Nieuwsbericht | | 21-04-2022 | ±3 minuten leestijd

Op de laatste dag van de ramadan vieren moslims over de hele wereld Eid al-Fitr. Tijdens dit 3-daagse feest kan uw visumaanvraag vertraging oplopen, waardoor het belangrijk is om uw visum Egypte ruim op tijd aan te vragen. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe dit feest wordt gevierd en waar u rekening mee moet houden in verband met uw visum.

Oorsprong van de Ramadan

De ramadan duurt precies een maand. Moslims geloven dat in 610 na Christus de engel Gabriël tot de profeet Mohammed kwam en hem de Koran toonde, het heilige boek in de Islam. Er wordt aangenomen dat dit moment plaatsvond tijdens de Ramadan. In deze heilige tijd zijn moslims over de hele wereld verplicht om van zonsopgang tot zonsondergang te vasten, ter herinnering aan de godsdienst en om tot bezinning te komen. Vasten leidt volgens de moslims tot een betere bewustwording van de waarde van eten en drinken en reinigt het lichaam. Er zijn enkele uitzonderingen op het vasten. Zo hoeft bijvoorbeeld iemand die bejaard, zwanger, of ziek is niet te vasten. Voor alle anderen geldt dat ze pas na zonsondergang mogen eten en drinken. De Ramadan is een tijd voor familiebezoek, liefdadigheid en het zich onthouden van zondig gedrag. Na afloop van deze heilige maand wordt deze periode afgesloten met een feest dat Eid al-Fitr wordt genoemd, ook wel bekend als het Suikerfeest. Letterlijk betekent het echter “het feest van het verbreken van het vasten”.

Eid al-Fitr vieringen

Het vieren van Eid al-Fitr is echt een unieke en bijzondere tijd. Doordat de islamitische kalender op de maankalender is gebaseerd, veranderen de data van de feestdagen afhankelijk van het jaar. Dit jaar vindt het feest plaats van maandag 2 mei tot dinsdag 3 mei 2022. Dit soms 3-daagse festival is een speciale tijd waarin iedereen samenkomt om lekker te eten, te bidden, overleden familieleden te eren en geschenken met elkaar te delen.

In Egypte vinden gedurende dit feest vele bijzondere festiviteiten plaats. Mensen leggen grote afstanden af om bij familie te zijn en hun eigen tradities samen te beleven. Zo wordt er op de eerste dag meestal feest gevierd met familieleden. Families komen dan bij elkaar en koken heerlijk eten. Een typische lekkernij in deze periode is Kahk. Deze boterachtige en ronde koekjes komen oorspronkelijk uit Egypte en kunnen met allerlei soorten vullingen worden gevuld. Ze worden ook nog bestrooid met een flinke hoeveelheid poedersuiker. Zorg dat u deze lekkernij niet overslaat als u in deze tijd naar Egypte afreist. Andere bekende gerechten die tijdens dit feest worden gegeten zijn knoedels, gekruide rijst, salades, stoofpot, vis en brood.

Vele Egyptenaren gaan tijdens de laatste twee dagen van het Suikerfeest graag op excursie, of ondernemen andere activiteiten. Bovendien dragen veel kinderen dan nieuwe kleren en krijgen ze cadeautjes. Dit feest is een vrolijke en kleurrijke belevenis en is vooral in Egypte bijzonder om mee te maken. Overal in Egypte kunt u het feest van dichtbij meemaken en de festiviteiten op straat bewonderen. De straten zijn versierd en er zijn overal straatfeesten en liveoptredens. Tegelijkertijd wordt Eid al-Fitr in vele islamitische gemeenschappen en landen over heel de wereld gevierd. Veel tradities zullen hetzelfde zijn, maar ze kunnen onderling van elkaar verschillen, afhankelijke van de locatie.

Reist u tijdens Eid al-Fitr of na het feest?

Alhoewel er geen twijfel over bestaat dat u een onvergetelijke tijd zult beleven wanneer u voor Eid al-Fitr naar Egypte afreist, zijn er toch enkele zaken waar u rekening mee moet houden tijdens deze periode. Omdat het een nationale feestdag is, zullen veel mensen vrij zijn. Daarom zullen veel toeristische attracties buitengewoon druk zijn. Als u liever reist als deze toeristische attracties minder druk worden bezocht, dan is het waarschijnlijk beter als u Egypte bezoekt voor of na de festiviteiten.

Denk aan het visum Egypte

Normaal nemen de aanvraagprocedure voor het visum Egypte en toekenning ervan 10 dagen in beslag. Daarom is het raadzaam om uw aanvraag tenminste 10 dagen dagen voor vertrek in te dienen. Rondom Eid al-Fitr kunnen visumaanvragen dit jaar in de week van 2 tot 6 mei 2022 echter vertraging oplopen. Mocht u van plan zijn om in deze periode te reizen, of u heeft in deze week een visum Egypte nodig, zorg er dan voor dat u dit goed plant en uw aanvraag minimaal twee weken voor vertrek indient.