Nieuwsbericht | | 20-04-2021 | ±3 minuten leestijd

Wie een rondreis door Nieuw-Zeeland wil maken, kan het beste een auto huren. Dit geeft u de vrijheid te gaan en staan waar u wilt. Als u van plan bent in Nieuw-Zeeland een auto te huren, moet u voor aanvang van de reis niet alleen een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aanvragen, maar ook een internationaal rijbewijs.

Auto huren in Nieuw-Zeeland steeds populairder

Ondanks dat de goedkoopste manier om rond te reizen in Nieuw-Zeeland per bus is, wordt het huren van een auto steeds populairder onder toeristen. Dat komt met name door de vrijheid die het geeft. U bent niet afhankelijk van de chauffeur of van de wensen van andere passagiers.

Het verkeer in Nieuw-Zeeland is goed geregeld. De wegen zijn goed en de bewegwijzering is duidelijk. Houd er echter rekening mee dat er aan de andere kant (de linkerkant) van de weg gereden wordt. Er wordt dan ook rechts ingehaald en rotondes worden linksom genomen. Wel heeft ook in Nieuw-Zeeland het verkeer dat van rechts komt voorrang. Het is verboden aan de rechterkant van de weg te parkeren, ook in de parkeervakken.

Voorwaarden om in Nieuw-Zeeland een auto te huren

In Nieuw-Zeeland worden auto’s doorgaans alleen verhuurd aan personen ouder dan 21 jaar. In sommige gevallen ligt de minimumleeftijd nog hoger. Dat is afhankelijk van het autoverhuurbedrijf en het type auto. Voor bestuurders tussen de 21 en 25 jaar wordt een extra toeslag in rekening gebracht.

Een internationaal rijbewijs wordt in de regel niet gevraagd. Wel moet u altijd en overal uw paspoort en geldig nationaal rijbewijs bij u hebben, ook onderweg. Soms kan een autoverhuurbedrijf u ook vragen om een bewijs van uw zorgverzekering.

Zonder creditcard kunt u in de meeste gevallen geen auto huren. De borg kan vaak namelijk uitsluitend met creditcard betaald worden. Als u deze nog niet bezit, doet u er goed aan deze voor vertrek aan te vragen bij uw bank of bij een creditcardmaatschappij. Een ander document dat u voor aanvang van uw reis in uw bezit moet hebben is een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA).

Auto online reserveren

Om er zeker van te zijn het gewenste type auto te kunnen huren, is het mogelijk nog voor vertrek online een auto te reserveren. Dit kan voordeliger zijn dan het huren van een auto in een stad of op een vliegveld. De kosten van de huur van een auto in Nieuw-Zeeland hangen af van het seizoen en het type auto. Internationale autoverhuurbedrijven opereren vaak ook in Nieuw-Zeeland met vestigingen op luchthavens en in steden. Als men vooraf een auto heeft gereserveerd kan men deze na aankomst ophalen op een vooraf overeengekomen locatie, meestal in Auckland.

Of u nu vooraf een auto reserveert of niet, het is hoe dan ook verstandig u voor vertrek te verdiepen in de verzekeringsvoorwaarden en in het bijzonder in het eigen risico. Bij sommige verhuurbedrijven is het eigen risico namelijk erg hoog. Meestal kan het eigen risico gedeeltelijk afgekocht worden (Collision Damage Waiver). Ga vooraf na wat de opties zijn en of en in hoeverre u het eigen risico wilt afkopen.

Visum Nieuw-Zeeland (NZeTA) aanvragen

Voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland is niet alleen een nationaal rijbewijs nodig, maar ook een visum Nieuw-Zeeland (NZeTA). Tot 2019 konden Nederlanders en Belgen nog zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen, maar tegenwoordig moeten alle toeristen en zakenreizigers, inclusief minderjarigen, voor aanvang van de reis in het bezit zijn van een NZeTA.

Maakt u zich echter geen zorgen, het indienen van een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is zo gebeurd. U hoeft hiervoor niet naar het consulaat of de ambassade. Het visum Nieuw-Zeeland kan gewoon vanuit huis worden aangevraagd. U hoeft alleen maar het online-aanvraagformulier voor het NZeTA in te vullen en de betaling te voldoen. Controleer voordat u een NZeTA aanvraagt de visumvoorwaarden om zeker te weten dat u in aanmerking komt voor een online visum.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Nieuw-Zeeland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Nieuw-Zeeland.