Nieuwsbericht | | 21-05-2021 | ±5 minuten leestijd

Alexandrië wordt vanwege haar pracht en praal ook wel de “Bruid van de Middellandse Zee” genoemd. Deze miljoenenstad is vooral bekend om de vele historische locaties die er te vinden zijn. Met een visum Egypte mag men maximaal 30 dagen in Egypte verblijven, dus het is verstandig al voor vertrek te bedenken hoe u uw tijd in Alexandrië wilt doorbrengen.

Alexandrië: de stad der koningen

Alexandrië is vernoemd naar Alexander de Grote, de legendarische Macedonische koning die een van de grootste rijken uit de geschiedenis tot stand bracht. Bij aankomst in Egypte besloot Alexander dat dit de locatie zou zijn voor een grote Griekse stad, of polis. Deze stad zou het centrum van de hellenistische cultuur in de regio worden. Hoewel Alexander zijn naam aan de stad gaf, keerde hij er na zijn vertrek nooit meer terug.

Na de dood van Alexander de Grote bleef de stad groeien en na verloop van tijd werd het zelfs de grootste stad ter wereld. Alleen het oude Rome kon de invloed en het aanzien van Alexandrië evenaren. In 619 werd Alexandrië veroverd door de Islamitische Sassanieden en na de verovering van Egypte door de Arabieren in 641 zou de Islamitische cultuur de boventoon gaan voeren in het land.

Bezienswaardigheden in Alexandrië

Alexandrië is een enorme stad met een bevolking van ruim vijf miljoen. Het is de grootste stad aan de Middellandse Zee, de vierde grootste stad in de Arabische wereld en het negende grootste stedelijke gebied in heel Afrika. Het zal dan ook niet verbazen dat er voldoende te doen is voor bezoekers. Aangezien het visum Egypte 30 dagen geldig is, is het echter verstandig al voor vertrek te bepalen wat men precies wil doen gedurende de reis. Hieronder worden enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Alexandrië beschreven.

Bibliotheca Alexandrina

Alexandrië bezat ooit een van de grootste en meest gerespecteerde bibliotheken ter wereld: de Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië. De bibliotheek was lange tijd het centrum van Westerse geleerdheid in de oudheid. In de loop der eeuwen raakte het gebouw echter in verval, onder andere door oorlogen en brand. Uiteindelijk werd de bibliotheek geheel verwoest.

Om bezoekers toch een indruk te geven van hoe de Koninklijke Bibliotheek eruit zag is de Bibliotheca Alexandrina opgericht. Het gebouw is vanwege de vorm meteen te herkennen: het gebouw ligt aan het water en heeft een schijfvormig dak. Deze vorm symboliseert de zon die opkomt boven de Middellandse Zee. Mede dankzij internationale donaties heeft de Bibliotheca Alexandrina een grote collectie van zeldzame werken uit de Arabische geschiedenis die nergens anders te vinden zijn. De Bibliotheca Alexandrina is voor iedereen toegankelijk en een kaartje kost ongeveer € 3,70.

De Catacomben van Kom el Shoqafa

De Catacomben van Kom el Shoqafa zijn een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de geschiedenis van Egypte. De catacomben werden toevallig ontdekt; een ezel zakte in 1900 door een gat in de grond waardoor de eeuwenoude graven aan het licht kwamen. Een wenteltrap leidt naar de tombes, die verbazingwekkend groot zijn en uit meerdere gangen en ruimtes bestaan. De Catacomben van Kom el Shoqafa zijn een prachtig voorbeeld van het samenkomen van Oud-Egyptische, Hellenistische en Romeinse grafcultuur.

De Park en Tuinen van Montaza

Hoewel het Montazapaleis een indrukwekkend gebouw is, staat het voornamelijk bekend om het prachtige park (de vroegere tuinen) dat erachter ligt. Na een bezoek aan de tombes en musea waar Alexandrië bekend om staat, bieden de tuinen een welkome afwisseling. De tuinen staan vol met palmbomen en prachtig gekleurde planten en bloemen. Aan het einde van het park is een klein strand met een brug die naar een pittoresk eilandje leidt. Montaza is de perfecte plek om even tot rust te komen om vervolgens verder te gaan met het verkennen van de stad.

De Soek van Alexandrië

Het tegenovergestelde van de kalme tuinen van Montaza is de soek van Alexandrië, oftewel de markt van Alexandrië. De soek heeft voor elk wat wils, van groente en fruit tot vlees en vis en van bakkerijen tot cafés en kledingwinkels. Het is er eigenlijk altijd druk, maar voor velen is dit juist de aantrekkingskracht van de soek. Het is de perfecte plek om in de lokale bevolking in haar dagelijkse bezigheden te zien en de meeste toeristen bezoeken de soek dan ook niet om spullen te kopen, maar om het authentieke Egyptische leven van alledag te ervaren.

Duiken in Alexandrië

De meest indrukwekkende gebouwen uit de geschiedenis van Alexandrië zijn niet op het land te vinden, maar onder water. Alexandrië is een uitstekende duiklocatie en vooral populair vanwege de overblijfselen van historische gebouwen die op de bodem van de zee te vinden zijn. De populairste hiervan is het paleis waarvan gezegd wordt dat die het Paleis van Cleopatra is, die door Alexander de Grote werd gebouwd en door de legendarische koningin Cleopatra werd bewoond voordat het later in zee stortte. Een andere populaire onderwater-ruïne is de Pharos van Alexandrië (de vuurtoren), een van de zeven klassieke wereldwonderen.

Vakantie in Alexandrië? Vergeet het visum niet

Dat Alexandrië veel te bieden heeft staat buiten kijf. Naast het kiezen van de bezienswaardigheden die men gaat bezoeken is het van belang dat de juiste reistoestemming wordt aangevraagd. Voor een reis naar Egypte betekent dit het aanvragen van het online visum Egypte. Het visum kan worden aangevraagd door middel van een digitaal aanvraagformulier en is 90 dagen geldig. Dit betekent echter niet dat men 90 dagen in het land mag blijven. De maximale verblijfsduur met dit visum is 30 dagen per keer dat u in Egypte arriveert. Met het single-entry visum mag men één keer in Egypte aankomen. Voor ieder toekomstig bezoek moet dus een nieuw visum aangevraagd worden.

Voor een meerprijs kan echter een multiple-entry visum Egypte aangevraagd worden. Met dit visum mag men een onbeperkt aantal keer naar Egypte reizen gedurende de geldigheidstermijn van 90 dagen. Ook met een multiple-entry visum mag elk verblijf in Egypte maximaal 30 dagen duren.