Nieuwsbericht | | 16-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Hoewel Egypte een land is van torenhoge piramides en belangrijke historische plaatsen, is de natuur ook een belangrijk aspect van het land. Leer meer over de mooiste plekken die een bezoek waard zijn en de voorbereidingen die u moet treffen voordat u op reis gaat, zoals het verkrijgen van een visum Egypte.

Voorbereidingen voor een reis naar Egypte

Egypte is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van de Farao’s. Wat velen niet weten, is dat het land ook indrukwekkende natuurgebieden heeft die veel toeristen aantrekken. Om deze nationale parken en andere plaatsen in Egypte te bezoeken, is het verstandig om een flinke dosis zonnebrandcrème en water mee te nemen, ongeacht de tijd van het jaar waarin u het land bezoekt. Voornamelijk juni, juli en augustus zijn bijzonder warme maanden en het bezoeken van deze natuurgebieden kan dan een beetje benauwend zijn. U kunt daarom beter buiten deze periode naar Egypte reizen als u de extreme hitte wilt vermijden. Wie er echter de voorkeur aan geeft om een bezoek aan de nationale parken van Egypte te combineren met een strand- en duikvakantie, kan dit ook gedurende de zomermaanden doen (met voldoende bescherming tegen de zon).

Een andere zeer belangrijke voorbereiding voor vertrek is het aanvragen van het visum Egypte. Er bestaan twee soorten toeristenvisums voor Egypte: een single entry en een multiple entry visum. Met de eerste variant kunt u slechts eenmaal naar het land reizen, terwijl u met de tweede een onbeperkt aantal reizen naar Egypte mag maken zolang het visum geldig is. De geldigheid van het visum Egypte is 90 dagen. Tijdens deze periode mag u maximaal 30 opeenvolgende dagen in het land verblijven. Met het multiple-entry visum kunt u binnen de geldigheidsduur van 90 dagen een onbeperkt aantal keren naar Egypte reizen, maar ook dan mag elk verblijf niet langer dan 30 dagen duren. Dit geeft u ruim de tijd om te genieten van enkele van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Egypte.

Bergen in het oosten: het Sint-Catharina protectoraat

Dit gebied van 4350 km² ten zuiden van de Sinaï werd in 1996 uitgeroepen tot nationaal park. Hier bevindt zich de hoogste berg van Egypte, de Katharinaberg (2641 meter), evenals de berg Sinaï. Binnen dit protectoraat werd in 2002 een gebied van 640 km² door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Het Sint-Catharinagebeid heeft een uniek woestijn-ecosysteem, bestaande uit een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten die alleen in dit gebied voorkomen. In het gebied bevinden zich ook belangrijke historische en religieuze plaatsen, zoals het Katharinaklooster. Dit alles maakt dit natuurgebied niet alleen ideaal voor wandelingen, maar ook voor historisch en religieus toerisme.

Water in het noorden: het beschermde Qarun-meer

In de provincie el-Fayoum, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van Cairo, ligt dit zoutwatermeer onder de zeespiegel. Het gebied, dat midden in de woestijn ligt, is een uniek ecosysteem op de planeet geworden dankzij zijn fascinerende biologische diversiteit zowel in als buiten het water. Naast dit biologische belang is Qarun ook een plaats van archeologisch belang vanwege de overvloed aan fossielen van flora en fauna van het gebied. In de 40 miljoen jaar dat het meer bestaat, hebben vele mensen en dieren rond het meer geleefd. Vandaag de dag zijn er vooral enorme aantallen vogels te vinden, van flamingo’s, zwanen en parkieten, tot eenden, arenden en haviken.

Pure woestijn in het westen: de oase van Siwa

De Siwa Oase, gelegen in de Egyptische westelijke woestijn op ongeveer 50 kilometer van de Libische grens, heeft verschillende meren en waterbronnen. Dit water is zeer zout en daarom groeien in dit gebied voornamelijk olijf- en palmbomen. De Siwa Oase kan worden bereikt via de weg die het gebied met Marsa Matruh verbindt. Siwa is echter van oudsher een van de meest geïsoleerde gebieden in Egypte. Als gevolg van deze omstandigheden heeft de bevolking van ongeveer 33.000 mensen in de loop der jaren een eigen cultuur en taal ontwikkeld die verschilt van de Egyptische cultuur. De inwoners staan ook bekend om hun ambachtelijke vaardigheden, zoals aardewerk, zilveren ornamenten, mandenmakerij en unieke traditionele kleding. Een andere attractie van het gebied zijn de ruïnes van de oude stad Shali.

Zee en bergen in het zuiden: natuurreservaat Gebel Elba

Dit protectoraat ligt in de Halaib-driehoek en ongeveer 250 kilometer ten zuiden van Marsa Alam. Omdat het dicht bij de Soedanese grens ligt, is een vergunning vereist voor een bezoek aan het beschermde gebied, dat in 1986 tot nationaal park werd uitgeroepen. Dit gebied van 35.600 km² bevat koraalriffen in de Rode Zee, uitgestrekte woestijnen en bergtoppen zoals de 1435 meter hoge Elba, waarnaar het is genoemd. Dit natuurreservaat is ook beroemd om zijn biodiversiteit en ecologische waarde. Er zijn voornamelijk veel verschillende soorten reptielen te vinden, en doejongs (Dugong dugong), de enige overlevenden van hun soort.