Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±4 minuten leestijd

Egypte staat bekend om zijn luxe resorts en all-inclusive hotels, maar het land heeft meer te bieden dan alleen een strandvakantie. Het land is een absolute aanrader voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Breng een bezoek aan het land van de farao’s en piramiden, thuisbasis van een van de oudste beschavingen ter wereld. Voor een vakantie in Egypte is een visum nodig dat online kan worden aangevraagd.

Piramiden van Gizeh bij de hoofdstad Caïro

Een van de meest bezochte delen van het land is Caïro en omgeving. Aan de rand van de hoofdstad liggen namelijk de Piramiden van Gizeh, die behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. De piramiden zijn bijna 5.000 jaar oud en het enige klassieke wereldwonder van de zeven dat nog overeind staat. De Piramiden van Gizeh bestaan uit de Piramide van Cheops - de grootste piramide -, de Piramide van Chefren, de Piramide van Mykerinos en drie kleinere piramiden, die "koningin-piramiden" genoemd worden. Naast de piramide van Chefren staat de beroemde Sfinx van Gizeh, een indrukwekkende constructie van 20 meter hoog en 73 meter lang.

Ook Caïro zelf is zeker een bezoek waard. De musea in de hoofdstad zijn een absolute must voor reizigers die geïnteresseerd zijn in het Oude Egypte. In het "Museum der Egyptische Oudheden", ook wel het Egyptisch museum genoemd, is het gouden masker van Toetanchamon - een van de beroemdste kunstvoorwerpen ter wereld - te bezichtigen. In 2021 zal het nieuwe “Grand Egyptian Museum”, ook bekend als Gizeh Museum, in Caïro openen dat eigenlijk al in 2020 gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk had moeten zijn, maar waarvan de opening door de uitbraak van het coronavirus werd uitgesteld. Een ander hoogtepunt van Caïro is de soek/bazaar Khan-el Khalili, de grootste overdekte Arabische markt ter wereld, waar men onder andere kruidige specerijen, sieraden, traditionele kleding en andere souvenirs vindt.

Luxor: de hoofdstad van het oude Egypte

Een andere toeristische trekpleister in Egypte is Luxor, een stad gelegen in het midden van het land, aan de oostelijke zijde van de Nijl. De stad staat ook wel bekend als het hart van het Oude Egypte. De naast Luxor gelegen Vallei der Koningen is een van de beroemdste archeologische plaatsen van Egypte en daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. In de vallei zijn de graftombes van Egyptische farao’s te bezichtigen, waaronder die van Toetanchamon, Ramses I, Ramses II en Ramses III.

In de buurt van de vallei staan ook de Kolossen van Memnon, twee enorme massieve beelden die resten van een tempel ter ere van farao Amenhotep III zijn. Andere hoogtepunten van Luxor zijn het tempelcomplex van Karnak met de Tempel van Amon - een reusachtige tempel met zuilen van wel 15 meter hoog - en de Luxortempel die midden in de stad ligt, een van de grootste tempels van Egypte.

Aswan en het zuiden van Egypte

Ten zuiden van Luxor ligt Aswan, een stad die vooral bekend is door de dam van Aswan die de Nijl afsluit en het achterliggende land tegen overstromingen beschermt. Door de constructie van de Aswandam ontstond het Nassermeer, een stuwmeer van zo’n 550 kilometer lang in het zuiden van Egypte en het noorden van Soedan. De bekendste bezienswaardigheid van Aswan is de tempel van Philae, een tempel die oorspronkelijk was gevestigd op een eiland in de Nijl dat door het stuwmeer onder water kwam te staan en tijdens de bouw van de dam op een ander eiland (Agilkia) opnieuw opgebouwd werd.

Veel toeristen brengen vanuit Aswan een bezoek aan Aboe Simbel, twee gigantische tempels die uit de rotsen zijn gehakt. De tempels zijn gebouwd in de tijd van Ramses II en zijn vrouw Nefertari. Tijdens de bouw van de Aswandam werden de tempels in grote blokken gezaagd om ze tegen het water te beschermen en 64 meter hoger opnieuw opgebouwd. Twee maal per jaar, op 21 februari en op 21 oktober, valt precies via de ingang van het complex zonlicht op de beelden van drie van de vier goden diep in het tempelcomplex. De vierde god Ptah van Memphis die met het dodenrijk verbonden was, blijft ook op deze dagen in het donker staan.

Visum Egypte online aanvragen

Voor een bezoek aan de Piramiden van Gizeh, de Vallei der Koningen of het tempelcomplex van Aboe Simbel is een visum Egypte verplicht. Dit visum kan eenvoudig online worden aangevraagd, waardoor het niet meer nodig is naar de Egyptische ambassade te gaan. Voor het online aan te vragen visum Egypte gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten reizigers beschikken over een paspoort dat bij aankomst in Egypte nog minstens 8 maanden geldig is en moet men bij aankomst een uitgeprint reisschema kunnen laten zien waaruit blijkt welke plaatsen in Egypte bezocht zullen worden en welke vluchten en hotels geboekt zijn.

Daarnaast mag men met dit visum niet langer dan 30 dagen achterelkaar in het land blijven. Het e-visum is verkrijgbaar in twee varianten: een visum waarmee men één keer in Egypte mag aankomen en een visum waarmee men binnen de geldigheidsduur van 90 dagen meerdere malen in het land mag arriveren. Ook met een multiple entry visum mag men echter maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. Met een e-visum heeft u dus voldoende tijd om de eerdergenoemde bezienswaardigheden van Egypte te bezichtigen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.