Nieuwsbericht | | 15-02-2022 | ±5 minuten leestijd

India is een gigantisch land met veel prachtige bezienswaardigheden. Iedereen kent de Taj Mahal, maar het land heeft nog tientallen andere attracties te bieden, die een uniek inzicht in de geschiedenis en de cultuur van India geven. Hier leest u over de 10 mooiste bezienswaardigheden van het land, zodat u goed voorbereid op reis kunt gaan. Vergeet niet voor vertrek het visum India aan te vragen.

Ontdek het diverse India met een visum

Met een toeristenvisum voor India kunt u een jaar lang zo vaak u wilt naar het land reizen. Wel mag een aaneengesloten verblijf niet langer dan 90 dagen duren. Vanwege de coronapandemie werd deze tijd tijdelijk tot 30 dagen verkort, maar alsnog biedt het visum genoeg tijd om de diversiteit van India te verkennen. In dit artikel leest u over de 10 mooiste bezienswaardigheden van India, zodat u uw reis naar dit geweldige land optimaal kunt plannen.

1. Het Rode Fort in Delhi

In de hoofdstad New Delhi staat Het Rode Fort. Dit is het meest iconische gebouw van de stad en werd rond dezelfde tijd gebouwd als de Taj Mahal, namelijk in 1638. Dit historische monument is een goed voorbeeld van de architectuur tijdens de Mogoldynastie in India, die veel islamitische invloeden vertoont. Het Rode Fort in Delhi speelt nog steeds een belangrijke rol in de moderne Indiase samenleving, want hier houdt de minister-president van het land elk jaar op 15 augustus een toespraak ter nagedachtenis van de dag dat India onafhankelijk werd van het Britse koninkrijk.

2. De heilige stad Varanasi

Varanasi ligt aan de Ganges en is voor veel hindoes een heilige stad. Voor gelovigen is dit een pelgrimsbestemming, waar zij hun zondes in het heilige water van de Ganges kunnen afspoelen. In het hindoeïsme wordt de stad vooral in verbinding gebracht met de bevrijding uit de eeuwige cyclus van geboorte en dood, wat als verlichting ervaren wordt. Het is een drukke, kleurrijke en levendige stad, waar u diverse tempels en religieuze ceremonies kunt bezoeken, een boottocht kunt maken of gewoon de unieke energie van de stad kunt ervaren.

3. De paleizen en forten van Jaipur

Jaipur is een bijzondere stad die in 2019 in de lijst van UNESCO werelderfgoederen werd opgenomen. De stad werd in de 18de eeuw volgens een schaakbordpatroon ontworpen en heeft deze stijl tot de dag van vandaag behouden. De architectuur van de gebouwen is op elkaar afgestemd en er zijn veel prachtige monumenten, pleinen en markten te bewonderen. De meest bekende bezienswaardigheden in deze oude handelsstad zijn het stadspaleis, het Fort Ajmer en de Hawa Mahal.

4. De grotten van Ajanta

Het dorp Ajanta is een van de oudste nationale monumenten van India. Ajanta is vooral bekend om zijn prachtige grotten die al vanaf 300 v.Chr. door monniken gebruikt werden. In het gesteente zijn erg mooie kunstwerken en sculpturen gehouwen die goed bewaard zijn gebleven. De grotten waren vroeger een onderdeel van een boeddhistisch klooster en sommige werden als gebedsruimtes door de monniken gebruikt. Vandaag vertonen zij de artistieke kunst van de beeldhouwers en schilders uit die tijd. De Ajanta-grotten zijn een uniek artefact van de vroege boeddhistische cultuur in India die nergens anders op de wereld op een vergelijkbare manier ervaren kan worden.

5. De ruïnes van Hampi

Vanaf de 14de eeuw was Hampi de prachtige hoofdstad van het hindoeïstische Vijayanagararijk. Rond 1500 was Hampi een van de grootste steden ter wereld, met meerdere tempels, markten en andere prachtige monumenten. Het is een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de middeleeuwse Hindoecultuur en zeker een bezoek waard.

6. De Zonnetempel van Konarak

De Zonnetempel van Konarak werd in de 13de eeuw in het oosten van het land, aan de Golf van Bengalen, gebouwd. De tempel ligt veraf van de meeste andere bezienswaardigheden van het land, maar doordat het visum India voor een verblijf van 90 dagen (momenteel maar 30 dagen) geldig is, heeft u genoeg tijd om ook deze tempel te bezichtigen. De zonnetempel bevat meerdere verwijzingen naar de dag-en-nacht cyclus en de jaargetijden. Het is nog steeds een bestemming voor veel hindoese pelgrims, die hier in februari het Chandrabhaga Mela festival vieren.

7. Udaipur

Udaipur is een toeristische trekpleister in het noordwesten van India. De stad staat bekend als het Venetië van India en is omgeven door meren en heuvels. Bezoekers kunnen hier een aantal prachtige paleizen, tempels en zelfs een sterrenwacht bezoeken. Deze, voor Indiase begrippen, kleine stad biedt reizigers een beetje rust en romantiek na de hectiek van de grote steden.

8. De Gouden Tempel

In het noorden van India, in de stad Amritsar, staat de Gouden Tempel. Deze tempel is een heilige plek voor gelovige Sikhs. Het goudgekleurde gebouw ligt aan een klein meer, waar gelovigen het heilige water gebruiken om zich te wassen. Na een bezoek aan de Gouden Tempel kunnen bezoekers het Jalianwala Bagh, een beroemde tuin aan de overkant van de tempel bezichtigen.


Bada BaghDe tempel Bada Bagh is een indrukwekkend monument in de woestijn dichtbij Jaisalmer.

9. De Gouden Stad

De ‘Gouden Stad’ Jaisalmer ligt ver in het westen van het land, dicht bij de grens met Pakistan in het midden van de Thar woestijn. Deze vestigingsstad uit de middeleeuwen werd opgericht om de provincie Rajasthan en de rest van India tegen invallers te beschermen. Het Jaisalmer Fort is bijzonder indrukwekkend op een heuvel gelegen. Reizigers kunnen vanuit deze stad ook de omliggende woestijn of de tempel Bada Bagh bezoeken.

10. De Taj Mahal

Ook al is de Taj Mahal voor bijna iedereen al bekend, toch mag het niet op de lijst van de mooiste bezienswaardigheden van India ontbreken. Het is misschien wel het mooiste gebouw in India en niet zonder reden een van de meest populaire toeristische attracties van de wereld. De Taj Mahal is in 1648 voltooid en werd gebouwd als mausoleum voor de favoriete vrouw van Shah Jahan, de grootmogol van het Indiase Mogolrijk van die tijd. De architectuur is uniek voor het tijdperk, te herkennen aan de koepels, minaretten en versieringen aan de muren. Tegenwoordig staat het gebouw vooral bekend als een symbool voor de kracht van de liefde.

Visum India aanvragen

U heeft voor de reis naar India een visum nodig. U kunt ervoor kiezen om in plaats van een fysiek visum een e-visum aan te vragen. Het e-visum is eenvoudiger aan te vragen dan het fysieke visum, waarvoor u vaak naar de ambassade moet. Het e-visum is voor toeristische reizen naar India meestal de betere keuze en kan binnen enkele minuten online aangevraagd worden.