Nieuwsbericht | | 20-02-2018 | ±3 minuten leestijd

Bij het afnemen van een digitaal visum voor India, het zogenaamde e-visum, krijgen reizigers gratis beltegoed en data om te kunnen verbruiken in het land. Het gratis tegoed is bedoeld om eventuele ongemakken waar men tegenaan kan lopen door een taalbarriere op te lossen.

Reizigers waren tot voor kort aangewezen op Wi-Fi op de luchthaven. De meeste reizigers moesten daarom bij aankomst een prepaid kopen. In India zijn er strenge regels voor het verstrekken van simkaarten.

Gratis tegoed bij digitaal visum IndiaGratis tegoed bij digitaal visum India

Regels voor simkaarten

Om in India een simkaart te kopen, is het noodzakelijk een kopie van het paspoort te laten maken. In Nederland is het relatief eenvoudig een simkaart te kopen, omdat in ons land de registratie op simkaarten ontbreekt. In India het noodzakelijk naast een kopie van het papsoort ook op te geven waar de reiziger tijdens het gebruik van de simkaart precies verblijft. Het is dus noodzakelijk bijvoorbeeld het adres van het hotel door te geven. Daarna wordt het papierwerk in orde gemaakt. In India is er bij veel reizigers sprake van een taalbarriere. Daarom is het mogelijk dat de reiziger lang moet wachten totdat hij de simkaart in handen krijgt en het mobiel krediet ook echt kan gebruiken.

Volgens India is het proces om een simkaart te kopen als reiziger onnodig ingewikkeld. Daarom heeft de overheid zelf een nieuwe maatregel genomen: het verstrekken van gratis mobiele tegoed en data. India ziet het verstrekken van gratis beltegoed als een oplossing voor het probleem dat veel reizigers ondervinden.

Overigens krijgen enkel reizigers die online een visum hebben aangevraagd het gratis beltegoed. Het beltegoed bedraagt 85 procent aan gesprekstegoed en 50 MB mobiele data. Het gratis tegoed is bedoeld om bijvoorbeeld het hotel te bellen, gebruik te maken van een vertaaldienst zoals Google Translate of het online boeken van een taxi.

Welkomstgeschenk

Enkel reizigers die het digitale visum India hebben aangevraagd krijgen het gratis tegoed. Bovendien krijgen niet alle reizigers overal in het land gratis tegoed. De actie geldt moment alleen voor het vliegveld van Indira Ghandi International Airport. Waarschijnlijk zullen de overige airports in India snel volgen. De hoop is dat meer landen het voorbeeld van India zullen volgen.

Volgens de Indiase minister van Toerisme heeft hij het idee niet zelf bedacht. Hij stelt het idee geleend te hebben van Sri Lanka. De minister had een simkaart gekregen toen hij daar geland was.

De gratis simkaarten worden mogelijk gemaakt door een telecomprovider die gerund wordt door de Indiase staat: BSNL. 15 andere vliegvelden in India zullen snel volgen. Het is enkel noodzakelijk een kopie van het digitale visum te overhanden, evenals de eerste pagina van het paspoort. Het mobiele tegoed is een maand geldig. Het is mogelijk zelf tegoed bij te laden en uiteraard de hulpdiensten te bellen.

Visum India

De Indiase overheid verstrekt jaarlijks e-visa aan meer dan 150 landen over de hele wereld. Zij kunnen een visum aanvragen tot slechts vier dagen voor vertrek en aankomst in India. De Indiase minister van Toerisme wil het op deze manier mogelijk maken dat reizigers contact op kunnen nemen met de touroperator of het thuisfront.

Het visum voor India is overigens een verplicht visum om aan te vragen, alvorens men op reis gaat. Het kost slechts vijf minuten om een visum aan te vragen. Het is mogelijk voor meerdere mensen tegelijk een visum aan te vragen in één aanvraag. Wel moet er per aanvraag betaald worden. Het visum voor India kost € 39,95 persoon. Een visum wordt over het algemeen na twee werkdagen per e-mail verstrekt.

Het afrekenen van het digitale visum kan gemakkelijk online middels iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. De aanvrager ontvangt het visum binnen uiterlijk vier werkdagen, maar vaak al veel sneller. Hoe snel het visum verstrekt kan worden, is afhankelijk van de drukte bij de Indiase overheid.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.