Nieuwsbericht | | 16-07-2021 | ±4 minuten leestijd

Vanwege de grote omvang van het land is de trein de meest gekozen methode voor toeristen om zich door India te verplaatsen, maar er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan het huren van een auto. Dit geeft een grotere vrijheid en is een goede manier om de interessante Indiase cultuur te ontdekken. Om door India te rijden heeft u voor vertrek een internationaal rijbewijs en een visum India nodig.

Wegennet in India

Iets waar u rekening mee moet houden voordat u in het buitenland achter het stuur kruipt, is de kwaliteit van de wegen in uw land van bestemming. In het geval van India zijn alleen in de grote steden wegen van goede kwaliteit te vinden. In de buitenwijken en de rest van het land zijn de wegen over het algemeen gebrekkig en moeilijk begaanbaar. Ze zijn ook zeer slecht verlicht, wat het zicht ‘s nachts bemoeilijkt en het risico op ongevallen verhoogt. Naast deze gevaarlijke omstandigheden, zijn er ‘s nachts ook dronken bestuurders en bestuurders die zonder licht rijden om geld te besparen. Daarom is het aan te bevelen een auto te huren met een deskundige chauffeur die aan deze omstandigheden gewend is.

Verkeersregels

Het belangrijkste en bekendste verschil met het rijden in ons land is dat ze in India links rijden, vanwege de Britse koloniale geschiedenis. Degenen die in het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Australië hebben gereden, denken misschien dat het niet al te moeilijk is. De verkeerschaos in India is echter van een heel andere orde. Hoewel er een aantal verkeersregels zijn, houden de meeste mensen zich daar niet aan en hanteren “informele” verkeersregels. De claxon wordt beschouwd als een communicatiemiddel op de weg. U kunt van beide kanten ingehaald worden en er rijden vaak voertuigen in tegengestelde richting, wat u geen andere keuze laat dan aan de kant gaan om ongelukken te voorkomen.

Ondanks dit rijgedrag wordt buitenlanders aangeraden zich aan de verkeersregels te houden om problemen met de politie te voorkomen. De maximumsnelheid is over het algemeen 100 km/u voor auto’s en 65 km/u voor motorfietsen. Dit kan echter van staat tot staat verschillen, dus het is raadzaam de regels te controleren van het gebied waarin u rijdt. Het maximale alcoholpromillage in India is 0,3 gram per liter bloed. Overschrijding kan leiden tot gevangenisstraf, boetes of een combinatie van beide. Een ander element waar rekening mee moet worden gehouden, is de grote verscheidenheid aan voertuigen die dezelfde wegen gebruiken: van auto’s en motorfietsen tot tuktuks, riksja’s (fietsen met drie wielen) of karren die door ossen worden voortgetrokken. Naast deze dieren moet u oppassen voor apen, buffels en koeien (heilig in het land), die vrij rondlopen.

Vereiste documenten en het visum India

De voorwaarden voor het rijden in India zijn vergelijkbaar met die van veel andere landen. Naast een nationaal rijbewijs is een internationaal rijbewijs vereist, dat voor vertrek moet worden verkregen. Vanwege de hierboven genoemde verkeersomstandigheden is het gebruikelijk om in India een auto met een ervaren chauffeur te huren. De prijzen zijn meestal betaalbaar en liggen rond de € 30 per dag. Wie liever zelf wil ervaren hoe het is om in India te rijden, kan dat doen door een auto te huren via een verhuurbedrijf. In het hele land kunt u erkende internationale bureaus vinden of u kunt dit via het hotel regelen.

Een van de andere noodzakelijke documenten die moeten worden geregeld voordat de reis begint is het visum India. Nederlandse en Belgische reizigers kunnen het e-visum India aanvragen. Dit elektronisch visum dient voor vertrek aangevraagd te worden en is eenvoudiger te verkrijgen dan een fysiek visum. Met een visum India mogen reizigers 90 dagen in het land verblijven als het om toerisme gaat en 180 dagen als het om een zakenreis gaat. Het e-visum India kost € 39,95 per persoon en is een jaar geldig. Om het visum aan te vragen moet u een online aanvraagformulier invullen. Na het indienen van de aanvraag en het voldoen van de kosten, wordt het visum gemiddeld binnen 1 week goedgekeurd, of binnen gemiddeld 3 werkdagen in het geval van een spoedaanvraag.

Beste routes met de auto

Zodra u een auto (met of zonder chauffeur) hebt gehuurd, is het tijd om de weg op te gaan. Als u weinig tijd heeft of alleen de hoogtepunten van India wil zien, volg dan de zogenaamde “Gouden Driehoek”. Deze route omvat de drie belangrijkste steden van India: Delhi (de hoofdstad), Agra (de thuishaven van de Taj Mahal) en Jaipur (de “Roze Stad”). De afstanden van stad tot stad variëren van 200 tot 400 kilometer, en nemen tussen de 3 en 6 uur in beslag per enkele reis. Een andere optie voor liefhebbers van bezienswaardigheden en mooi weer is de kustroute, die begint in Goa, via Mangalore en verder naar Kolkata gaat. Deze tocht beslaat langere afstanden, variërend van 300 tot 700 kilometer enkele reis en kan tot 16 uur duren. In beide gevallen is het altijd raadzaam dit soort routes goed te plannen om niets te missen en goed voorbereid aan de reis te beginnen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.