel er geen concrete regels zijn met betrekking tot kleding, wordt het aangeraden bedekkende kleding te dragen. Dit heeft vooral betrekking op vrouwen. Op bepaalde plekken, zoals bijvoorbeeld religieuze gebouwen, is het verplicht om het hoofd, de schouders en de knieën te bedekken. In resorts en op andere populaire locaties zijn de mensen doorgaans toleranter op dit vlak.

Koppels die samen reizen moeten weten dat het publiekelijk tonen van affectie (zoals kussen) niet op prijs wordt gesteld in Egypte. Elkaars handen vasthouden is over het algemeen geen probleem, maar er zijn plaatsen in Egypte waar men hierop neerkijkt, omdat fysiek contact in het openbaar tussen een man en een vrouw als onbehoorlijk wordt gezien.

5: In Egypte duren dingen langer

Egyptenaren hebben doorgaans een vrij ontspannen houding. Dit betekent dat het wel eens voor kan komen dat iemand te laat is voor een afspraak, of dat een bepaalde taak langer op zich laat wachten dan u gewend bent in andere landen. Dit moet u niet als belediging opvatten, omdat u anders het merendeel van uw tijd in Egypte gefrustreerd zult zijn. In plaats daarvan moet men het accepteren als een onvermijdelijk deel van het leven in Egypte. En als u eens te laat bent, geen haan die er naar zal kraaien!

Reizen naar Egypte: visum aanvragen

Als u deze vijf dingen in het achterhoofd houdt, bent u al goed op weg om te genieten van een geweldige reis naar Egypte. Men moet echter ook andere voorbereidingen treffen, waaronder het regelen van de juiste reisdocumenten. Zo moeten Nederlandse en Belgische reizigers een visum Egypte aanvragen om naar het land te reizen. Het visum kan eenvoudig online worden aangevraagd, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo kan er bij aankomst in Egypte om een reisschema worden gevraagd, waarin alle geboekte vluchten en overnachtingen moeten staan. Als u bij familie of vrienden blijft moet u een uitnodigingsbrief kunnen overhandigen.

Met het visum Egypte mag u 30 dagen in Egypte verblijven.


Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.