Nieuwsbericht | | 27-08-2021 | ±4 minuten leestijd

India is een groot en hectisch land. Met meer dan 1,3 miljard inwoners en vele verschillende talen en culturen, kan het land al snel overweldigend overkomen. Lees deze 5 handige tips over reizen naar India, en vergeet niet het visum India op tijd aan te vragen.

1: Kijk uit voor oplichters

India is een zeer populair land voor toeristen. Helaas proberen oplichters hier soms misbruik van te maken. Het is niet voldoende om te weten dat er oplichters in India zijn. Dat is immers het geval in vrijwel ieder land. Men moet ook weten wat de meest voorkomende oplichterijen zijn, zodat deze snel herkend kunnen worden. Het komt bijvoorbeeld voor dat taxichauffeurs expres uw hotel voorbij rijden en u ervan proberen te overtuigen dat een ander hotel (veel verder weg) toch echt beter is. In Delhi en Mumbai vindt men soms neppe ticketstations voor bijvoorbeeld treinkaartjes. In de buurt van tempels en moskeeën kan een “gelovige” u zonder te vragen een rode stip op het voorhoofd geven als “zegening”, om daarna een kleine donatie te vragen.

2: Wees voorbereid op “Delhi Belly”

Het komt zo vaak voor dat veel toeristen naar India het als onvermijdelijk beschouwen: de beruchte “Delhi Belly”. De uitdrukking verwijst naar de maagproblemen die reizigers ervaren als gevolg van het water en voedsel in India. Voor sommigen is dit het gevolg van de vele specerijen die in Indiase voedsel te vinden zijn, maar het komt meestal ook door bacteriën als gevolg van slechte hygiëne. “Delhi Belly” kan tot hevige diarree leiden. Als men eenmaal getroffen is door de aandoening is naar de apotheek gaan moeilijk, omdat men het merendeel van de tijd of in bed of op de wc doorbrengt. Het is dan ook een goed idee om proactief te zijn. Breng diarreemedicijnen mee, zoals een oraal rehydratiemiddel (afgekort ORS). Om de kans op “Delhi Belly” zo klein mogelijk te maken kan men een aantal voorzorgsmaatregelen nemen: drink geen kraanwater, eet vers fruit en groenten alleen als u het kunt schillen, eet geen ijs, en was uw handen regelmatig met zeep of een desinfecterend middel.

3: Pas uw kleding aan de omgeving aan

India is een warm land. In de zomer kunnen de temperaturen makkelijk boven de 35 graden Celsius uitkomen. Men kan hierdoor geneigd zijn te denken zich licht te kunnen kleden. Dit wordt echter niet aanbevolen, vooral niet voor vrouwen. India is een conservatief land. Het dragen van een minirokje of een strak T-shirt wordt vaak niet op prijs gesteld. Het is niet verboden, maar als u liever niet onnodige aandacht wil trekken kunt u beter een broek met lange pijpen en een shirt dat de schouders bedekt dragen. Dit heeft het voordeel dat men zo ook makkelijker tempels en moskeeën binnen mag treden. In dit soort ruimtes is het juist wel verplicht om jezelf te bedekken.

4: Wees bereid om af te dingen

In Nederland of België is afdingen bij aankopen doorgaans niet de norm. Men kan er van uitgaan dat de prijs die een winkelier noemt ook de prijs is die hij of zij verwacht. Zo niet in India. Afdingen is hier de gewoonste zaak van de wereld. Vooral toeristen moeten uitkijken dat ze niet te veel betalen voor producten of diensten. Toeristen worden als makkelijke prooi gezien omdat ze aan de ene kant veel meer geld hebben dan de lokale bevolking en aan de andere kant omdat velen liever niet afdingen, deels om niet onbeleefd over te komen, maar deels ook omdat afdingen niet vanzelfsprekend is in hun land. Het gevolg is dat velen van hen meer uitgeven tijdens hun reis dan noodzakelijk is. Wees dus bereid om af te dingen, maar onthoud wel dat dit altijd op een beleefde manier gaat. Afdingen is geen gevecht met een winnaar, maar eerder een vriendelijke onderhandeling. Men moet natuurlijk ook niet op alles afdingen, zoals kleine aankopen als snacks of frisdrank.

5: Visum India online aanvragen

Het visum India kan online worden aangevraagd. Er is geen bezoek aan de ambassade van India in Den Haag nodig. In plaats daarvan vult men het online-aanvraagformulier in. Het visum komt in drie varianten: het “eTourist” visum, het “eBusiness” visum en het “eMedical” visum. Het “eTourist” visum is 365 dagen geldig en het mag gebruikt worden voor een onbeperkt aantal reizen naar India. Elk verblijf mag maximaal 90 dagen duren (180 dagen voor zakenreizigers). Let wel op dat men met het e-visum op een beperkt aantal locaties mag aankomen. Het aanvraagformulier voor het visum India is relatief lang en vraagt zeer specifieke informatie, dus neem de tijd om het goed in te vullen om afkeuring van de aanvraag te vermijden.