Nieuwsbericht | | 04-03-2022 | ±4 minuten leestijd

In 2020 werd in Egypte onder het zand een antieke stad ontdekt. Inmiddels is het duidelijk geworden dat de stad, Aten, een van de meest spectaculaire archeologische vondsten in Egypte van de afgelopen 100 jaar is. Aten was de hoofdstad van het Egyptische koninkrijk onder de farao Amenhotep III, gedurende een van de meest welvarende tijdperken van het antieke Egypte. Lees hier alle details over de ontdekking van Aten en hoe u met een visum Egypte de vondsten kunt gaan bezichtigen.

Ontdek de archeologische pracht van Egypte met een visum

Egypte heeft zwaar geleden onder de coronapandemie, want door de reisbeperkingen hebben maar weinig toeristen het land bezocht. Omdat het toerisme een belangrijk onderdeel is van de Egyptische economie, doet de overheid veel moeite om toeristen weer naar Egypte te trekken, zoals het openen van nieuwe archeologische musea. Inmiddels is het weer toegestaan om naar het land te reizen en ook de Nederlandse overheid acht reizen naar Egypte weer veilig. De visumplicht blijft echter bestaan. U kunt het visum voor Egypte gemakkelijk voor vertrek online aanvragen. De visumaanvraag kan volledig online worden ingediend en het invullen van het aanvraagformulier duurt maar enkele minuten. Door het visum voor vertrek online aan te vragen, hoeft u bij aankomst in Egypte niet in een rij te staan voor het aanvragen van een fysiek visum.

Ontdekking van Aten in 2020

In 2020 werd dichtbij Luxor, aan de westoever van de Nijl, de antieke stad Aten ontdekt. Het was een erg verrassende vondst, want de archeologen waren eigenlijk op zoek naar de graftempel van Toetanchamon. De stad Aten is meerdere millennia onder het zand verborgen gebleven en blijkt in een erg goede staat bewaard gebleven te zijn. Experts noemen het zelfs het “Pompeii van Egypte”. De vondst is bijzonder belangrijk, omdat de stad tijdens het hoogtepunt van de antieke Egyptische civilisatie werd bewoond, waardoor de uitgravingen een belangrijke bron van informatie zijn over het alledaagse leven van stadsbewoners in dat tijdperk.

Archeologen gaan ervan uit dat Aten werd gesticht door Amenhotep III en dat de stad tijdens de heerschappij van zijn kleinzoon Toetanchamon nog bewoond werd. Amenhotep III was farao van Egypte van circa 1386 tot 1349 v.Chr., een periode die door velen beschouwd wordt als het hoogtepunt van de antieke Egyptische samenleving. Aten was toen waarschijnlijk de grootste en meest belangrijke stad van het koninkrijk, wat de vondst nog spectaculairder maakt. De stad werd in 1335 v.Chr. plotseling verlaten en de hoofdstad van het koninkrijk werd verplaatst naar Amarna. De redenen hiervoor zijn nog onbekend en archeologen en Egyptologen koesteren de hoop dat de ontdekking van Aten hier mogelijk meer duidelijkheid over zal geven.

Gevonden overblijfselen van het antieke Egypte

Aten is zo goed bewaard gebleven dat de drie meter hoge muren van vele huizen en paleizen nog overeind staan. Op basis van de vondsten maken de archeologen een onderscheid tussen drie buurten in de stad, namelijk een industriële, een administratieve en een residentiële wijk. In de residentiële wijk werden allemaal alledaagse voorwerpen gevonden, zoals potten, juwelen, gereedschap en kookbenodigdheden. In de industriële wijk is zelfs een bakkerij gevonden met drie grote ovens die erg goed bewaard zijn gebleven. Er zijn ook een aantal unieke vondsten gedaan, zoals golfvormige muren rondom een paleis. Dit is erg ongewoonlijk in Egypte. Er is ook een begraafplaats gevonden waarvan men verwacht dat er veel bijzondere ontdekkingen gedaan zullen worden.

Het is nog niet te voorzien of en wanneer geïnteresseerden Aten mogen bezoeken. Voorlopig is de locatie afgesloten voor het grote publiek. Het is echter te verwachten dat een groot deel van de vondsten in een van de vele archeologische musea van het land terecht zullen komen, zoals in het Grand Egyptian Museum dat in het najaar van 2022 zal openen. Om deze musea te mogen bezoeken, hebben reizigers uit Europa een visum Egypte nodig. Met een e-visum mag u voor een verblijf van 30 dagen naar Egypte reizen, wat meer dan genoeg tijd is om meerdere musea en bezienswaardigheden in het land te bezoeken.

Meer vondsten worden verwacht

Personen met een interesse voor archeologie doen er goed aan het nieuws uit Egypte de komende jaren goed in de gaten te houden, want er worden nog veel meer ontdekkingen in en rondom Aten verwacht. Als u de antieke voorwerpen en bezienswaardigheden in Egypte in het echt wilt zien, kunt u naar het land reizen, want internationale reizen zijn weer toegestaan. Wel moet u voor vertrek het visum voor Egypte aanvragen.