Nieuwsbericht | | 28-06-2022 | ±3 minuten leestijd

Wie graag op fietsvakantie wil, denkt misschien niet meteen aan Egypte vanwege de woestijn. Toch kunt u in Egypte op heel wat plekken een fijne fietstocht maken. In dit artikel leest u over een aantal mooie mountainbike en fietsroutes en waarom u voor deze reis een e-visum Egypte nodig heeft.

Een korte tour als opwarmertje

Al-Bawiti, een plaatsje ongeveer 180 kilometer ten westen van Samalut, ligt dicht bij een prachtige oase met zout water. Veel rondleiders vragen geld om u de weg te wijzen naar de oase, omdat er geen wegwijsborden aanwezig zijn. Het is echter makkelijk te vinden als u een kaart of een telefoon met navigatie heeft. In dat geval is het een prachtig en goedkoop uitje. Deze fietstocht is slechts 20 kilometer heen en weer tussen Al-Bawiti en Salt Lake en op de terugweg komt u ook nog eens langs warmwaterbronnen. Een mooi en rustig opwarmertje voor de volgende fietstocht.

Van Beni Suef naar El Minya

Deze 131 kilometer lange fietstocht loopt voor een groot deel langs de oever van de Nijl, waar veel groene begroeiing is, met veel schaduw en een lagere temperatuur. Ook is het hoogteverschil erg klein, waardoor het een aangename fietstour is die genoeg mogelijkheden bied om van de omgeving te genieten en in de dorpen op de route even te pauzeren om wat te eten en te drinken. Deze tour zal ongeveer 4 dagen in beslag nemen. Het is daarom handig om van tevoren al een idee te hebben hoe u de nacht doorbrengt.

Mountainbiken door de vallei der koningen, Luxor

Voor de avontuurlijke sportieveling is er ook een mountainbike tour door de vallei der koningen, waar onder andere de tombe van Ramses II, de Tempel van Hatsjepsoet en de necropolis Thebe te vinden zijn. Deze 24 kilometer lange tour komt langs minstens zeven van de vele bezienswaardigheden daar. Vlak voor het einde komt er een flinke klim en een forse daling, waardoor dit een lekkere intensieve rit is, maar er zijn dus voldoende plekken waar u even kan afstappen en van de Egyptische geschiedenis kan genieten.

Tour d’Afrique

Ieder jaar start in januari de Tour d’Afrique, een fietstocht die door heel Afrika gaat. Het startpunt is in Cairo en de tour eindigt in Kaapstad. Deze tour is erg exclusief, omdat er ieder jaar slechts maximaal 50 deelnemers toegelaten worden. Maar dat betekent niet dat u een deel van deze tour niet op eigen initiatief mag afleggen. In Egypte loopt de tour van Cairo langs de kustlijn van de Rode Zee om later weer landinwaarts te gaan naar Luxor. Het resterende stuk in Egypte gaat langs de Nijloever en het Nassermeer. Dit deel van de Tour d’Afrique is ongeveer 1200 kilometer lang en is dus geschikt voor een wat langere fietsvakantie, wat zeker ook mogelijk is met het visum voor Egypte

Voordat u wegfietst

Voor de reis naar Egypte, om van al deze prachtige fietstochten te kunnen genieten, heeft u een e-visum Egypte nodig. Het e-visum is een digitale reisvergunning die makkelijk online aan te vragen is. Een visum Egypte kost € 49,95 per persoon en heeft een geldigheid van 90 dagen. Lees voor vertrek wel goed de voorwaarden, zodat er geen verrassingen op het pad liggen.

Disclaimer: Een aantal van deze fietsroutes gaan door gebieden met een geel of oranje reisadvies. Lees voor uw vertrek daarom ook goed het actuele reisadvies.