Nieuwsbericht | | 17-06-2021 | ±3 minuten leestijd

Dat veel van de films waarmee we onze avonden prima kunnen vullen uit Hollywood komen is algemeen bekend. Weinig mensen weten echter dat de filmindustrie van de Indiase tegenhanger Bollywood ongeveer net zo oud en minstens net zo populair is. Bovendien is er geen filmstudio waar jaarlijks meer nieuwe producties uitkomen dan die van Mumbai. Waar iedereen om ons heen Leonardo DiCaprio en Julia Roberts op z’n minst van gezicht kent, hangen Indiase slaapkamers vol met posters van Kareena Kapoor en Salman Khan.

India ontdekken zonder visum

Naast Mumbai hebben ook andere streken van India hun eigen taal en filmindustrie. Zo worden in Haiderabad films in het Telugu opgenomen, verschijnen er Punjabi-films in Amritsar en spreken de acteurs in Chennai in het Tamil. Ieder deel van het land heeft wel haar eigen filmstudio en huisstijl. India is kortom een paradijs voor liefhebbers van dans en verhalen. Bollywood-films bieden dan ook een ideale gelegenheid om het land zonder visum te ontdekken!

Bollywood filmposterIn India hangen overal filmposters

Regisseurs met een eigen stijl

Kenmerkend aan Indiase films is dat er veel gezongen en gedanst wordt en dat de actie en emotie wat uitbundiger zijn dan veel Nederlandse kijkers gewend zijn. De verhalen spelen zich vaak af met traditionele rolverdelingen en klederdracht, en zo leer je de Indiërs beter kennen. De personages gedragen zich soms heel anders dan men zou verwachten, en dit leidt tot verrassende plotwendingen.

Ieder jaar wordt er in Nieuw Delhi een prestigieuze prijs uitgereikt voor de beste film van het jaar. Waar een Amerikaanse of Europese acteur ervan droomt om een Oscar te ontvangen, willen hun Indiase collega’s niets liever dan het gouden beeld dat een filmrol omhoog houdt ontvangen tijdens de National Film Awards. Terwijl Europeanen trots zijn als iemand uit hun land het songfestival wint, vinden Indiërs het geweldig als iemand uit hun regio en taalgebied een nationale filmprijs ontvangt.

Een actief uitje

Naar de bioscoop gaan in India is een belevenis op zich. Het publiek staat erom bekend erg meelevend te zijn met wat er op het scherm gebeurt. U kunt het min of meer vergelijken met een sportwedstrijd.

Ook de muziekscènes zijn erg populair, sommige liedjes zijn bekender dan de film zelf. Een persoonlijke favoriet van de redactie van VisumBuitenland.nl waarvan wij al zin krijgen om in het vliegtuig te stappen is bijvoorbeeld Nagada Sang Dhol (te vinden op YouTube).

En wie nog meer wil, kan een dagje naar de filmstudio’s in Mumbai gaan. Dit wordt vaak gecombineerd met een tour door Dharavi, een sloppenwijk die geregeld het decor is van de opnames. Het is een buurt waar de mensen niet veel hebben, maar intens kunnen genieten van alle verhalen uit de filmstudio. Met gemiddelde entreeprijzen van omgerekend tussen de € 1 en 2 is een bioscoopbezoek namelijk een voor bijna iedereen toegankelijke vrijetijdsbesteding.

Uw visum is zo geregeld

Om naar India te reizen heeft u een visum nodig. Voor toegang tot dit oude, maar ook moderne land kunt u via internet een eTourist visum regelen dat het mogelijk maakt om een jaar lang zo vaak als u wenst naar India vliegen voor een vakantie van maximaal 90 aaneengesloten dagen. Het is niet nodig om naar een loket te gaan, want het visum wordt verzonden via de mail. Indien u al op korte termijn vertrekt, kan het visum door middel van een spoedaanvraag normaal gesproken al binnen drie werkdagen geregeld zijn. De meeste Nederlanders en Belgen voldoen aan de vereisten die verbonden zijn aan het visum India. Het land biedt in ieder geval genoeg inspiratie om een mooie vakantiefilm op te nemen!

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.