Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±4 minuten leestijd

Voordat u naar India reist is het belangrijk dat u zich goed inleest over de financiële aspecten van uw reis. Dit betreft niet alleen het kopen van vliegtickets en het aanvragen van het visum India, maar ook het wisselen van geld en de betaalgewoontes in het land.

De roepie

In India betaalt ment met de roepie (INR). Op het moment van schrijven staat 1 roepie gelijk aan € 0,012. Hoewel u bij aankomst in India op het vliegveld al roepies kunt kopen, wordt dit doorgaans niet aanbevolen. De transactiekosten zijn hier hoger. In plaats daarvan kunt u een klein beetje op het vliegveld kopen, en de rest vervolgens buiten het vliegveld. Dit kan via geldautomaten met uw eigen bankpas, of bij wisselkantoren. Deze zijn vrijwel overal in India te vinden, hoewel ze op het platteland schaars kunnen zijn. Let op dat u bij het opnemen bij geldautomaten kiest voor “without conversion”. Hiermee wordt de wisselkoers bepaald door uw eigen bank, waardoor de kosten vaak lager uitvallen.

Let op: vergeet niet uw bankpas te activeren voor gebruik buiten Europa. De meeste banken hebben hun bankpassen standaard ingesteld voor gebruik binnen Europa. Om uw bankpas buiten Europa te kunnen gebruiken, moet u dit zelf activeren via uw bank.

Contant of bankpas?

De laatste jaren wordt het gebruik van bankpassen en credit cards in India steeds normaler. Dit is vooral het geval bij grotere betalingen, zoals het boeken van een hotel of restaurant, of het huren van een auto. Op deze plaatsen worden betaalkaarten met een Maestro logo vrijwel altijd geaccepteerd.

Toch is contant betalen nog altijd de populairste betaalmethode in India. Dit heeft voornamelijk betrekking op kleinere aankopen, zoals dagelijkse boodschappen of een kleine maaltijd of drankje in een café of winkeltje. U heeft ook contant geld nodig om de entreetickets voor populaire toeristische trekpleisters te kopen.

Fooien

Een andere reden dat het handig is om altijd contant geld op zak te hebben, is omdat er van u wordt verwacht dat u bediendes een fooi geeft. De lonen voor bediendes in India zijn doorgaans laag, en ze zijn deels afhankelijk van fooien om rond te komen. De hoeveelheid die u als fooi geeft, hangt af van de prijs die u heeft betaald. In sommige restaurants zit de fooi al inbegrepen in de rekening, maar als dit niet het geval is moet u uitgaan van een fooi van 10% van de rekening. Als de rekening hoger is dan 1000 roepie is een fooi van 5% al voldoende. Hoewel het vanwege hygiënische redenen niet wordt aanbevolen straatvoedsel in India te eten, is het voordeel hier wel dat u geen fooi hoeft te betalen. Voor andere diensten, zoals het dragen van uw bagage of een rit in een taxi, voldoet een fooi van ongeveer 200 roepies.

Afdingen op markten

De straatmarkten van India zijn wereldwijd bekend. De aantrekkelijke producten en levendige atmosfeer van de Indiase markten vindt men nergens anders. Enkele van de bekendste straatmarkten in India zijn de Arpora Saturday Night Market in Goa, de Sarojini Market in Delhi, en de Baapu Bazaar in Jaipur.

Één ding moet u echter vooraf weten: betaal nooit de eerste prijs die genoemd wordt door marktkramers. Dit is vooral belangrijk als u toerist bent, omdat u dan door verkopers als makkelijke prooi wordt gezien. Het is zo’n bekend fenomeen dat Indiërs het tegenwoordig hebben over een “Indiase prijs” en een “buitenlander prijs” voor de producten op de straatmarkten. Hoewel de prijzen die buitenlanders op de markten voorgeschoteld krijgen zeer goedkoop kunnen lijken, zijn ze vaak een stuk duurder dan wat de lokale bevolking zou betalen.

Er zijn een aantal manieren om te weten of u teveel betaalt voor een product op de markt. Zo kunt u voordat u naar de markt gaat eerst naar winkels met vaste prijzen gaan. Zo kunt u zien wat producten normaal kosten. Als u op een markt iets tegen komt wat u leuk vindt, kunt u doorlopen om te zien of het product bij een andere kraam ook wordt verkocht. Dit is namelijk vaak het geval. Zo kunt u de prijzen vergelijken voordat u een aankoop doet.

Maar u hoeft ook niet op álles af te dingen. Zoals eerder gezegd zijn de prijzen in India over het algemeen laag voor westerse toeristen. Ook als u de volledige prijs betaald bent u niet veel kwijt.

Visum India in euro’s betalen

Bij het aanvragen van het verplichte visum India hoeft u geen rekening te houden met de wisselkoers. U kunt het visum namelijk gewoon in euro’s betalen. Daarnaast kan het toeristische e-visum voor India, het eTourist visa, gemakkelijk online worden aangevraagd, zonder dat men naar de ambassade hoeft.

Om gebruik te maken van de digitale versie van het visum India moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn en u mag maximaal 90 aangesloten dagen in India verblijven. Het visum India is 365 dagen geldig.