Nieuwsbericht | | 25-03-2021 | ±4 minuten leestijd

Als u een auto wilt huren in Egypte, moet u rekening houden met een aantal zaken. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan men moet voldoen, zo moet u bijvoorbeeld in het bezit zijn van een geldig visum Egypte.

Vooraf online reserveren of pas op het vliegveld huren

Reizigers kunnen al voor vertrek een auto reserveren op de website van een autodealer of verhuurbedrijf in Egypte. De meeste internationale autoverhuurbedrijven, zoals Avis, Hertz of Europcar, zijn ook actief in Egypte. De prijzen verschillen flink en hangen af van welke auto men huurt, maar ook van de leeftijd van de gehuurde auto. Gemiddeld kost een huurauto in Egypte tussen de 40 en 50 dollar per dag. Het is niet per se nodig vooraf een auto te reserveren, men kan ook na aankomst naar een van de vestigingen van de verschillende autoverhuurbedrijven gaan. Deze zijn doorgaans gewoon op het vliegveld te vinden.

Tip: Controleer altijd de kentekenplaat van de auto. Goede huurauto’s zijn te herkennen aan een oranje kentekenplaat voor toeristen. Kijk ook altijd in de kofferbak of er een reserveband aanwezig is. De wegen in Egypte zijn op veel plaatsen van slechte kwaliteit en het is ook een goede manier om te controleren of het autoverhuurbedrijf de veiligheid en het comfort van klanten serieus neemt.

Regels en voorwaarden

Om in Egypte auto te rijden heeft men naast het eigen rijbewijs een internationaal rijbewijs nodig. In Nederland zijn deze verkrijgbaar bij ANWB-winkels. Hoewel men in Egypte vanaf de leeftijd van 18 jaar mag autorijden, is de minimumleeftijd voor het huren van een auto als toerist in Egypte 25 jaar en de maximumleeftijd 70 jaar. In Egypte rijdt men op de rechterrijstrook. Alle inzittenden moeten een gordel dragen, zowel voor- als achterin, en kinderen onder de 7 jaar mogen niet voorin zitten. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 60 km/h, 90 km/h erbuiten en 100 km/h op de snelweg. Egypte staat bekend om het hoge aantal snelheidscontroles, dus u kunt een boete verwachten als u niet goed op uw snelheid let. De volgende documenten moet u altijd bij u hebben als u gaat rijden:

  • Registratiebewijs
  • Rijbewijs (zowel het eigen rijbewijs als een internationaal rijbewijs)
  • Autoverzekeringsbewijs

Hectisch verkeer en voorrangsregels in Egypte

Men hoort weleens dat wie in Egypte kan autorijden, overal ter wereld kan autorijden. Over het algemeen wordt toeristen afgeraden om in Egypte zelf te gaan autorijden. Toeristen kiezen er dan ook vaak voor met het openbaar vervoer of taxi's te reizen, of met een huurauto met een persoonlijke chauffeur. Een van de belangrijkste redenen waarom het sterk wordt afgeraden in Egypte zelf te rijden is dat het voorrangsgedrag voornamelijk is gebaseerd op informele regels en dat de formele regels die er zijn zeker niet altijd gevolgd worden. Voetgangers hebben in Egypte in theorie voorrang, waardoor het voor kan komen dat een voetganger plots de weg oversteekt. Egypte telt echter jaarlijks duizenden dodelijke verkeersslachtoffers, waarvan het grootste deel voetgangers. Een handige tip is om altijd oogcontact te zoeken met voetgangers, omdat men uit hun lichaamstaal vaak kan opmaken of ze willen oversteken.

Zo zijn er tal van andere “regels”, of beter gebruiken, die doorgaans alleen bekend zijn bij mensen die al eerder in Egypte gereden hebben. Zo nemen grote voertuigen voorrang op kleinere voertuigen en is het belangrijk niet te veel afstand te houden tot de auto voor u (anders wordt deze ruimte snel opgevuld door een andere auto), maar ook niet te weinig, aangezien bestuurders vaak uit het niets midden op de weg stoppen. Bovendien is de claxon in Egypte onmisbaar.

Het komt met enige regelmaat voor dat stoplichten in Egypte niet werken. In zulke gevallen staat er meestal een politieagent die het verkeer regelt. Dit is een van de weinige gevallen waarin er concrete regels van voorrang zijn die iedereen moet volgen, aangezien de agent bepaalt wie wanneer mag rijden.

Tip: Als u met uw auto vast komt te zitten in het zand, geef dan geen gas om er op die manier uit te komen. Dit maakt het namelijk alleen maar erger. Er zijn speciale hulpmiddelen, zoals matten, die ervoor zorgen dat de autobanden meer grip op de grond krijgen waardoor u makkelijker uit het zand geraakt. Mocht u niets bij hebben, kunt u de vloermatten van de auto voor de wielen leggen om op die manier uit het zand te komen.

Visum Egypte aanvragen

Naast een geldig rijbewijs (zowel het eigen rijbewijs als een internationaal rijbewijs) heeft men nog een document nodig om een auto te huren in Egypte: een geldig visum. Zonder visum komen Nederlandse en Belgische reizigers het land niet in. Het visum Egypte is online aan te vragen, waardoor een bezoek aan het consulaat niet nodig is. Het visum Egypte komt in twee varianten: een ‘single entry’ visum, waarmee men eenmaal 30 dagen in het land mag verblijven, en een ‘multiple entry’ visum, waarmee men meerdere keren naar Egypte mag reizen met hetzelfde visum. Ook met een multiple entry visum mag elk verblijf maximaal 30 dagen duren. Beide visums zijn 90 dagen geldig.

Om het visum aan te vragen moet men een online-aanvraagformulier invullen, wat doorgaans slechts 5 minuten in beslag neemt. Het visum wordt na de betaling van de kosten verwerkt en per e-mail toegestuurd, waarna het alleen nog geprint moet worden. Let op: Als u bij vrienden of familie wilt verblijven heeft u naast het visum ook een uitnodigingsbrief nodig. Bij aankomst in Egypte kan er bovendien naar een reisschema worden gevraagd waarop alle geboekte vluchten en overnachtingen moeten staan.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.