Nieuwsbericht | | 26-03-2018 | ±3 minuten leestijd

India heeft 500 visums geweigerd aan pelgrims. Daarmee schendt India een verdrag uit 1974 tussen India en Pakistan. Daarin staat dat de grenzen open moeten zijn voor religieuzen. Nu zijn 503 Pakistani Zaireen geweigerd, claimt Pakistan.

Bedevaart

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pakistan heeft gezegd ‘diep teleurgesteld’ te zijn over de afwijzing voor visa van 503 Pakistani Zaireen (pelgrims). Deze religieuzen wilden op bedevaart in Ajmer, in Rajasthan. Daar wordt op dit moment ook het Urs festival gehouden; een evenement dat de dood herdenkt van de Sufi-sint Hazrat Khwaja Moinuddin Chishti.

Volgens Pakistan zouden de pelgrims het land gewoon in moeten kunnen, omdat dit is geregeld in een verdrag uit 1974. In dat verdrag staat dat bezoeken aan religieuze heiligdommen moeten worden toegestaan, mede omdat het een jaarlijks terugkerend evenement is. Het land noemt het bovendien ‘ironisch’, omdat Hazrat Khwaja Moinuddin Chishti er eeuwen over heeft gedaan om de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.

Ondermijnen van de relatie

In een verklaring zegt Pakistan dat India niet goed omgaat met het protocol en dat zulke maatregelen de religieuze vrijheid in gevaar brengen. Daarnaast zou India de relatie tussen beide landen ondermijnen en zou de moeite om de omgeving te verbeteren nu sneuvelen. Volgens Pakistan is het niet de eerste keer dat India visa weigert aan pelgrims uit Pakistan. Zij konden niet meedoen aan het evenement dat Hazrat Khwaja Nizamuddin Aulia herdenkt, van 1 januari tot 8 januari.

Speciale trein

Uit een statement van Pakistan blijkt dat in 2018 ook al zulke problemen zich voordeden. Het land zou een ‘speciale trein’ hebben gestuurd, waarmee Sikh-pelgrims werden opgehaald om naar een religieus evenement te brengen. Daarbij ging het om herdenkingsplechtigheden van Guru Arjan Dev en Maharaja Ranjit Singh. India zou toen hebben tegengewerkt.

Diplomatieke impasse

De ontwikkelingen zijn waarschijnlijk het gevolg van een diplomatieke impasse tussen Pakistan en India. In de laatste paar weken hebben India en Pakistan elkaar constant beschuldigd van intimidatie tegen elkaars diplomaten. Veel mensen die in Pakistan een visum proberen aan te vragen via een adres met .gov.in kunnen dit niet doen. Pakistan zou de adressen al sinds mei 2017 hebben geblokkeerd. De websites zijn nodig om zich goed te kunnen voorbereiden op een reis naar India. Vooral studenten en zakenlui worden de dupe, zeggen officiële bronnen tegen The Indian Express.

Visum India

Wie naar India wil reizen, heeft een visum India nodig. Het visum is verplicht voor alle Nederlanders en Belgen die naar India reizen. Niet alleen zakenreizigers moeten een visum aanvragen, ook de gewone toerist is hiertoe verplicht. Ook kinderen en baby’s moeten geregistreerd worden. Zij moeten in het paspoort van hun ouders zijn bijgeschreven. Het aanvragen van een visum India is helemaal online te regelen. India gebruikt namelijk een zogenaamd e-visum. Dit visum is alleen geschikt voor toeristen die korter dan 90 dagen, reizigers met medische doeleinden die korter dan 60 dagen en zakenreizigers die korter dan 180 dagen wensen te verblijven.

De reiziger moet beschikken over een paspoort dat nog tenminste zes maanden geldig is vanaf het moment dat hij of zij arriveert in India. Daarnaast moet men beschikken over een duidelijke scan of foto van het paspoort en een recente pasfoto. Het regelen van een visum India kost € 39,95 per persoon. Het kost ongeveer 15 minuten om het visum aan te vragen via het online aanvraagformulier.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.