Nieuwsbericht | | 09-06-2022 | ±4 minuten leestijd

Met meer dan 8000 kilometer kustlijn biedt India een grote verscheidenheid aan duiklocaties waar u de prachtige onderwaterwereld van het Indiase subcontinent kunt ontdekken. In dit artikel komt u meer te weten over de beste duiklocaties in India en het aanvragen van een visum India.

Murdeshwar

Murdeshwar ligt aan de westkust van India, in de deelstaat Karnataka. Deze stad staat voornamelijk bekend om het op een na hoogste Shiva-beeld ter wereld en de Murdeshwar tempel. Even uit de kust van Murdeshwar ligt het eiland Netrani. Dit eiland is ook wel bekend onder de naam Heart Shape Island of Pigeon Island en wordt door de lokale bevolking ‘Het hart van Indiaʼs duiken’ genoemd. Het eiland is grotendeels onbewoond vanwege het onherbergzame terrein en steile kliffen, dus het is aan te raden om vanuit Murdeshwar een boot naar het eiland te nemen. Het eiland is ook te bereiken vanuit andere nabijgelegen steden zoals Mumbai, Mangalore, Bhatkal, Bangalore of Goa.

De periode die geschikt is om hier te duiken is erg kort, namelijk tussen december en januari. Dit omdat er de rest van het jaar vrij sterke stromingen aanwezig zijn in dit gebied. Om dezelfde reden is dit gebied alleen geschikt voor ervaren duikers.

Andaman-eilanden

De Andaman-eilanden, oftewel Andamanen, horen bij een archipel in de Golf van Bengalen in de Indische Oceaan. De archipel ligt op zoʼn 130 kilometer ten zuidwesten van de kust van Myanmar. Terwijl de Andamanen en Nicobaren deel uitmaken van het grondgebied van India, behoren de Coco Islands tot Myanmar. De beste duiklocaties van de Andaman-eilanden zijn te vinden op de twee zuidelijkst gelegen eilanden van de archipel: Havelock en Neil. De andere Andaman-eilanden worden bewoond door de Andamanezen, een inheemse bevolking wier privacy wordt beschermd door de Indiase regering. Sommige Andaman-eilanden kunnen wel met een vergunning worden bezocht, terwijl de toegang tot andere eilanden verboden is. De eilanden die wel te bezoeken zijn, zijn een waar tropisch paradijs met witte zandstranden, verse zeevruchten en een rijke diversiteit aan vogels.

De Andamanen zijn bereikbaar per binnenlandse vlucht vanaf Chennai en Kolkata. De zuidelijke eilanden Havelock en Neil zijn het beste te bereiken per boot vanuit Port Blair, de hoofdstad van deze eilandengroep. Omdat de Andamanen deel uitmaken van het grondgebied van India, hoeft u voor een reis naar deze eilanden geen apart visum te hebben. De eilanden zijn zonder problemen te bezoeken met een visum India. Dit visum heeft een geldigheidstermijn van 30 dagen, genoeg om naast een bezoek aan India ook wat tijd door te brengen in dit tropische paradijs.

Goa

De deelstaat Goa mag dan wel de kleinste staat van India zijn, maar het is ook de rijkste. Goa is gelegen aan de westkust van India, aan de Arabische Zee. Goa is eeuwenlang een belangrijk handelscentrum in India geweest, en dat is het nog steeds. 

Vandaag de dag kunt u ook in Goa onvergetelijke duikervaringen beleven. Stormen, zandbanken en verborgen kliffen hebben vele schepen voor de kust tot zinken gebracht. Als u gaat hier gaat duiken heeft u dus de mogelijkheid om deze scheepswrakken, omgeven door weidse koraaltuinen, te ontdekken.

Oostkust van India

Ook aan de oostkust van India, aan de Golf van Bengalen, zijn er tal van mooie duiklocaties te vinden. Pondicherry en Visakhapatnam, gelegen in de staat Andhra Pradesh, zijn er twee van. Pondicherry is uitermate geschikt voor mensen die de rust op willen zoeken. Het is een pittoreske en rustige plek waar nog veel Franse architectuur uit het koloniale tijdperk te zien is. De duiklocaties in deze regio worden geroemd en horen bij  de beste duiklocaties ter wereld. De onderwaterwereld hier biedt de mogelijkheid een variatie aan scheepswrakken, koraalriffen en zeeleven te bewonderen.

Visakhapatnam is met ruim twee miljoen inwoners de grootste stad en het grootste financiële centrum van de deelstaat Andhra Pradesh. Vergeleken met Pondicherry is het nog geen bekende duiklocatie en daarom besloot de lokale overheid om duiken in het gebied te promoten door gratis duikreizen aan te bieden aan 500 duikers.

Vergeet niet het visum India aan te vragen

Denk bij het plannen van uw duikreis naar India aan het aanvragen van uw visum India. U kunt dit visum eenvoudig online aanvragen en u hoeft daarvoor niet naar een ambassade of consulaat te gaan. Het visum kost € 39,95 en heeft een geldigheidstermijn en maximale verblijfsduur van dertig dagen. In dertig dagen heeft u voldoende tijd om uit te zoeken wat uw favoriete duiklocatie in India is.