Nieuwsbericht | | 25-01-2021 | ±4 minuten leestijd

Heeft u uw visum India ontvangen? Vergeet dan niet om tijdens uw rondreis door India ook een bezoek te brengen aan de Taj Mahal. Het indrukwekkende bouwwerk dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en dat in 2007 tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen werd benoemd, staat bij veel mensen hoog op hun bucketlist.

Geschiedenis van het bouwwerk

Wat veel mensen niet weten is dat de Taj Mahal geen tempel, maar een graftombe is. De Taj Mahal werd tussen 1631 en 1648 gebouwd in opdracht van Shah Jahan - de vijfde heerser van het Mogolrijk. Hij liet het gigantische grafmonument bouwen als eerbetoon aan zijn tweede vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 op haar kraambed tijdens de geboorte van hun veertiende kind overleed. Verschillende architecten en zo’n 20.000 arbeiders - onder andere beeldhouwers, metselaars, schilders en kalligrafen - uit Zuid- en Centraal-Azië werkten meerdere jaren aan de graftombe. Het mausoleum zelf werd in 1648 voltooid, de omliggende gebouwen en tuinen in 1653.

Architectuur en ligging

De bouwstijl van de Taj Mahal is geïnspireerd op de graftombe van Humayun, de tweede heerser van het Mogolrijk. De Taj Mahal is gebouwd aan de rechteroever van de heilige rivier Yamuna. Het grafmonument van wit marmer is symmetrisch en vormt daarmee een sterk contrast met veel andere, meestal chaotische en kleurrijke gebouwen in India. De grootste koepel van de Taj Mahal is zo'n 35 meter hoog en wordt omgeven door vier kleinere koepels, vier minaretten en twee bijgebouwen van zandsteen.

Niet alleen de gigantische constructie, maar ook de gedetailleerde versieringen van de Taj Mahal zijn indrukwekkend. Het grafmonument is rijkelijk gedecoreerd met kalligrafieën van verzen uit de Koran, geometrische muurschilderingen en reliëfs van bloemmotieven. Het marmer van de Taj Mahal wordt al jaren aangetast door de uitstoot van fabrieken in de omgeving en het drukke verkeer in de nabijgelegen stad Agra. Door de vervuiling en de smog verkleurt het witte marmer geel.

Het bouwwerk staat in een Mogulse tuin van bijna 300 vierkante meter. Mogulse tuinen zijn aangelegd in Perzisch-Islamitische stijl, meer specifiek in het Charbagh-patroon. Ze zijn verdeeld in vier delen die van elkaar worden gescheiden door verhoogde wandelpaden. In het midden van de tuin ligt een marmeren waterbassin, waarin de Taj Mahal weerspiegeld wordt.

Hoe bereikt men de Taj Mahal?

Met een e-visum voor India mag men maar op een beperkt aantal locaties in het land aankomen. Hieronder vallen 24 luchthavens en 5 zeehavens. De dichtstbijzijnde luchthavens waar men met een e-visum mag arriveren zijn Delhi (Indira Gandhi), Jaipur en Lucknow (Chaudhary Charan Singh). Vanuit Delhi, Jaipur en Lucknow kan men in zo’n 3 tot 5 uur met de trein, auto of bus naar de Taj Mahal reizen.

De Taj Mahal ligt aan de rand van de stad Agra, in de deelstaat Uttar Pradesh in het noorden van India. Agra ligt op iets meer dan 200 kilometer van de hoofdstad New Delhi. Vanwege het hectische verkeer in India wordt het afgeraden een auto te huren en zelf te rijden. Vanuit New Delhi gaan er echter verschillende georganiseerde tours naar de Taj Mahal.

Een andere optie is met de trein of de bus van New Delhi naar Agra te reizen. Ook vanuit Jaipur - de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan - gaan directe bussen en treinen naar Agra. De stad is bovendien met het vliegtuig te bereiken vanuit Jaipur, Delhi, Jaisalmer, Bangalore, Bhopal, Lucknow en Varanasi.

Vanuit het station of de luchthaven in Agra kan men eenvoudig met een tuk tuk of taxi naar de Taj Mahal reizen. De Taj Mahal heeft drie toegangspoorten: de Western Gate, de Eastern Gate en de Southern Gate.

Beste moment om de Taj Mahal te bezoeken

Het beste moment voor een bezoek aan de Taj Mahal is ‘s ochtends vroeg, omdat er op dat moment nog weinig toeristen zijn. Bovendien is het mooi de zon achter de Taj Mahal te zien opkomen. Twee van de drie poorten gaan al open bij zonsopkomst. In de loop van de dag wordt het steeds drukker en moet men vaak lang in de rij staan. Om grote mensenmassa’s te vermijden loont het zich dus om vroeg op te staan. Een toegangskaartje kan direct bij een van de drie ingangen gekocht worden. Houd er wel rekening mee dat de Southern Gate pas om 8.00 uur opent, terwijl de andere twee ingangen al bij zonsopgang open gaan.

Een andere tip om de grote drukte te vermijden, is om het bouwwerk vanaf de andere zijde van de rivier Yamuna te bezichtigen. Vanuit de tuinen van Mehtab Bagh heeft men een prachtig uitzicht op de Taj Mahal en kan men foto’s van het grafmonument maken zonder gestoord te worden door andere toeristen.

Visum India aanvragen

Nederlandse en Belgische reizigers hebben voor een bezoek aan de Taj Mahal een visum India nodig. Het visum voor India kan eenvoudig online worden aangevraagd. Toeristen voldoen over het algemeen aan de voorwaarden voor het elektronische visum India en hoeven dus niet naar de ambassade of het consulaat om een visum aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.