Nieuwsbericht | | 18-06-2021 | ±4 minuten leestijd

Als u op reis gaat naar Nieuw-Zeeland, dan is een bezoek aan Wellington een must. Het is niet alleen de hoofdstad van het land, maar door zijn unieke ligging vormt het ook de verbinding tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Om deze stad in Nieuw-Zeeland te bezoeken moet u eerst een NZeTA aanvragen.

Een kosmopolitische en alternatieve metropool

Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, ligt op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland en is de op twee na dichtstbevolkte stad van het land. Net als de rest van Nieuw-Zeeland heeft de stad een rijke geschiedenis die de mengeling van Maori en Europese culturen weerspiegelt, iets wat duidelijk te zien is in het Te Papa National Museum. De stad werd al vanaf de veertiende eeuw, ver voor de Europese kolonisatie in 1839, door Maori bewoond.

Naast de cultuur is Wellington beroemd als de culinaire hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Cuba Street is het ideale gebied om te genieten van lekker eten en het levendige karakter van de stad. Iconisch voor Wellington is de historische rode kabelbaan, die van Lambton Quay naar de Kelburn Hills rijdt, op een hoogte van 600 meter. Deze kabelbaan werd in 1902 geopend en was een mijlpaal in de techniek van die tijd. Vandaag de dag biedt het een van de meest emblematische uitzichten op de stad. De route leidt naar de Botanische Tuin, een groen gebied waar u bloemen en planten uit de hele wereld kunt zien. In dit gedeelte van de stad vindt u ook andere interessante plekken, zoals een historische begraafplaats of een serre in Victoriaanse stijl.

Een andere plek waar u kunt genieten van een uitzonderlijk uitzicht over de hoofdstad is Mount Victoria. Het is met de auto of de bus in ongeveer vijftien minuten te bereiken vanuit het centrum. Wie liever sportief bezig is en van een stevige wandeling houdt, kan de top in ongeveer een uur bereiken.

Natuur en wilde dieren op een steenworp afstand

Voor de aankomst van de eerste kolonisten uit Polynesië per kano rond het jaar 1300 was Nieuw-Zeeland een geïsoleerd land zonder zoogdieren, waardoor inheemse planten en vogels konden gedijen. De komst van de mens ging gepaard met plagen en roofdieren, waardoor veel van deze wilde dieren, zoals de moa’s, uitstierven. Ook andere diersoorten werden met uitsterven bedreigd.

In Wellington zijn er twee centra die zich juist richten op het behoud van flora en fauna. Zealandia, ‘s werelds eerste volledig omheinde ecoreservaat, ligt op slechts enkele minuten met de auto of het openbaar vervoer van het stadscentrum. Hier kunt u tuataras (Sphenodon punctatus) zien - prehistorische reptielen met een derde oog - of wetas (Deinacrida) - reusachtige insecten die verwant zijn aan krekels. Een andere plaats waar u van de fauna kunt genieten is de Wellington Zoo, die gewijd is aan het behoud van bedreigde diersoorten. Ook is dit centrum wereldwijd erkend voor zijn initiatieven en praktijken op het gebied van duurzaamheid.

Respect voor het milieu is niet enkel voorbehouden aan deze plekken. In Nieuw-Zeeland wordt een toeristenbelasting, genaamd IVL (“International Visitor Conservation and Tourism Levy”), toegepast op de prijs van het NZeTA visum. Deze belasting komt ten goede aan duurzame toeristische projecten in het land, zoals het reddingsplan voor de kākāpō-papegaai, een bijna uitgestorven diersoort.

Een ruim cultureel aanbod

Wellington heeft een grote verscheidenheid aan culturele activiteiten en bezienswaardigheden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad is het Te Papa Museum. Dit nationale museum heeft zes verdiepingen met de modernste interactieve tentoonstellingen. Het is de ideale plek om de geschiedenis en cultuur van de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland te leren kennen. In tegenstelling tot andere musea is de toegang gratis (behalve voor speciale tentoonstellingen) en is het elke dag van het jaar open (behalve met Kerstmis).

Filmliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan Weta Workshop. Deze studio ligt op loopafstand van het centrum van Wellington en is beroemd om zijn werkzaamheden voor de films Avatar, The Chronicles of Narnia, en de trilogieën van The Lord of the Rings en The Hobbit. Weta Workshop creëert speciale effecten en levert rekwisieten en kostuums voor films en tv-shows. Het bedrijf opent ook zijn deuren voor fans met rondleidingen variërend van 45 minuten tot volledige dagtochten.

Het visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aanvragen

Om Wellington te bezoeken heeft u een NZeTA nodig. Het NZeTA (“New Zealand electronic Travel Authority”) kan gemakkelijk online worden aangevraagd. Na het invullen van het digitale aanvraagformulier moet u een pasfoto uploaden. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt het visum binnen gemiddeld 5 werkdagen toegekend en per e-mail verzonden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.