Nieuwsbericht | | 11-02-2021 | ±5 minuten leestijd

India, de bakermat van yoga, wordt beschouwd als een van de meest spirituele plaatsen op aarde. In combinatie met haar culturele en geografische diversiteit maakt dit India het ideale land voor een vakantie voor lichaam en geest. Zorg voor een goede voorbereiding om ontspannen aan de reis te kunnen beginnen.

India: de bakermat van yoga

De geschiedenis van yoga is gehuld in mysterie. In zijn vroegste vormen werd het mondeling overgedragen van meester op leerling, zonder geschreven verslag, waardoor de oorsprong moeilijk te dateren is. Het woord yoga is Sanskriet voor “juk” of “verbinden” - het gaat immers om de verbintenis tussen adem, geest en lichaam – en wordt voor het eerst genoemd in India’s oudste verzameling van Vedische verzen, de Rig-Veda. Vandaag de dag wordt yoga beschouwd als India’s grootste culturele exportproduct.

Daarnaast liggen in India een aantal van de bekendste heilige plaatsen ter wereld, zoals de Taj Mahal, Varanasi, Rishikesh of de grotten van Ellora en Ajanta en is het de geboorteplaats van het jaïnisme, boeddhisme, hindoeïsme en sikhisme. De minister-president van India, Narendra Modi, heeft zelfs een ministerie van traditionele en alternatieve geneeskunde opgericht, het “Ministry of AYUSH” (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy). Dit ministerie beoogt onder andere pelgrimsplaatsen en yogabestemmingen beter bereikbaar te maken, de omliggende natuur in ere te herstellen en de gezondheidszorg, hygiëne en veiligheid te verbeteren om zo ook meer toeristen aan te moedigen om een yogareis naar India te maken.

India heeft voor elke yogaliefhebber wat te bieden

Overal in India zijn yoga retreats te vinden; van Goa tot Chennai, van Delhi tot Kerala. India kent een enorme diversiteit op het gebied van yoga en zoveel verschillende tradities dat zelfs de ervaren yogi verrast wordt als deze de typische westerse yogacultuur verwacht. In India ligt de focus minder op het fysieke en juist meer op het spirituele aspect, aangezien yoga in dit land oorspronkelijk een religieuze levensstijl was. Yogaliefhebbers kunnen tijdens een yogavakantie in India zo veel of zo weinig tijd in de yoga retreats doorbrengen als ze willen, zolang ze niet langer in India verblijven dan de geldigheidsperiode van het visum toestaat (dat wil zeggen niet langer dan 90 dagen).

Voor beginners zijn er in vrijwel elke stad een groot aantal korte introductielessen (van bijvoorbeeld een uur) te vinden om kennis te maken met yoga. Reizigers die zich verder willen verdiepen in yoga kunnen een intensief programma volgen in een yoga ashram, of zelfs een opleiding tot yoga-leraar volgen. Er is voor iedereen een passende yoga ashram. Het elektronisch toeristenvisum India is in totaal een heel jaar geldig en kan worden gebruikt voor een onbeperkt aantal reizen naar India, dus fanatiekelingen kunnen zelfs meerdere keren per jaar op yogavakantie naar India.

Verwacht geen luxe faciliteiten. Hoewel de meeste verblijven van alle basisbehoeften voorzien zijn, zijn ze over het algemeen vrij eenvoudig. Elke stad in India heeft iets anders te bieden. We lichten er hier twee uit. Rishikesh is een heilige plaats waar veel yoga-beoefenaars naartoe reizen om hun kennis te verdiepen of een opleiding tot yoga-leraar te volgen. Goa is daarentegen meer laid-back en zou een betere plek kunnen zijn voor een ontspannen yoga weekend. Welke regio van India het meest geschikt is voor uw yogavakantie hangt onder andere af van de soort yoga die u wilt gaan beoefenen. Houd in ieder geval rekening met de beste reistijd voor India en de verschillende klimaatzones van het land; als u voor meer actieve en fysiek inspannende yoga gaat, dan kunt u het beste niet naar het warmste deel van India gaan waar het met gemak 41 graden kan worden in de lente.

Rishikesh

Rishikesh, ook wel bekend als de “yoga hoofdstad van de wereld”, mag natuurlijk niet gemist worden tijdens een yogavakantie in India. Sinds de jaren 60, toen de Beatles hier kwamen om zich te verdiepen in meditatie, is Rishikesh een magneet voor yogi’s en verlichtingszoekers. Het is dan ook niet voor niets dat hier jaarlijks in maart gedurende zeven dagen het International Yoga Festival wordt gehouden. Deze stad in de staat Uttarakhand ligt verscholen tussen de indrukwekkende bergketens van de Himalaya en de heilige rivier de Ganges. Het is de droom van elke serieuze yogi om Rishikesh te bezoeken en hier te leren van de deskundige goeroes, meesters, heiligen en wijzen die de stad herbergt.

Goa

Deze Indiase deelstaat gelegen in de regio Konkan aan de westkust van India, is een aantrekkelijke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar spiritualiteit en yogalessen, maar ook van de paradijselijke witte zandstranden en de ongerepte natuur willen genieten. Goa, met haar fantastische resorts en ideale klimaat, biedt oneindig veel opties voor zowel wellness als yoga. Het is een geweldige plek om kennis te maken met yoga en u zult hier automatisch tot rust komen. Wie daarin geïnteresseerd is kan in Goa ook kennis maken met de traditionele geneeskunde van Zuid-India, bekend als Ayurveda. Wanneer het moessonseizoen voorbij is, openen leraren en beoefenaars van over de hele wereld hun instituten en scholen voor diegenen die in Goa op zoek zijn naar gezondheid en spirituele verlichting. De beste tijd om Goa te bezoeken is tussen oktober en mei, wanneer de koele berglucht vanuit het noorden naar beneden trekt.

Voor een yogavakantie in India heeft u een visum nodig

Een visum aanvragen is noodzakelijk voor alle Nederlanders en Belgen die naar India reizen. Het toeristische e-visum is geschikt voor vakanties, maar ook voor bezoek aan vrienden of familie en voor het volgen van een yoga-programma in India. In het online aanvraagformulier voor het elektronisch visum India wordt onder andere gevraagd naar het doel van de reis. Als u voor een yogavakantie naar India reist, selecteert u hier “Kort yoga-programma”.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor India is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor India.