Nieuwsbericht | | 08-06-2022 | ±2 minuten leestijd

De toerismesector in India heeft zich de afgelopen maanden in rap tempo herpakt. De verwachting is dat het aantal vakanties en zakenreizen naar India binnenkort weer op het niveau zal zitten van voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

Hoge verwachtingen voor 2022

2022 is tot dusverre een uitstekend jaar voor toerisme in India. Het aantal binnenlandse vluchten is inmiddels weer op het niveau van voor corona en ook het aantal internationale vluchten naar India stijgt in rap tempo. In mei lag het percentage internationale vluchten naar India op 72 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De verwachting is dat India deze stijgende lijn vast zal weten te houden, waardoor het internationale toerisme naar het land tegen het eind van 2022 weer op het niveau van voor corona zal zitten.

Het World Travel and Tourism Council (WTTC) verwacht zelfs dat het aandeel van toerisme in de economie van India dit jaar hoger zal zijn dan voor corona, met een verwachte groei van 20.7%. Dit is een stijging van 1% ten opzichte van 2019. De toerismesector loopt dit jaar voor op andere sectoren in India wat betreft economische groei. Hoewel er in 2020 en 2021 miljoenen banen verloren gingen, heeft de sector zich grotendeels hersteld.

Beperkte coronaregels van kracht voor toeristen

Hoewel reizen naar India al sinds 15 november 2021 mogelijk is, is het aantal toeristen naar het land vrij recent in rap tempo gestegen. Een van de redenen dat toerisme naar India in de afgelopen maanden zo sterk is gestegen, is omdat de overheid de coronamaatregelen voor toeristen flink heeft afgezwakt. Sinds 14 februari 2022 hoeven toeristen na aankomst in India niet meer in quarantaine. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven ook geen coronatest te doen zolang ze een geldig vaccinatiebewijs hebben. In tegenstelling tot andere landen verwelkomt India ook ongevaccineerde reizigers, zolang zij een negatieve PCR-testuitslag kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Alle vereiste documenten moeten digitaal aangeleverd worden via het Air Suvidha Portal van de overheid van India.

Daarnaast profiteert India ook van de algemene versoepelingen van de coronamaatregelen wereldwijd. Zo hoeven reizigers uit Nederland en België bij terugkomst uit India geen rekening meer te houden met coronagerelateerde maatregelen.

Ook visumregels versoepeld

Om toerisme naar het land te stimuleren, heeft India ook versoepelingen doorgevoerd in de geldigheid van visums voor India. In de aanloop naar het heropenen van de grenzen in november 2021, kondigde India aan dat alle toeristenvisums die voor 6 oktober 2022 waren uitgegeven niet langer gebruikt konden worden. Dit leidde tot veel kritiek, omdat veel toeristen en zakenreizigers visums hebben die meerdere jaren geldig zijn. Onder grote druk van onder meer de toerismesector kondigde de overheid in maart 2022 aan dat visums met een geldigheid van vijf of tien jaar ook geldig zijn als ze voor corona waren uitgegeven.

Tegelijkertijd is India wat betreft andere visums een stuk strenger. Zo kunnen reizigers uit een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Canada, geen e-visum voor India aanvragen. De reden hiervoor is dat deze landen het aanvragen van visums voor reizigers uit India vermoeilijken. Daarnaast heeft India de geldigheid van het elektronische toeristenvisum verlaagd naar 120 dagen, met een maximaal verblijf in India van 30 dagen.