Nieuwsbericht | | 27-07-2020 | ±2 minuten leestijd

De Egyptische overheid heeft aangekondigd dat het land voor het eerst in drie maanden tijd weer internationaal verkeer zal toelaten. Sinds de wereldwijde corona crisis was Egypte net als veel andere landen op slot gegaan, maar het land begint nu langzaam weer buitenlandse reizigers toe te laten.

Veiligheidssticker van het WTTC

In tegenstelling tot landen als Vietnam en Cambodja, waar al maandenlang geen mensen zijn overleden aan het coronavirus, heeft Egypte nog altijd te lijden onder het virus. Er is nog geen daling te zien in het aantal gevallen van coronavirus in Egypte, wat voor wetenschappers reden is het land te waarschuwen dat het te hard van stapel loopt.

De overheid in Egypte is er echter zeker van dat het voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om te garanderen dat buitenlandse reizigers zelf geen risico lopen, en ook geen risico vormen voor Egypte. De overheid wijst erop dat Egypte een ‘Safe Travel Stamp’ heeft gekregen van de World Travel and Tourism Council. Dit certificaat wordt aan landen gegeven waarvan de organisatie van mening is dat het de gezondheid van reizigers voldoende waarborgt.

Waar mag ik naartoe?

Egypte zal niet in zijn geheel opengaan voor buitenlandse toeristen. Er zijn specifieke gebieden waar zij naartoe mogen, de rest van het land blijft afgesloten voor buitenlanders. De gebieden waar toeristen naartoe mogen zijn:

  • Het zuiden van Sinaï, waar de badplaatsen Sharm el-Sheikh en Dahab zich bevinden
  • De Rode Zee provincie, waar de badplaatsen Hurghada en Marsa Alam zijn
  • Marsa Matrouh, aan de Middellandse Zee.

Corona maatregelen voor buitenlandse reizigers

Buitenlandse reizigers die van plan zijn in de nabije toekomst naar Egypte te reizen krijgen te maken met speciale corona maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan:

  • Bij aankomst in Egypte moet een gezondheidsformulier ingevuld worden en moeten reizigers kunnen aantonen dat hun zorgverzekering wereldwijde dekking heeft
  • Je temperatuur kan gemeten worden en bagage wordt gedesinfecteerd, wat tot langere wachttijden kan leiden
  • Mondkapjes zijn verplicht op vliegvelden en in andere publieke ruimtes in Egypte en er zijn signaalborden die men verplicht moet volgen om de afstand tussen mensen te waarborgen

Egypte heeft bovendien binnenlandse maatregelen ingevoerd waar zowel de bevolking van Egypte als buitenlandse reizigers zich aan moeten houden. Meer informatie hierover kan gevonden worden op de pagina over het coronavirus in Egypte.

Reizen naar Egypte: wel of geen visum?

Normaliter hebben Nederlandse en Belgische reizigers die naar Egypte gaan een visum nodig om het land binnen te komen. Momenteel is de huidige situatie hierover onduidelijk. Er zijn berichten dat de overheid van Egypte toeristenvisums niet langer verplicht stelt tot 31 oktober, om op die manier buitenlanders te motiveren naar Egypte te reizen in plaats van naar andere landen. Dit is echter nog niet bevestigd door de Egyptische overheid.

Het is dan ook verstandig om voor de zekerheid toch een visum Egypte aan te vragen, aangezien je terug zal worden gestuurd als je geen visum hebt en de visumplicht toch in werking blijft. Het visum Egypte is relatief goedkoop, en is geldig voor 90 dagen. Je mag er maximaal 30 dagen mee in Egypte blijven, doorgaans meer dan voldoende voor een fijne vakantie in een van de vele populaire badplaatsen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.