Nieuwsbericht | | 05-02-2021 | ±4 minuten leestijd

Met meer dan 2.400 kilometer kustlijn, kristalhelder water, mysterieuze wrakken en kleurrijke koraalriffen vol met zeeleven, is Egypte een paradijs voor duikers. Ondanks dat het “land van de Farao’s” vooral bekend staat om de historische bezienswaardigheden, biedt Egypte met haar spectaculaire onderwaterwereld enkele van de beste duiklocaties ter wereld. Lees hier meer over duiken in Egypte en het visum dat hiervoor nodig is.

Ontdek de geschiedenis van Egypte in de Middellandse Zee

Egypte is gezegend met twee kustlijnen: die aan de Middellandse Zee en aan de Rode Zee. De in de Middellandse Zee gelegen haven van Alexandrië is een must voor geschiedenisfanaten en duikers die een spannende uitdaging willen aangaan. In het donkere, relatief koele water verschuilen zich vele oude ruïnes, waaronder het paleis van Cleopatra, de vuurtoren van Alexandrië en historische scheepswrakken. In Alexandrië zelf zijn geen heldere koralen of bijzondere vissen te vinden, maar het is wel een ideale uitvalsbasis voor een dagtocht naar Omu Sukan. Daar zijn prachtige koralen, trekkersvissen, schildpadden, witpuntrifhaaien en adelaarsroggen te bewonderen.

Voor elke duiker wat wils aan de Rode Zee in Egypte

Dahab

Dahab, voorheen een slaperig en eenzaam bedoeïenen vissersdorp, is nu een van de meest gekoesterde duikbestemmingen van Egypte. In dit rustige dorpje zijn de goedkoopste duikplekken van de hele Rode Zee te vinden. Er zijn verschillende duiklocaties, met voor elk wat wils. Lighthouse Bay is perfect voor beginnende duikers en heeft adembenemende riffen met levendige harde en zachte koralen, murenen, nieuwsgierige papegaaivissen en grondels (Gobiidae). Tien kilometer ten noorden van Dahab vindt men de Blue Hole, een beroemde onderzeese sinkhole met een beruchte reputatie als ’s werelds dodelijkste duikplek. Dit is een prachtige 100 meter diepe kloof waar uitstekend technisch gedoken kan worden en grote barracuda’s en tonijnen gespot kunnen worden. De nabijgelegen Canyon is een diepe rotsachtige kloof die de thuisbasis is van prachtige riffen, groene schildpadden en grote scholen bannervissen.

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh, gelegen in de rotsachtige zuidelijke punt van het schiereiland de Sinaï, is de populairste duikbestemming van Egypte. Voor duikers voor wie de sterke stromingen en de diepte van 30 meter geen probleem is, is het wereldberoemde wrak van het SS Thistlegorm absoluut een bezoek waard. Of maak een uitstapje naar het Ras Mohammed National Park op het uiterste puntje van de Sinaï om bij Shark Reef en Yolanda Reef de meer dan 200 verschillende soorten opvallende, neon-gekleurde koraalriffen vol met Giant Trevallies, Jack Crevalles en grote barracuda’s te zien.

Hurghada

Ten noordoosten van de woestijn van Luxor bevindt zich aan de Rode Zee het zonnige vakantieoord Hurghada. Dat wat vroeger een klein vissersdorpje was, is in de laatste decennia uitgegroeid tot een van de favoriete bestemmingen voor duikers die naar Egypte reizen. Hotels, resorts en uitgaansgelegenheden volgden elkaar in een snel tempo op en maakten van Hurghada de belangrijke vakantiebestemming die het vandaag de dag is. Gevorderde duikers kunnen over de gezonken scheepswrakken zweven in El Gouna en Sha’ab Abu Nuhas (niet ver van Hurghada), waar de verroeste rompen van zeven gezonken schepen – onder andere een Brits stoomschip, de “Carnatic”, uit 1869 – op de zeebodem liggen. Een dagtocht naar de nabijgelegen Giftun-eilanden biedt de gelegenheid om te zonnen op de vele witte zandstranden en te genieten van de prachtige harde en zachte koralen, grote napeoleonvissen, barracuda’s en tonijnen en interessante grotten voor ervaren duikers. Hurghada is tevens het belangrijkste vertrekpunt voor liveaboard-vakanties op de Rode Zee.

Marsa Alam

Is een liveaboard duikvakantie te veel van het goede voor u? Marsa Alam – gelegen op 747 kilometer van Caïro en op 370 kilometer van Aswan – is een fantastische, nog niet zo druk bezochte plek om grote scholen vissen te zien en kleurrijke riffen te verkennen zonder urenlang op een boot te zitten. Het klimaat en de conditie van het water zijn hier bovendien zelfs beter voor een mooie duikvakantie dan die van Hurghada. Vanuit Marsa Alam zijn ook meerdere dagtochten mogelijk, zoals naar Elphinstone, waar u witte punt- en hamerhaaien kunt spotten. Een duik met een van de laatst overgebleven populaties zeekoeien in de Rode Zee bij Marsa Abu Dabab mag ook zeker niet ontbreken.

Visum Egypte online aanvragen

Het e-visum voor Egypte is een officiële reistoestemming van de Egyptische immigratiedienst die online aangevraagd kan worden. Er bestaan twee verschillende varianten van het toeristenvisum van Egypte; een ‘single entry’ en een ‘multiple entry’ variant. Als u eens wil kennismaken met het duiken in Egypte, dan volstaat de single entry variant. Bent u een ervaren duiker en reist u vaker naar Egypte om de onderwaterwereld te bewonderen? Dan kunt u beter de multiple entry variant van het visum Egypte aanvragen. Beide varianten hebben een geldigheidsduur van 90 dagen. Gedurende deze periode mag u maximaal 30 dagen aaneengesloten in Egypte verblijven. In het geval van het multiple entry visum mag u een onbeperkt aantal reizen naar Egypte maken binnen de geldigheidstermijn van 90 dagen, maar ook dan mag elk verblijf maximaal 30 dagen duren. De kosten van het visum Egypte zijn voor de multiple entry variant iets hoger dan voor het single entry visum, namelijk respectievelijk € 84,90 en € 49,95 per persoon.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.