Nieuwsbericht | | 20-01-2022 | ±3 minuten leestijd

De nabije omgeving van de Egyptische stad Luxor staat ook wel bekend als het grootste openluchtmuseum ter wereld. Het visum Egypte stelt u in staat om de indrukwekkende hoogtepunten van Luxor zelf te ervaren.

Van Caïro naar Luxor

Luxor heette vroeger Thebe, en was de hoofdstad van Egypte in de tijd van de faraoʼs. In de omgeving van de stad vindt men tientallen tempels, tombes, en andere indrukwekkende monumenten. De reis naar Luxor is eenvoudig. Om te beginnen moet het visum Egypte worden aangevraagd om naar Egypte te kunnen reizen. Zonder visum komt men in de meeste gevallen het land niet in. Er is de mogelijkheid om het visum bij aankomst op het vliegveld te verkrijgen, maar de meeste reizigers regelen hun visum voor vertrek. Egypte heeft een digitaal visumsysteem, waardoor het visum eenvoudig online kan worden aangevraagd. Een visum Egypte kost € 49,95 per persoon, en is goed voor een verblijf van 30 dagen.

Luxor heeft een eigen internationale luchthaven. Veel luchtvaartmaatschappijen opereren routes naar dit vliegveld, omdat Luxor een van de populairste toeristische attracties in Egypte is. Men kan ook via Caïro reizen. Een binnenlandse vlucht kan echter al snel in de kosten lopen. Er is een speciale nachttrein tussen Caïro en Luxor, wat voor velen een attractie op zichzelf is.

De Vallei der Koningen

Een van de populairste attracties in Luxor is de Vallei der Koningen. De vallei ligt aan de westelijke oever van de Nijl, tegenover de stad Luxor. Van de 16e eeuw tot de 11e eeuw voor Christus was deze vallei de begraafplaats voor de faraoʼs en de adel van het Nieuwe Rijk (de 18e, 19e en 20e dynastieën). Tot dusverre zijn meer dan 60 tombes gevonden in de vallei. Via ondergrondse gangen kan men de tombes zelf bezoeken. De populairste tombe is die van Toetankhamon, een farao van de 18e dynastie. Het graf is uniek omdat het bij de opgraving vrijwel ongeschonden bleek te zijn. De tombe van Toetankhamon leidde ook tot verhalen over de zogeheten “vloek van de farao”: tweeëntwintig personen die betrokken waren bij de opgraving stierven een vroegtijdige dood.

De Vallei der Koningen kan men het beste in de ochtend bezoeken. Het is dan een stuk minder druk. Een kaartje kost 100 Egyptische pond (ongeveer 5,50 euro).

Karnak

De uitgestrekte tempelcomplex van Karnak ligt aan de oostoever van de Nijl, iets ten noorden van Luxor. Het is een van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld. Alleen Angkor Wat in Cambodja is groter. In Karnak vindt men tempels, pilaren, kapellen en vele andere bouwwerken. Karnak bestaat uit vier onderdelen, maar alleen het grootste deel is open voor publiek. Dit deel is gewijd aan de god Amon. Karnak is uniek omdat er zo lang door opeenvolgende farao’s aan is gebouwd. Ongeveer 30 verschillende faraoʼs hebben toevoegingen gemaakt aan het tempelcomplex. De eerste bouwwerken stammen uit 1900 voor Christus.

Een kaartje om Karnak te bezoeken kost 80 Egyptische pond (ongeveer 4,50 euro).

De dodentempels van Deir el-Bahri

Deir el-Bahri is Arabisch voor “Klooster van de Zee” en ligt aan de westoever van de Nijl, vlakbij Luxor. Het eerste monument in dit complex was de dodentempel van Mentoehotep II, een farao van de 11e dynastie. Het grootste en populairste monument is echter de tempel van koningin Hatsjepsoet, een van de zeldzame vrouwelijke heersers in de Egyptische geschiedenis. Het gigantische bouwwerk is ingebouwd in een klif en heeft meerdere terrassen, torenhoge zuilen en prachtige fresco’s. Het wordt aanbevolen om een gids mee te nemen, zodat u de unieke geschiedenis van het complex en Hatsjepsoet leert kennen.

Een kaartje voor Deir el-Bahri kost slechts 50 Egyptische pond (ongeveer 2,25 euro).

De Luxortempel

In Luxor zelf vindt men de Luxortempel. Met een lengte van 242 meter is het een van de grootste tempels in Egypte. Het werd gebouwd door Amenhotep III, een farao van de 18e dynastie. Latere faraoʼs, waaronder Toetankhamon, breidden de tempel verder uit. De ingang van de tempel is te herkennen aan de grote pylon, met aan weerszijden standbeelden van faraoʼs. De wanden van de tempels zijn gevuld met gedetailleerde reliëfs. In tegenstelling tot andere tempels, was de Luxortempel niet gebouwd voor één farao of god, maar stond het symbool voor het concept van koningschap in het algemeen.