Nieuwsbericht | | 30-06-2022 | ±2 minuten leestijd

De Egyptische en Russische regeringen voeren gesprekken over het toelaten van het Russische betaalsysteem MIR in Egyptische resorts en de toename van het aantal vluchten tussen de twee landen. Lees hier meer over de huidige situatie en of u een visum nodig heeft.

Toerismesector Egypte herstellende gedurende Russisch-Oekraïense oorlog

De toeristische sector in Egypte lijkt zich langzaam te herstellen van de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Egypte en Rusland voeren namelijk gesprekken over de mogelijkheid van het toelaten van het Russische betaalsysteem MIR tot de Egyptische resorts. Op 8 juni 2022 hebben het hoofd van het Russische Agentschap voor Toerisme (Rostourism) en de Egyptische minister van Toerisme en Oudheden overleg gehad over het verhogen van het aantal vluchten tussen Rusland en Egypte. De gesprekken gingen daarnaast ook over de mogelijkheid voor Russische toeristen om hun MIR-kaarten te gebruiken in Egyptische badplaatsen grenzend aan de Rode Zee.

Volgens cijfers van het Egyptische ministerie van Toerisme en de Egyptische Kamer van Toeristische Ondernemingen, zijn Russische en Oekraïense toeristen namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het aantal vakantiegangers in Egypte. Het aantal toeristen vanuit deze twee landen daalde echter aanzienlijk vanwege de oorlog in Oekraïne, die in februari uitbrak. Daardoor kwam de toeristische sector in Egypte zwaar onder druk te staan. Gemiddeld zijn de inkomsten uit de toeristische sector goed voor 15% van het bruto binnenlands product (BBP) van Egypte.

Toename toeristen uit Rusland in zomerperiode

Volgens het reisanalysebureau ForwardKeys, zal het aantal Russische toeristen in Egypte tussen 1 juli en 31 augustus met 30% toenemen. Uit de boekingsgegevens van de reisorganisatie blijkt dat het aantal Russische toeristen in Turkije namelijk tussen 1 juni en 31 augustus met 96% is gestegen en voor de Verenigde Arabische Emiraten is dat in dezelfde periode 84%. Het invoeren van het MIR-betaalsysteem in Egypte zal daarom een grote bijdrage leveren aan de toename van het aantal Russische en Oekraïense toeristen in Egypte. Ook reizigers die vanuit Rusland of Oekraïne naar Egypte willen reizen, hebben daarvoor een visum nodig.

In juli 2021 hief Rusland na bijna zes jaar het verbod op chartervluchten wegens corona naar Egyptische badplaatsen op. Er wordt geschat dat ongeveer 1 miljoen Russische toeristen Egypte bezochten in het laatste kwartaal van 2021 nadat vluchten naar de Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee weer werden hervat. Volgens cijfers van het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden realiseerde Egypte in 2021 ruim 13 miljard dollar aan inkomsten uit de toeristische sector. Zo kwam het land weer op het niveau van voor de coronacrisis. De Egyptische regering schat dat de inkomsten uit de toeristische sector in het huidige fiscale jaar zullen uitkomen tussen de 10 en 12 miljard dollar, vergeleken met 4,9 miljard in 2020.

Nederlandse toeristen zonder problemen naar Egypte

Nederlandse en Belgische toeristen kunnen met hun betaalpas of creditcard in Egypte probleemloos geld opnemen. Wel zullen ze voor vertrek een visum Egypte moeten aanvragen. Een single-entry visum voor Egypte kost € 49,95 en is eenvoudig online aan te vragen. Het visum is vanaf het moment van toekenning 90 dagen geldig en in deze periode kunt u tot maximaal 30 dagen in Egypte verblijven. Een voordeel van dit visum is dat er nog geen vaste aankomstdatum opgegeven hoeft te worden; dit mag slechts een schatting zijn. Reizigers mogen 30 dagen voor en 30 dagen na deze geschatte aankomstdatum nog het land inreizen.