Nieuwsbericht | | 11-06-2021 | ±6 minuten leestijd

India heeft na China het hoogste inwonersaantal ter wereld. Van de 1,3 miljoen inwoners van India heeft meer dan 80% het hindoeïstische geloof. Het zal dan ook niet verbazen dat deze religie in grote mate invloed heeft uitgeoefend op de cultuur van India zoals die nu is. In dit artikel leest u meer over een aantal hindoeïstische rituelen en andere gebruiken in India. Vergeet niet dat voor een reis naar India een visum India nodig is.

Godsdiensten

India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%). De hindoes vormen veruit het grootste deel van de bevolking en het hindoeïsme heeft dan ook een grote invloed op de gewoontes en tradities van het land.

Taal

In India worden veel verschillende talen en dialecten gesproken. Officieel worden in de Indiase grondwet 22 talen erkend, maar naast deze erkende talen worden er nog zo’n 390 andere talen gesproken. De meeste mensen (40% van de bevolking) spreken Hindi. Het Hindi is de enige officiële taal van India, maar ook het Engels speelt een belangrijke rol, aangezien deze taal wordt gebruikt voor de communicatie met landen die het Hindi niet als officiële taal hebben.

Indiase kleding

Vaak is uit de manier waarop de mensen in India zich kleden op te maken bij welke bevolkingsgroep zij horen. Zo is vaak uit bijvoorbeeld de gebruikte stof en de borduursels op te maken of iemand arm of rijk is.

Veel mensen kennen de sari, een bekend Indiaas kledingstuk, bestaande uit een lap stof die door de vrouwen in India op traditionele wijze wordt omgeslagen. Afhankelijk van de gelegenheid kan een sari van katoen of van zijde gemaakt zijn. De mannen in India dragen over het algemeen een kurta gemaakt van khadi-textiel. Khadi is een met de hand gesponnen en met een spinnewiel geweven stof van katoen, zijde of wol. Indiase politici dragen vaak kleding gemaakt van khadi, omdat deze stof een belangrijk onderdeel is geworden van de Indiase cultuur. De reden hiervoor is dat het spinnen en weven symbool zijn geworden voor de Indiase strijd voor vrijheid en zelfstandigheid. Bovendien werkt de stof verkoelend in de zomer. De stof wordt niet alleen gebruikt voor het maken van kurta’s, maar ook voor andere kledingstukken, zoals de dhoti.

Heilige steden, rivieren en bergen

Er zijn in India zeven steden die heilig zijn voor de hindoes (tirtha’s): Varanasi, Hardwar, Marthura, Ayodhya, Ujjain, Dwarka en Kanchipuram. Deze steden worden jaarlijks door een groot aantal hindoes bezocht. Hindoes geloven dat het water van de rivier de Ganges heilig is. Ze geloven dat ze hun zonden kunnen wegwassen door zich te wassen in deze rivier. Naast de Ganges zijn ook de rivieren Yamuna en Saraswati heilig voor hindoes, evenals de berg Kailash.

Hindoefeesten in India

In India worden veel festivals gevierd, waarvan de meeste voortkomen uit het hindoeïstische geloof. Bijvoorbeeld Holi-Phagwa, dat voor hindoes van grote betekenis is. Het feest wordt elk jaar rond maart gevierd om de overwinning van het goede op het kwade te vieren en daarnaast zowel het nieuwe jaar (volgens de hindoekalender) als de lente in te luiden. Het festival is vernoemd naar de twaalfde maand van de hindoekalender (‘Phaalguna’), de periode waarin het festival plaatsvindt. Tijdens het feest is het gebruikelijk om met kleurpoeder te strooien.

Een ander belangrijk feest in het hindoeïsme is Divali. Het feest wordt gevierd ter ere van Maha Lakshmi, de godin van het licht, en staat ook wel bekend als Lichtjesfeest. Tijdens dit vijf dagen durende feest is het traditie om lichtjes in en rondom het huis aan te steken om op die manier het licht in het leven te vieren. Daarnaast wordt er vaak vuurwerk afgestoken. De datum van dit feest verschilt per jaar, omdat ook de datum van dit feest wordt bepaald op basis van de hindoekalender.

De hindoefeesten zijn een enorme belevenis. Wilt u zelf een van de festivals meemaken? Vergeet dan niet voor vertrek een visum India aan te vragen.

Filmindustrie, muziek en dans

India, met het beroemde Bollywood, is de grootste filmproducent ter wereld. Bollywood is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood en Bombay (tegenwoordig Mumbai), de grootste stad van India. Een centraal onderdeel in Bollywood-films is de Indiase muziek, waarvoor traditionele Indiase muziekinstrumenten zoals de sitar (snaarinstrument) en de tabla (slagwerk) worden gebruikt.

Dans is de bekendste vorm van expressie in India en dit is in de Bollywoodfilms duidelijk te zien. Voor de Indiase bevolking is het dansen een manier om god te bereiken. Typisch aan Indiase dansvormen is dat de voeten het ritme volgen, terwijl de handen door middel van zeer precieze bewegingen de tekst van het lied uitbeelden.

Sport

De populairste sport in India is cricket en India presteert wereldwijd dan ook erg goed in deze sport. In 2011 werd het land zelfs wereldkampioen. Polo, badminton en rollball zijn sporten die oorspronkelijk uit India komen.

India kent daarnaast een aantal traditionele sporten, zoals Kabaddi en Gilli-Danda. De regels van deze traditionele sporten variëren vaak van gebied tot gebied. Kabaddi is een contactsport waarbij twee teams van zeven personen tegen elkaar strijden en waarbij het doel is om een tegenstander te tikken of vast te pakken. Gilli-Danda is vernoemd naar de materialen die gebruikt worden om de sport te beoefenen. Bij deze sport wordt namelijk een danda, een lange houten stok, gebruikt om tegen de gilli, een klein ovaalvormig stuk hout, te slaan. Deze sport kan met veel mensen tegelijk worden beoefend (tot wel 100 spelers), zolang het aantal spelers maar even is.

Indiase keuken

De hoofdbestanddelen van Indiase gerechten zijn rijst en granen, maar daarnaast draait het allemaal om het creëren van de perfecte combinatie aan smaken door middel van het gebruik van kruiden en specerijen.

De traditionele Indiase geneeswijze ayurveda heeft invloed op de eetgewoonten in het land. Wat betreft voeding moet men er volgens de ayurveda naar streven om in elk gerecht de zes basissmaken (zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang) terug te laten komen, om op die manier tot de ideale balans te komen voor een gezond lichaam.

Bekende typische Indiase gerechten zijn curry, de tikka en de thali.

Visum India aanvragen

Als u na het lezen van dit artikel zin heeft gekregen een reis te maken naar dit fascinerende land, kunt u het visum India alvast aanvragen. Het visum India is namelijk een jaar geldig.

Het is belangrijk voor het indienen van de visumaanvraag zorgvuldig de voorwaarden van het visum India na te lopen, zodat u zeker weet of u in aanmerking komt voor het online aan te vragen visum India. Hoelang u per reis met het visum in India mag verblijven is afhankelijk van het gekozen visumtype. Het is dus ook verstandig ruim voor vertrek na te gaan welke variant van het visum India u nodig heeft.